Глава 2. Художнє своєрідність роману В«Анна КаренінаВ»

2.1. Сюжет і композиція роману

2.2. Стильові особливості роману

Висновок

Література

Введення

Найбільший соціальний роман в історії класичної російської та світової літератури - В«Анна КаренінаВ» - має в найістотнішому, а саме в ідейному збагаченні початкового задуму, типову для великих творів великого письменника творчу історію.

Роман був початий під безпосереднім впливом Пушкіна, і зокрема його незавершеного художнього уривка В«Гості з'їжджалися на дачуВ», поміщеного в V томі творів Пушкіна у виданні П. Анненкова. В«Я якось після роботи, - писав Толстой у невідправленому листі до Н. Страхову, - взяв цей том Пушкіна і, як завжди (здається 7-й раз), перечитав все, не в силах відірватися, і начебто знову читав. Але мало того, він як ніби дозволив всі мої сумніви. Не тільки Пушкіним перш, але нічим я, здається, ніколи я так не захоплювався. Постріл, Єгипетські ночі, Капітанська донька. І там є уривок В«Гості збиралися на дачуВ». Я мимоволі, ненавмисно, сам не знаючи навіщо і що буде, задумав особи та події, став продовжувати, потім, зрозуміло, змінив, і раптом зав'язалося так красиво і круто, що вийшов роман, який я нині скінчив начорно, роман дуже живий, гарячий і закінчений, яким я дуже задоволений і який буде готовий, якщо бог дасть здоров'я, через 2 тижня і який нічого спільного не має з усім тим, над чим я бився цілий рік. Якщо я його закінчу, я його надрукую окремою книжкою В». p> Схвильовано-захоплений інтерес до Пушкіну і його геніальним створінням у прозі зберігся у письменника і в надалі. Він говорив С. А. Толстой: В«Багато чому я вчуся у Пушкіна, він мій батько, і у нього треба вчитися В». Маючи на увазі В«Повісті БєлкінаВ», Толстой писав у невідправленому листі до П. Д. Голохвастову: В«Письменникові треба не переставати вивчати цей скарб В». І пізніше, у листі до того ж адресата, він розповідав про В«добродійний впливВ» Пушкіна, читання якого В«якщо збуджує до роботи, то безпомилково В». Таким чином, численні визнання Толстого з очевидністю свідчать про те, що Пушкін для нього з'явився найсильнішим збудником до творчої роботи.

Що саме привернуло увагу Толстого в уривку Пушкіна В«Гості з'їжджалися на дачуВ», можна судити за його словами: В«Ось як треба писати,-заявив Толстой. - Пушкін приступає прямо до справи. Інший би почав описувати гостей, кімнати, а він вводить в дію відразу В». [5,142] Отже, НЕ інтер'єр, не портрети гостей і не ті традиційні описи, в яких малювалася обстановка дії, а сама дія, безпосередній розвиток сюжету - все це привернуло автора В«Анни КареніноїВ».

З уривком Пушкіна В«Гості з'їжджалися на дачу В»пов'язане створення тих розділів роману, в яких описано з'їзд гостей у Бетсі Тверській після театру. Так мав починатися роман за первісним задумом. Сюжетно-композиційна близькість цих глав і уривка Пушкіна, а також схожість ситуацій, в які потрапляють пушкінська Зінаїда Вольська і толстовська Ганна, очевидні. Але і початок роману в останній редакції позбавлене будь-яких В«вводятьВ» описів; якщо не мати на увазі моралістичної сентенції, воно відразу, по-пушкінські занурює читача в гущу подій в будинку Облонських. В«Все змішалося в будинку ОблонськихВ» - що змішалося, читач не знає, він дізнається потім, - але ця широко відома фраза круто зав'язує вузол подій, які розгорнуться згодом. Таким чином, початок В«Анни КареніноїВ» написано в художній манері Пушкіна, та й весь роман створювався в атмосфері найглибшого інтересу до Пушкіна і до пушкінської прозі. І навряд чи випадково письменник обрав в Як прототип своєї героїні дочка поета Марію Олександрівну Гартунг, зафіксувавши виразні риси її зовнішності в образі Ганни.

Мета даного дослідження: виявити поєднання в романі пушкінських традицій і новаторство автора.

Для досягнення мети роботи необхідно вирішити завдання:

- вивчити критичну літературу з романом;

- розглянути художнє своєрідність роману В«Анна КаренінаВ»

- виявити пушкінські традиції в романі.

При дослідженні були вивчені праці та статті відомих літераторів, що вивчають життя і творчість Л. М. Толстого: Н.Н.Наумова, Е.Г.Бабаева, К.Н.Ломунова, В. Гірської та ін

Так у статті В. Гірської В«Спостереження над романом В«Анна КаренінаВ» В»у зв'язку з аналізом твору робиться спроба показати слідування пушкінським традиціям у романі.

У роботах Бабаєва Е.Г. аналізується своєрідність роману, його сюжетна і композиційна лінія.

Бичків С.П. пише про полеміку в літературній середовищі того часу, викликана виходом у світ роману Л. М. Толстого В«Анна Кареніна В». p> Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, літератури....

сторінка 1 з 12 | Наступна сторінка