Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Проблеми добра і зла, закону, гріхопадіння і порятунку в середньовічній філософії

Реферат Проблеми добра і зла, закону, гріхопадіння і порятунку в середньовічній філософії





Проблеми добра і зла, закону, гріхопадіння і порятунку в середньовічної філософії


Августин, будучи священиком, залишив велике теологічне спадщина. Причому в своїй творчості він зумів дати оригінальні відповіді на більшість питань християнського віровчення, починаючи з космології і закінчуючи пристроєм церковної організації. Християнській основі своєї філософії Августин надавав великого значення. Він здійснив те, що тільки позначено в його попередників: зробив бога центром філософського мислення, його світогляд був теоцентрическим. При аналізі будь-якої проблеми він її неодмінно В«замикаєВ» на Бога. Суспільство, особистість, космос - всі вони символізують бога, вічного, всемогутнього і всеблагого. Думка Августина рухається від бога до бога, до якого вона прикута міцно міцно. Вся філософія Августина зосередилася на богу як єдиному, зробленому, абсолютному бутті, світ же має значення як боже творіння і відблиск. Без бога нічого не можна ні зробити, ні пізнати. У всій природі нічого не може відбутися без участі надприродних сил. Світогляд Августина дуже чітко протистояло натуралізму. З принципу, що бог первинний, випливає і його положення про перевагу душі над тілом, волі і почуттів над розумом. Бог є вищою сутністю, тільки його існування випливає з власного єства, все інше з необхідністю не існує. Він єдиний існування, якого незалежно, все інше існує лише завдяки божественній волі. Бог є причиною існування всякого сущого, усіх його змін; він не тільки створив світ, але і постійно його зберігає, продовжує його творити. Августин відкидає уявлення, згідно з яким світ, будучи створеним, одного разу, розвивається сам.

Він займається В«Долями всьогоВ» людства, керуючись, однак, християнськими міфологічними уявленнями, що спираються на біблійні матеріали. Людство походить від однієї пари прабатьків і керується богом. Поняття історії у Августина є провіденціалістскім. Саме Августин обгрунтував у своєму творі В«Про Граді божомуВ» необхідність церковної організації як посередника між Богом і віруючими. Він же проголосив, що церква є самою вищою інстанцією у справі тлумачення божественної істини. А тому зміст божественного одкровення, доводить Августин, не можна шукати у священних текстах поза церковної опіки. Августин висуває думку про єдність людської божественної історії, що течуть у протилежних, але взаємно нероздільних сферах, змістом яких є бій двох царств (градів) - божого і земного. Дуалізм бога і природи переноситься, таким чином, і на суспільний розвиток. Божий град представляє меншу частину людства - це ті, які своїми морально - релігійним поводженням заслужили в бога порятунок і милосердя; у земному граді, навпроти, залишаються люди самолюбні, жадібні, егоїсти, які забувають про бога. Божий град поступово підсилюється в суспільно-історичному розвитку, зокрема після приходу Ісуса. Головною передумовою приналежності до граду божому служать смиренність і покірність, як перед богом, так і пер...


сторінка 1 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Августин Блаженний і його вчення