Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Месіанська єврейська громада в есхатології

Реферат Месіанська єврейська громада в есхатології





(Іс.62: 6-12).


Наш уривок знаходиться в контексті розділів, які в загальному можна озаглавити «Відновлення приходить від Бога» (гл.40-66). У гл.40-48 йдеться про велич Господа, яке відкривається в Його вірності Заповіту з Ізраїлем, що Бог завжди буде рятувати Ізраїлю від ворогів. У гл.49-57 йдеться про те, що позбавлення Бога прийде через Його «стражденного Раба». А в гл.58-66 йдеться про те, яким саме чином прийде порятунок Ізраїлю. Гл.62 відкриває і каже про важливу роль «сторожів», яких Сам Господь поставив «охороняти» єврейський народ, символічно представленого тут під ім'ям Єрусалиму, столиці народу Ізраїлю і міста Месії Ісуса. Бог поставив цих «вартою», які повинні постійно «нагадувати» Господу про Його обіцянках (ст.6-7) і в цьому воля Яхве. Першим Стражем (євр. «Шомер»/rmv) Ізраїлю є Сам Яхве (Пс.121: 8), через Ангела Особи Свого (Іс.63: 9), тобто Месію. «Правоохоронцями» Ізраїлю, насамперед, є пророки Ізраїлю, їм був і пророк Ісайя. Божа воля для пророків, молитовників-ходотаев полягає в тому, щоб вони постійно зверталися до Нього з молитвами і просили, навіть про речі відмінно Йому відомих і Їм же обіцяних. Навіщо? Невже Богу треба постійно нагадувати про Його обіцянках, тому Він забуває? Так і Ісус Месія говорить учням, щоб вони молилися про Пришестя Царства, про те щоб воля Його завжди виконувалася і на Небі і на Землі (Мф.6: 10), щоб Батько «робітників вислав на жниво Своє" (Мф.9: 38 ). У ст.8-9 Яхве говорить про те, що покарання, які Він являв Ізраїлю, згідно Втор.28: 33, вже не буде загрожувати йому в майбутньому. Ст. 10-12 розкривають картину швидкого пришестя і вічного примирення Яхве з Ізраїлем, який протягом історії часто відступався від Нього, але тепер Яхве «поєднується» з ним назавжди і Єрусалим зробиться духовною столицею не тільки єврейського народу, а й усього людства.

У світлі загального плану книги відповідь на питання практичного шляху втілення обітниці Божого дуже актуальний і важливий, т.к. говорить про людської частини, частини які повинні зробити Божі люди на Землі, а яку частину зробить Бог, щоб Його добрий план явища Царства Божого на всій Землн міг бути втілений.

З погляду історії й авторства тексту, то книга пророка Ісаї написана десь в період 739-681 р до н.е. Автором книги був сам пророк Ісайя, який жив у цей період. Багато сучасних християнські та єврейські богослови вважають, що книга Ісаї має не одного, а двох або трьох авторів. Це припущення виходить з того, що промови пророка представлені з різних збірок, які розміщені не в хронологічній послідовності, а за тематичним принципом. Згідно Іс.1: 1 випливає, що Ісайя пророкував в роки правління декількох іудейських царів: Озии (790-739 рр), Йотама (750-732гг), Ахаза (735-715гг), та Єзекії (715-686гг).

Розбір:

Ст. 6 ~ yrI? m.vo) yTid gt; q; p.h/«Я сторожів». В цьому вірші ми бачимо, що Яхве поставив «вартою» (євр. «Шомер»). Це Його пророки, що підтверджується віршами з Іс. 21,6; 56:10, 57,11; Єр. 6:17; Єз. 3:17; 33: 2-7), які певною мірою є пастирями народу (Іс.56: 11). Ми читаємо, що саме Бог «поставив» (євр. Похідне від «пакад»/dqp). Євр. слово yTid gt; q; ph, перекладене як «поставив Я» є дієсловом, що стоїть в «перфектному» перфекта і, що має породу хіфіл. Хіфіл, найскоріше має каузативного значення, яке вказує на спонукання, примус до прийн. Що говорить нам про те, що Бог спонукає вставати на «варту» Своїх слуг-пророків. «Перфектно» перфект минулого часу описує дію, завершене в минулому, результати якого тривають в теперішньому часі. Перед нами протиріччя, яке вказує на вільний вибір пророків, але в той же час в наявності виконання зумовленого Божого плану. Але дозвіл даного протиріччя нам здається не таким вже важким - Бог предопреде «від початку совтворенія» світу у Своєму плані, що в кожному поколінні Свого народу, в кожному поколінні людства (яке, загалом - Його народ) обиратиме особливих людей, через надання їм можливості служити Йому в Його «сторожі» через вільний вибір. Бог на початку поставив, а потім у «певні часи і терміни» закликає стати на «варту» і закликає таким чином, що вільний вибір не порушується і мінімальну кількість з вірних Йому («залишок», первістки, Левити, священики) відгукується на Його поклик, як пророк Ісайя свого часу (Іс.6: 8, «ось я, пошли мене»/«хінені»/ynI? n gt; hi). Але Богу потрібна така кількість пророків-ходотаев, молитви яких би наповнили і переповнили «чашу» (Отк.5: 8) перед Господом і Він міг скоїти у всій повноті те, що зумовив - порятунок Сіону, Ізраїлю, Суди і наступ Царства на Землі. І ці «сторожа» «не буде мовчати ні вдень, ні вночі». У таргумам (Раші) пише, що це ангели, але ми все ж думаємо, що це люди-ходотаі, які знають і чують Бога. А ми знаємо, що Бог «нічого не робить, що не таємниці Своєї Своїм рабам пророкам" (Ам.3: 7). + x/y lt; al {?/«Ло шашах»/«не мовчатимуть/в...


Назад | сторінка 17 з 53 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Клімат Землі в минулому, теперішньому, майбутньому. Його вплив на розвиток ...
  • Реферат на тему: Друзськая громада Ізраїлю
  • Реферат на тему: Російськомовна громада Ізраїлю
  • Реферат на тему: Форма Правління, політична система, політичний режим та опозиція Ізраїлю
  • Реферат на тему: Сільське господарство Ізраїлю