Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Християнська картина людини

Реферат Християнська картина людини





#39;ю один до одного і своїй дитині сприяють появі ще одного творчої людини.

Антропологічний сенс закону і благодаті

На Протягом усього Євангелія ми бачимо антітетіческіх зіставлення двох онтологічних принципів, двох стилів відносин людей один до одного - закону і благодаті. Христос вчить тому, що тільки тоді, коли в серці людини до дотримання закону додасться благодать - він спасеться. Тобто саме в любові повинна перевершити праведність християнина ту праведність фарисеїв, яку викриває Ісус. Тільки тоді, коли людина щиросердно розкаюється у своїх гріхах, не здійснюючи їх надалі, йому Спаситель дарує вічне життя. Саме тому він помилував лиходія, розп'ятого разом з Ним.

У християнської традиції благодать розуміється як Божественна жізнестроітельних енергія, що пронизує створене буття, включаючи людину, прилучення до якої забезпечує підтримку життя. Ступінь залучення людини до Божественної благодаті є одночасно міра його любові до Богові і людям, бо Бог, випромінюючий благодать, є любов. Ступінь стяжання людиною благодаті є в той же час показник його святості, оскільки святість, як категорія насамперед онтологічна, відображає причетність людини Божественної енергії. Чим більша її в людині, тим більше в ньому любові, свободи і творчого запалу.

Саме тому принцип благодатного життя онтологічно вище принципу життя законнической: благодатне життя вкорінена в Бозі, в його любові і поблажливість до людині; життя законнической метафізично грунтується на гордовитому прагненні людини виконати встановлений норматив, переступити через свою слабкість, довести самому собі і Богу, що ось я - герой, і тому я гідний вінків і лаврів. Різниця між законом і благодаттю ми знаходимо вже у Нагірній проповіді Христа. Розбираючи "Моїсеєв" закон і наповнюючи його новим змістом, Христос вчить миритися з "... суперником ... швидше, поки ти ще з ним на дорозі, щоб суперник не віддав тебе судді ... "35

Це означає, що примирення як прояв любові до людей, тобто благодаті, повинно стояти вище законничества, яке в даному випадку полягає у зверненні до суду.

Розглядаючи далі "Моїсеєв" принцип помсти: "око за око, і зуб за зуб ", Господь вчить не противитися злому: Але хто вдарить тебе в праву щоку твою, підстав йому й іншу ... 36

Вищим ж проявом дії Божественної благодаті є любов до всіх людей без виключення, принцип "загальної любові": і до ближнього, і ко ворогові: Ви чули, що сказано: "Люби свого ближнього, і ненавидь ворога твого". А Я кажу вам: Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, хто ненавидить вас, і моліться за тих, вас і гонять вас ... 37

У Посланні до Римлян апостол Павло додає до цього, що істинний християнин стане мстити за себе, а надасть суд у справедливі руки Господа, і не злом, а добром буде відплачувати на зло:

Чи не мстіться самі, улюблені ... Бо написано: "Мені помста належить, Я відплачу, говорить Господь ". Отже, якщо ворог твій голодний, наго...


Назад | сторінка 14 з 26 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Етичний сенс любові і сенсу життя
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Сенс життя людини
  • Реферат на тему: Сенс життя людини