Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Благодійність з релігійної точки зору на прикладі Старого і Нового Завіту

Реферат Благодійність з релігійної точки зору на прикладі Старого і Нового Завіту





Секіріна Ю. Ю.

У Росії проблема благодійності є визначальною, що включає в себе безліч аспектів як організаційного, управлінського, історико-культурного, так і морально-етичного та морально-релігійного характеру.

Особливим феноменом суспільного життя багатьох народів у різні часи була благодійність, спонукальні мотиви якої закладені в людських почуттях милосердя і співчуття. Важливе місце в її розвитку належить релігійної моралі з її заповіддю милосердя і співчуття

Благодійність (з релігійної точки зору) - це будь-якого роду добровільне служіння тому, хто потребує підтримки, допомога нужденному грошима, майном, радою та працею. [1, с. 86].

Християнська ідея милосердя бере свій початок в Старому Завіті і суттєво доповнюється Ісусом Христом в Новому Завіті. З етичної точки зору, милосердя становить борг людини. Милосердя досягає моральної повноти, коли втілюється в діях. Однак милосердя - це не тільки засіб в процесі самовдосконалення, а й зміст його. [2, с. 235]. Людина не є милосердним тому, що він став досконалішим, швидше милосердне поведінка є вираженням його вдосконалення.

Для точного і повного розуміння того, що мається на увазі під християнським милосердям, необхідно розглянути ті місця Священного Писання, де говориться про нього, і таким чином зрозуміти, а що ж сам Бог говорить про милосердя. Перша згадка в Біблії про милосердя відноситься не до прояву людиною цієї чесноти, а саме до Бога. Тому необхідно говорити про милосердя не як про чорта чи властивості людського характеру, але як про милосердя Боже. Оскільки Господь Бог є Отцем милосердя [2 Кор. 1.3], то Він же є і джерелом милосердя.

Святе Письмо неодноразово свідчить, що Господь є Бог милосердний і Отець милосердя. Перший раз це слово зустрічається в Вихід, коли після десяти заповідей Бог дає Мойсеєві закони, за якими має жити обраний Богом народ. «Якщо візьмеш у заставу одежу ближнього свого, до заходу сонця поверни її, бо вона є його єдине накриття його, вона - одіяння тіла його: в чому він буде спати? Отже, коли буде він кликати до Мене, Я почую, бо Я милосердний »[Вих. 22. 26-27].

Старий Завіт вказує на богоугодність доброчинність, що воно пов'язане з шануванням Творця («господи одного ж Його вбогого»). Благотворність позбавляє від смерті, спокутує всякий гріх («спокутувати гріхи твої правдою і беззаконня милосердям до бідних»). Милостиня ставиться в ряд з молитвою, жертвою, постом. Старий Завіт відтінила в істотному ті сторони, які з досконалою повнотою розкриті в новозавітній вченні. Старозавітне мораль визначило благодійність як перше і невідкладна справа: «До бідному ти будь поблажливий і милостинею йому не зволікай; заради заповіді допоможи бідному і в нужді його Не відпускай його ні з чим »[Сір.29, 11-15]« Дающий бідному, не збідніє, а хто закриває очі свої від нього, на тому багато проклять »[Прітч.28, 27] . У Старому Завіті зустрічаються вказівки на всі звичайні види благодійності: допомогти бідному, нагодувати голодного, напоїти спраглого, одягнути нагого, допомогти хворому і каліці, підтримати вдову і сироту, надати гостинність бездомному, мандрівникові, подбати про в'язнів.

Але проти загального значення боргу благодійності говорять обмеження щодо того, кому потрібно надавати милість, а хто має бути благодійником. Поняття ближнього обмежувалося рамками народу ізраїльського. На «землі своєї» ізраїльтянин мав допомагати всякому збіднілого і не ...


сторінка 1 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Благодійність і милосердя
  • Реферат на тему: Православне християнство і його роль у розвитку милосердя
  • Реферат на тему: Бог і релігія: дві різні речі або есе про милосердя
  • Реферат на тему: Ідея милосердя в різних культурних традиціях
  • Реферат на тему: Виховання милосердя у дітей