Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Релігійна мораль

Реферат Релігійна мораль





м, містить в собі небезпеку для моральності, тобто для земних міжлюдських відносин. Ця небезпека полягає в тому, що християнський підхід до оцінки морального і аморального-індивідуалістичний і довільно-суб'єктивний Адже кожен вступає в союз з богом і рятується для вічного життя індивідуально. Яке ж мірило моральності повинен він обрати для себе? Відповідаючи на це питання, християнські богослови говорять, що бог вклав у душі людей якийсь загальний, незмінний, абсолютний "моральний закон ". Християнин" почуває присутність божественного морального закону ", йому достатньо прислухатися до голосу божества у своїй душі, щоб бути моральним. Однак, оскільки "присутність боже" кожним віруючим відчувається по-своєму, остільки і християнський критерій розрізнення добра і зла, доброго та поганого в поведінці виявляється довільним і невизначеним. Самі богослови відкрито визнають глибоко суб'єктивний характер цього критерію. Але якщо віруючий всерйоз стане вважати мірилом оцінки вчинків тільки своє особисте релігійне відчуття, то його поведінка стане, з точки зору оточуючих і їх інтересів, нез'ясовно-довільним. Подібний свавілля може доходити часом до конфлікту з кримінальним кодексом. p> Пріоритет віри перед справами, особливо наполегливо проголошуваний протестантизмом, містить в собі і іншу небезпеку для моральності. Діяльність, спрямована на вдосконалення умов земного існування людей, за християнськими уявленнями, не має великого значення для порятунку. Але якщо вся моральність зводиться до віри, тоді все те, що до вірі відноситься, виявляється поза сферою моральної оцінки. Дійсно, в протестантизмі і почасти в католицизмі існує особливе вчення про так званих "морально-байдужих діях". Крім того, якщо моральність збігається з вірою, то легко знімається моральна відповідальність за реальні погані вчинки за допомогою демонстрації міцної віри в бога, наприклад в обряді покаяння або хрещення. p> Наукова етика, яка виходить з інтересів реальної земного життя людей, не може примиритися з подібним розумінням моральної відповідальності. Ця відповідальність не може бути знята ніякими сторонніми до моральності причинами - вірою, виконанням обрядів і т п. Наукова етика не може також прийняти ідею про морально-байдужих діях. Кожен вчинок людини повинен оцінюватися як корисний або шкідливий. Якщо ж цінність вчинку визначати тільки ставленням до бога, тоді, дійсно, безліч різних дій, вироблених людьми, опиниться поза моральної оцінки. h2> Християнське поняття про борг і совісті

Згідно морального богослов'я християнства, совість є не що інше, як властиве кожному людині суб'єктивне відчування "божественного морального закону". Здатність до Такого відчуванню нібито закладена в душі всіх людей богом від народження. Крім того, бог викладає свій "закон" людям і зовнішнім чином - відкриває його їм у словесній формі через пророків, у вигляді заповідей та інших моральних приписів, зафіксованих у "священному писанні". Цей Богооткровенн...


Назад | сторінка 15 з 24 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Історія фізичного та морального виживання людей в німецько-фашистських конц ...
  • Реферат на тему: Штучний інтелект: чи може машина бути розумною?
  • Реферат на тему: Як бути, якщо контрагент за договором - нерезидент?
  • Реферат на тему: Свобода морального вибору і моральна відповідальність особистості
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах