Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнство і римська імперія

Реферат Християнство і римська імперія


















Реферат

В«Християнство і римська імперія В»

Спочатку християнство було виключно палестинським явищем. Ця область, окупована римлянами в 63 році до н. е.., представляла собою вируючий казан, переповнений різноманітними релігійними шуканнями і спрагою незалежності. Само іудейське суспільство було розколоте на кілька досить великих груп, яких поділяли як релігійні, так і політичні погляди. Серед них були: саддукеї, правлячий клас Палестини, що вимагали суворого дотримання традиційних норм Старого Завіту та підпорядкування римської влади, фарисеї, складали середній клас Палестини (ремісники, купці, інтелігенція), у свою чергу, також виступали за чистоту іудаїзму, створювали нові релігійні норми, але опиралися яких-небудь контактів з іноземними загарбниками. Фарисеї визнавали воскресіння мертвих і загробне відплату і вірили в пришестя месії-спасителя, проти чого виступали саддукеї. Нижчі і декласовані верстви населення Юдеї, а також раби примикали до радикального руху зелотів і сикаріїв (кинджальники), які виступали за непримиренну боротьбу з Римом. Вкрай знервований населення постійно підігрівалося всілякими бродячими проповідниками і пророками, передрікає швидке виконання біблійного пророцтва - прихід месії - Бога-людини, який врятує євреїв від римського панування і встановить справедливе Іудейське царство.

Одним з таких проповідників був Іван Хреститель. Молодість він провів у пустелі, харчуючись сараною і медом, а потім повернувся до людей і почав проповідувати швидке пришестя месії і встановлення нового царства. Навколо нього досить швидко утворилася секта мандеев, при вступі в яку було потрібно пройти обряд хрещення водою - стародавній містичний звичай, який використовували ще жерцями Вавилона і Єгипту. За наказом царя Ірода, поставленого в Юдеї римським урядом, Іван був схоплений і страчений. Прихильники Хрестителя були однією з численних месіанських сект, розсіяних по Палестині. Серед цих сект чільне місце займали ессеи, згуртовані міцними узами співтовариства. Ес-сеї були переконаними аскетами, зневажали почуттєві задоволення, заперечували рабовласництво. Пізніше вони взяли участь у війні 66 - 73 років з римлянами і були поголовно винищені окупаційними військами. Найбільш близько до Іоанну Хрестителю була секта ессев, що увійшла в історію під ім'ям Кумранськая громада. По чистій випадковості археологи наткнулися на печерні поселення цієї секти, розташовані в місцевості Ваді-Кумран на березі Мертвого моря. Члени цієї громади вважали себе В«синами світлаВ», чекали пришестя месії і останнього бою з В«Синами пітьмиВ». Всі ці громади в якійсь мірі були попередниками християн, проте на відміну від останніх, для них месія (В«рятівникВ») ще не прийшов у цей світ.

Ім'я Ісус - скорочена форма В«ІєшуаВ», що по-єврейському означає В«Яхве є порятунок В», тобтоВ« Бог-рятівник В», по-грецькиВ« Сотер В». З усього вищесказаного можна припустити, що людина з подібним ім'ям дійсно існував. З наукової точки зору, поки це неможливо ні підтвердити, ні спростувати.

У науці, що досліджує християнство, утвердилися два основні напрямки: міфологічне і історичне, які зі своїх позицій намагалися пояснити Євангеліє. p> Прихильники міфологічного напряму вважали Христа міфічним персонажем, який був створений на основі більш давніх культів умираючих і богів. Представники цієї наукової школи виявили безліч відповідностей євангелічних оповідань найдавнішим міфам, які присутні у багатьох народів: народження і чудесний порятунок божественного немовляти, легенди про самопожертву богів на ім'я спасіння людей. Передбачалося, що в основі Євангелія лежить обряд ритуального людського жертвопринесення, страждає і воскрешує бога.

Сьогодні більш популярна точка зору прихильників історичного спрямування. Переважна більшість вчених визнають, що людина під ім'ям Ісус або його прототип дійсно жив у Палестині на початку I століття н. е.. Потрібно відразу обмовитися, що будь-яких безспірних науково визнаних історичних доказів існування Ісуса Христа немає. Згадки про нього в працях Тацита, Светонія, Плінія Молодшого та Йосифа Флавія багато вчених вважають пізнішими вставками, навколо яких до цих пір не вщухають суперечки. Римські архіви, в яких містилися звіти Понтія Пілата за час його намісництва в Юдеї, загинули при пожежі 64 року, а всі документи з архіву в Єрусалимі були знищені під час штурму міста римлянами у вересні 70 року. Можливо, зберігалися там акти і дали б відповідь на багато питань, пов'язаних з особистістю Ісуса Христа, але, на жаль, всі вони безповоротно втрачені. Нам же залишилися тільки відомості, отримані з других чи навіть третіх рук: Євангеліє, Талмуд і твори критиків християнства.

Євангелія є продуктом міфотворчості, яке розвинулося в проміжок між смертю Ісуса і появою його життєписів. У кожному разі, між загибеллю Христа на хресті і пе...


сторінка 1 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Характер і цілі приходу Ісуса Христа на землю
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию