Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Значення духовної спадщини Серафима Саровського для відродження Росії

Реферат Значення духовної спадщини Серафима Саровського для відродження Росії





вся з преподобним.

Коли ж дізналися про зцілення настільки тяжко хворої людини, всі стали славити Бога, що повторює євангельські чудеса; сам ігумен Нифонт і 24 старця вийшли зустрічати зціленного, оточеного натовпом прочан.

Наприкінці листопада того ж року Мотовилов удостоївся великої бесіди зі старцем, коли своє одкровення про Духа Святого він засвідчив на очах у Мотовилова не тільки особистим світоносним Преображенням, але ввів і свого юного співрозмовника в дивну славу Божу вже тут, на землі

Завіт о. Серафима Микола Олександрович Мотовилов виконав: він став живильником Дівєєвській громади після смерті старця, а також одним з будівельників закладеного 5-го червня 1848 року і освяченого в 1875 році Дівеевского собору.


. 3 Останні роки життя Серафима Саровського в Дивеево


Перемагай ворога-диявола і противу його будь у всьому мудра; Господь тобі у всьому допоможе! Raquo;- Так звернувся о. Серафим до сестри Євдокії Єфремівни (майбутньої матері Євпраксії, про яку вже згадувалося з приводу випадку на млині) після явища Богоматері з ангелами і святими в день Благовіщення, 25-го березня 1831. Літопис зберіг розповідь цієї черниці Євпраксії, яка, з волі старця, була разом з ним свідком небесного відвідування. Ось її розповідь (у скороченому вигляді):

Батюшка зустрів мене і каже: Ах, радість моя, я тебе давно очікував! Яка нам з тобою милість і благодать від Божої Матері готується на справжнє свято! Великий цей день буде для нас! Laquo;- Raquo; Чи гідна я, батюшка, отримувати благодать, за гріхи мої laquo ;, - відповідаю я. Але батюшка наказав: Повторюй, матінко, кілька разів поспіль: Радуйся, Невісто Неневестная! Алилуя! Raquo; Потім почав говорити: І чути щось ніколи не траплялося, яке свято нас з тобою чекає! Raquo; Я почала було плакати ... Батюшка став втішати мене, кажучи: Хоча і негідна ти, але я про тебе упросив Господа і Божу Матір, щоб бачити тобі цю радість! Давай молитися! Raquo; І, знявши з себе мантію, надів її на мене і почав читати акафісти і канони. Прочитавши все це, каже мені: Чи не убойся, не злякались, благодать Божа до нас є! Тримайся за мене міцно! Raquo; І раптом зробився шум, подібно вітрі, з'явився блискучий світло, почувся спів. Я не могла все це бачити без трепету і поникла замертво на землю. Батюшка впав на коліна і, звівши руки до неба, кликав: О, Преблагословенна, Пречиста Діва, Владичице Богородиця! Raquo; У келію увійшла Цариця Небесна, оточена ангелами, святими і 12-тьма дівами. Взявши мене за праву руку, Божа Матір сказала: Чи не убойся, встань, дівиця, ми прийшли відвідати вас raquo ;. Батюшка Серафим стояв уже на ногах перед Царицею Небесною, і Вона говорила настільки милостиво з ним, як би з рідною людиною. Мені ж сказала, щоб я підійшла до святим і дів і запитала їх, хто вони. Де?? и всі говорили: Не так Бог дарував нам цю славу, а за страждання і за наругу; і ти постраждаєш! Колишні мучениці страждали явно, а нинішні - таємно, серцевими скорботами, і винагорода їм буде така ж raquo ;.

Пресвята Богородиця багато говорила батюшки, але всього не могла я розчути, а ось що чула добре: Не покинь дев моїх Дівеєвських! Батько Серафим відповідав: О, Владичиця! Я збираю їх, але сам собою не можу їх управить! Raquo; На це Цариця Небесна відповіла: Я тобі, любіміче Мій, у всьому допоможу! Поклади на них слухняність, якщо втратять мудрість, то позбудуться долі цих блаженних дев Моїх; ні місця, ні вінця такого не буде. Хто скривдить їх, той буде вдарений від Мене; хто послужить їм заради Господа, той помилуваний буде перед Богом! Видіння скінчилося тим, що Цариця Небесна сказала батькові Серафиму: Скоро, любіміче Мій, будеш з нами! Raquo; і благословила його. Попрощалися з ним і всі святі. Мені сказано було: Це бачення тобі дано заради молитов о. Серафима, Марка, Назарія та Пахомія raquo ;. Батюшка, звертаючись після цього до мене, сказав: Ось, матінко, який благодаті сподобив Господь нас, убогих. Мені, таким чином, вже дванадцятий раз було явище від Бога, і тебе Господь сподобив; ось якої радості досягла! Є нам, чому віру і надію мати до Господа. Перемагай ворога-диявола і противу його будь у всьому мудра; Господь тобі у всьому допоможе! Raquo;

рік був останнім роком життя отця Серафима на землі. Старцю стало важко приймати безліч відвідувачів, важко ходити в свою лісову пустель, хоча іноді він ще копав там грядки. Незважаючи на слабкість, до останніх днів святий подвижник не залишав своїх суворих звичок; так, наприклад, до служби в церкві він просто сідав на підлогу. Деяким відвідувачам він неодноразово говорив: я силами слабшає або ми з тобою більше не побачимося raquo ;, але ніхто не хотів зрозуміти натяків на його вже близький кінець ... До цього часу якось примножилися непр...


Назад | сторінка 14 з 27 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Вірш Тургенєва І.С. "Коли мене не буде"
  • Реферат на тему: Що таке добро для мене?
  • Реферат на тему: Успішний керівник: людина, приклад якого мене надихає
  • Реферат на тему: Тема дитинства у повісті П. Санаєва "Поховайте мене за плінтусом" ...
  • Реферат на тему: Українська модель суспільства: чи буде вона ліберальної?