Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Розвиток психологічної думки в середньовіччі

Реферат Розвиток психологічної думки в середньовіччі





раціональним розумом. Через віровчення людина отримує новий чинник регуляції своєї поведінки, ірраціональний по своєю природою.


3. Основні положення християнської антропології

У Біблії і працях Отців церкви ставляться і розглядаються фактично всі фундаментальні проблеми буття людини.

1. По-новому розуміється і трактується сутність Божественного. Бог - єдиний і унікальний. Відкидається політеїзм і затверджується монотеистический підхід. p> Бог розглядається як нескінченний, трансцендентний. Він протистоїть всьому, закрито для чуттєвого сприйняття.

У відміну від греків, у яких Бог виступав як закон, Логос, доля, провидіння, Біблійний Бог особистість, не безпристрасний, навпаки, він - уособлення вищої любові до людей. Він править і світом, і кожною людиною, його справами, визначає його майбутнє.

Стверджується ідея творіння. Бог розглядається як творець всього, що чинить це все "з нічого ", вільно, актом своєї чистої волі. Він дарує всім і життя. Тому Бог - це єдине буття, сутність, в той час як всі, створене ним, включаючи людину, не має самостійного буття, а лише володіє їм, отримуючи його від Бога. Тим самим стверджується теоцентризм як основа світогляду середніх віків. Грецька думка: людина - міра всього - переглядається; затверджується новий принцип: Бог - все, а людина - його творіння.

2. Відмінно від античної традиції визначається місце людини у всесвіті. Греки розглядали людину і космос у єдності; космос виступав у них як одухотворений, живий, подібний людині. Вище космосу людина не піднімалося. p> У Біблії місце людини кардинально змінюється. Він вже - не частина космосу, а істота привілейоване, створене Богом "за образом і подобою своєму "; пан всього, що створено до нього. І людина повинна прагнути до богоподобие. Теологія образу і подоби, розглянута через призму догматів "творіння", "гріхопадіння", "Втілення", "спокутування" і "воскресіння", лежить в основі християнської антропології, а принцип теоцентризма доповнюється антропоцентристська підходом.

У той Водночас підкреслюється протилежність Творця і тварної природи людини; кульмінацією цієї протилежності є гріхопадіння.

3. Інакше, порівняно з античною традицією, описується шлях духовного вдосконалення людини. Греки бачили тільки один шлях здобуття Богоподібності, вдосконалення людини - через розвиток інтелекту, пізнання. Біблія ж у цьому питанні робить акцент на волі. Стати святим, згідно Біблії, - Значить виконувати волю Бога, коритися його заповідями, хотіти того ж, що хоче Бог, прийняти Божу волю як свою.

Тому борг античного людини - розвиток інтелекту, пізнання Логосу; борг християнина - слідувати волі Бога. Тобто на зміну античному інтелектуалізму приходить волюнтаризм. Витісняючи інтелект, воля перетворюється на центральне особистісне утворення, системоутворюючу характеристику душі.

4. Біблія відкидає фаталізм, властивий більшості течій античної філософсько...


Назад | сторінка 2 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Історія взаємовідносін Людина і природи. Основні Поняття популяційної екол ...
  • Реферат на тему: Людина - вінець творіння або помилка природи
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури
  • Реферат на тему: Уповноважений з прав людини в РФ і його місце в системі засобів правового з ...