Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Доклады » Епоха вселенських соборів

Реферат Епоха вселенських соборів





ЕПОХА Вселенський Собор

В 

План

В 

Введення

1. Становлення християнської догматики. I і II вселенські собори. p> 2. Христологические спори (III - VI вселенські собори).

3. Иконоборческое рух.

Бібліографія

Введення


Епоха вселенських соборів знаменує переломний момент як в історії християнства, так і в становленні тих цивілізацій, колискою яких було Середземномор'ї. З одного боку, в ці неповні п'ять століть в цілому завершується оформлення християнської догматики, класичні обриси набувають церковні традиції. З іншого боку, на це же час припадає і трансформація позднеантичного суспільства в середньовічне. В«У смуті і в боріннях перероджується і воцерковлятися стародавній світВ», - писав про цьому часу один з найбільших православних богословів ХХ століття протоієрей Г. Флоровський. p> Два законодавчих акти початку IV в. знаменують початок цього грандіозного перелому. У 311 р. імператор Галерій, який заслужив репутацію нещадного гонителя християнства, незадовго до своєї смерті видає Едикт про віротерпимість - акт капітуляції старіючої Римської імперії перед новою релігією. А через 2 роки, в 313 р., Костянтин, прозваний пізніше В«ВеликимВ», оприлюднить свій знаменитий Міланський едикт - перший крок до В«ВоцерковленняВ» античного світу. br/>В 

1. Становлення християнської догматики. I і II вселенські собори


Костянтин був першим з римських цезарів, хто усвідомив не тільки безперспективність боротьби з християнством, але і неминучість союзу між Імперією і Церквою. Будучи політиком прагматичного складу, в християнстві він бачив засіб згладжування міжетнічних протиріч, що терзали його разноязикая державу, і релігійне обгрунтування системи домінату, формування якої було розпочато Діоклетіаном. Але серйозною перешкодою на шляху досягнення цих цілей були гострі суперечки з віронавчальним питань всередині церкви. p> На початку IV ст. предметом самої гострої полеміки став центральний догмат християнського віровчення - про співвідношенні осіб Божественної Трійці. У напружених пошуках богословської інтерпретації тринитарного догмату оформилися два принципово різних підходи, дві релігійно-філософських школи, відомі як антиохійська і олександрійська .

Антиохійська школа, початок якої поклало місцеве В«огласительні училищеВ» (училище для катехуменів або В«оголошенихВ», тобто готуються до хрещення), у філософському плані тяжіла до арістотелівської традиції. Антіохійці прагнули дати таке тлумачення тринитарного догмату, яке було б логічно несуперечливим і що не суперечить Священному писанню. Діячі олександрійської школи, також виросла з огласительного училища, намагалися перекласти християнське богослов'я на мову філософії Платона і неплатників. Вони скептично ставилися до арістотелівської логікою, вважаючи, що шлях до богопізнання вказує не умогляд, а містичне осяяння, живий релігійний досвід.

Одним з найяскравіших представників антіохійської школи був Арій (256-336). Цей проповідник народився в Лівії, богослов'я вивчав в Антіохії під початком пресвітера Лукіана, а після того, як сам був висвячений на пресвітери, оселився в Олександрії. Арій проповідував, що вчення про триєдність алогічно за самою своєю суттю, тому що суперечить принципом В«виключеного третьогоВ». Вірно одне з двох: або Бог єдиний, або - троічен. Але визнати останнє - значить впасти в багатобожжя. Крім того, - вважав Арій, - визнання Христа Богом, рівним Богу-Отцю входить до непримиренне протиріччя з трактуванням Ісуса як Сина Божого: синівство передбачає народження, а отже - нерівність Сина Отцю в часі. Іншими словами, В«Був час, коли Сина не булоВ». Саме це, на думку Арія, і визначає посередницьку місію Христа-Логосу в миротворении і міроустроенія. Оскільки він створений Отцем, Син Божий має природу НЕ божественної, а В«тварноїВ» і цим співпричетний В«світу дольнемуВ». Але будучи творінням вищим і найдосконалішим, Христос-Логос співпричетний В«миру догориВ». p> Проповідницька діяльність Арія викликала рішучу протидію богословів-В«олександрійцівВ». Його головним опонентом став диякон Опанас (293-373), особистий секретар олександрійського єпископа Олександра. Афанасій стверджував, що ключем до розуміння тринитарного догмату є аж ніяк не логіка, а сотеріологія (вчення про спасіння). З його точки зору в міркуваннях Арія вихолощується якраз те, що становить саму суть християнства, його головна відмінність від іудейської релігії - блага вість про те, що Спаситель прийшов у світ , як це засвідчено у словах ангела, звернених до Йосипу-Обручнику: В«І даси Йому ім'я Ісус, бо Він спасе людей своїх від гріхів їх В»(Мф. 1,21). Що випливає з цих слів розуміння спасительної місії Христа як подолання наслідків гріхопадіння призвело Афанасія до надзвичайно важливого висновку: якщо первородний гріх став причиною видалення людини від Бога і втра...


сторінка 1 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Історія виникнення християнства і розвиток його догматики
  • Реферат на тему: Поява християнства і перші століття його історії
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Прийняття християнства на Русі та його вплив на розвиток держави і права. ...
  • Реферат на тему: Вчення Християнської Церкви про свободу