Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Міф і релігія в системі культурних цінностей

Реферат Міф і релігія в системі культурних цінностей





Федеральне державне бюджетне освітня установа вищої професійної освіти

«Московський державний машинобудівний університет (мами)»

Гуманітарно-економічний інститут імені В. С. Черномирдіна

загальгуманітарну факультет

Кафедра «Історії та політології»






Реферат

З дисципліни «Культурологія»

Тема: «Міф і релігія в системі культурних цінностей»




Виконав: студент заочної форми навчання

механіко-технологічного факультету

Кафедра: ПГС

Шифр: 213319

Мінасян Р.А.

Перевірив: Савосин М.В.




Москва



Зміст


Типи релігій

Сучасні світові релігії

Релігійна свідомість в культурі ХХ століття




Типи релігій


Релігія (лат. lt; # justify gt; Сучасні світові релігії


В даний час в світі існує багато релігій lt; http: //grandars/college/filosofiya/religiya.htmlgt ;, а також їх класифікацій. У релігієзнавстві прийнято виділення наступних типів: племінні, національні та світові релігії.

.Буддізм lt; http: //grandars/college/filosofiya/buddizm.htmlgt;- Найбільш древня світова релігія. Вона виникла в VI ст. до н. е. в Індії, а в даний час поширена в країнах Південної, Південно-Східної, Центральної Азії і Далекого Сходу і налічує близько 800 млн послідовників. Традиція пов'язує виникнення буддизму з ім'ям царевича Сиддхартхи Гаутами. Батько приховував від Гаутами погане, той жив у розкоші, одружився на коханій дівчині, яка народила йому сина. Поштовхом до душевного перевороту для царевича, як свідчить переказ, послужили чотири зустрічі. Спочатку він побачив старезного діда, потім страждає проказою і похоронну процесію. Так Гаутама дізнався старість, хвороба і смерть - доля всіх людей. Потім він побачив умиротвореного жебрака мандрівника, якому нічого не було потрібно від життя. Все це потрясло царевича, змусило його задуматися про долі людей. Він таємно залишив палац і сім'ю, в 29 років він став відлюдником і намагався знайти сенс життя. У результаті глибоких роздумів в 35 років він став Буддою - просвітленим, пробуджені. 45 років Будда проповідував своє вчення, яке коротко може бути зведене до наступних основних ідеям.

Життя є страждання, причиною якого є бажання і пристрасті людей. Щоб позбутися від страждань, необхідно відмовитися від земних пристрастей і бажань. Цього можна досягти, якщо слідувати шляхом порятунку, зазначеним Буддою.

Після смерті будь-яка жива істота, включаючи людину, знову відроджується, але вже у вигляді нового живої істоти, життя якого визначається не тільки його власною поведінкою, але й поведінкою його «попередників».

Треба прагнути до нірвани, т. е. безстрастю і спокою, які досягаються відмовою від земних уподобань.

На відміну від християнства та ісламу в буддизмі відсутня ідея Бога як творця світу і його управителя. Суть віровчення буддизму зводиться до заклику до кожної людини встати на шлях пошуку внутрішньої свободи, повне звільнення від всіх пут, які несе життя.

Християнство lt; http: //grandars/college/filosofiya/vozniknovenie-hristianstva.htmlgt; виникло в 1 в. н. е. у східній частині Римської імперії - Палестині - як релігія lt; http: //grandars/college/filosofiya/religiya.htmlgt ;, звернена до всіх приниженим, спраглим справедливості. В її основі лежить ідея месіанства - надія на Божественного спасителя світу від усього поганого, що є на Землі. За гріхи людей постраждав Ісус Христос, ім'я якого в перекладі з грецького означає «Месія», «Спаситель». Цим ім'ям Ісус зв'язується з старозавітними переказами про прихід на Ізраїльську землю пророка, месії, який звільнить народ від страждань і встановить праведне життя - Боже царство. Християни вважають, що прихід Бога на Землю буде супроводжуватися Страшним судом, коли Він буде судити живих і мертвих, направляти їх у рай чи пекло.

Основні християнські ідеї:

віра, що Бог один, але Він є Трійця, т. е. Бог має три «обличчя»: Отець, Син і Святий Дух, які утворюють єдиного Бога, що створив Всесвіт;

віра в спокутну жертву Ісуса Христа - друга особа Трійці, Бог Син - це і є Ісус Христос. Він має одночасно дві природи: Божественну і людську;

віра в Божественну благодать - таємничу силу, посилаємо Богом для звільнення людини від гріха;

віра в посмертне відплата і загробне життя;

віра в існування добрих духів - ангелів і злих духів - бісів разом з їх повелителем Сатаною.

Священною книгою християн є Біблія, що в перекладі з грецького означає «книга»....


сторінка 1 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Релігія і релігійна віра
  • Реферат на тему: Основні категорії людського життя (любов, гра, віра, праця, смерть ...)
  • Реферат на тему: Релігія та віра як феномен в истории Суспільства
  • Реферат на тему: Наука та Релігія: діалог про основи життя
  • Реферат на тему: Іслам: релігія, філософія, Вплив на повсякдення життя та політіку