Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Християнство і педагогічна діяльність

Реферат Християнство і педагогічна діяльність





Християнство і педагогічна діяльність

Загальний історичний огляд основних педагогічних течій

Протопресв. Василь Зеньковський

З розвитком педагогічної думки нам необхідно, хоча б і дуже побіжно, познайомитися, щоб зрозуміти її сучасне становище. У християнстві завжди діють два моменти: 1) християнство є вчення про це життя і 2) християнство є вчення про вічне життя. Найважливіша проблема християнства - проблема порятунку - виникає саме в цьому житті і, крім того, християнство представляє собою одкровення, дане понад не для того, щоб В«як-небудь перебитися це життя В», але з любов'ю нести свій життєвий хрест. Цим пояснюється те, що християнство дало небувалий розквіт людських культурних сил в усіх областях: мистецтво, наука, соціальне середовище, сім'я - все піддалося запліднює дії християнства. Саме християнство було благословенням життя, але не відходом від неї. Це була зміна життя, хоча це коштувало небувалого праці. Таким чином, християнство було вченням про цю життя.

Однак, з іншого боку, християнство, будучи вченням про вічне життя, відриває нас від життя звичайної. Вчення про Царство Боже, що знаходиться всередині нас, легко поєднується з першою темою, і християни, люблячи це життя, без туги йдуть з неї, коли приходить термін.

За суті, поєднання обох тим зовсім не важко, але в історичному своєму розвитку ці два мотиви майже завжди замість синтезу вступали в змагання, розвивалися, відособляючись один від іншого, і тим створювали в житті неповноту та однобічність.

Сенс виховання полягає в тому, щоб розвинути і зміцнити знаходяться в душі дитини сили; необхідно душу звільнити від пристрастей, допомогти дитині в розкритті образу Божого в ньому. Християнство підноситься над світом, але не йде від нього і шанує своїм обов'язком боротися в світі за добре проти злого. У цьому ж полягає найвищий сенс чернецтва і навіть відлюдництва. Однак ці дві завдання психологічно можуть розходитися, і особливо у вихованні - бо виховати в християнському дусі для земного життя і в той же час виховати в русі до вічного життя не дуже легко. У первохристианству домінувала есхатологічна установка, почуття близького кінця історії - тому так легко діти спалахували полум'ям, що горіли в душі старших. Але це була жага вічної життя, а не порив до перетворення звичайного життя.

Тепер особливо, звичайно, важко створити християнське виховання. Ми не вміємо розвинути ні першого ні другого мотиву християнства. Причина цього лежить, без сумніву, в тому, що школа не може бути поза життя і попереду її. Якщо наше життя не влаштована по-християнськи чи, вірніше, просякнута антихристиянськими началами, то природно, що виховання не може замінити все життя, будучи її частиною. Там тільки, де виховання знаходить підтримку в самому житті, воно може зіграти свою роль - якщо ж цього немає, то навряд чи виховання буде плодоносності. У перших століттях християнства люди своїм життям викликал...


сторінка 1 з 21 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Мій спосіб життя: компоненти здорового і нездорового способу життя та шляхи ...
  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Християнство: Витоки, секти. Християнство в Україні
  • Реферат на тему: Здоровий спосіб життя як одна з умов благополучного життя
  • Реферат на тему: Життя після життя. Науковий і міфологічний аспекти