Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Християнська картина людини

Реферат Християнська картина людини





вло і каже, що "Буква вбиває, а дух оживляє". h2> Антропологічний сенс тілесних недуг у світлі біблійної традиції

Істотним моментом християнської антропології є вчення про цілісність людини, про внутрішньої взаємозалежності всіх площин людського буття.

Християнство вчить про пряму залежність фізичного здоров'я людини від способу її життя. Перш, наприклад, у Стародавній Греції, тілесні блага покладалися зовнішніми чинниками щастя, не залежними від чесноти. Христос же говорить про те, що хвороби даються нам з трьох причин: або у покарання за гріхи, або для попередження більш серйозних наслідків, або для прославлення Бога.

Основою такого розуміння захворювань є біблійний теза про єдність тіла і духу. В античному спадщині ми такого не знаходили. Грецькі філософи вчили про двоїсту природу сущого: матерію і дух. Вони відокремлювали фізичний світ від духовного, фізичний світ, матерія ототожнювалася зі злом, духовний світ з благом. Людина прагне звільнитися від фізичного світу, де його дух нудиться, як у темниці, щоб його свята, духовна сутність здобула свободу. Античні автори говорили про те, що ми повинні тому негативно ставитися до свого тіла і підносити духовне начало. Наприклад, сексуальний потяг - це потяг плоті і тому заслуговує негативного ставлення. У Біблії ж тіло розглядається як позитивний початок, оскільки воно створене Самим Богом.

У згоді з християнською антропологією, наш організм є психофізичний єдність. Якщо занедужало тіло - значить, не все в порядку з душею. Тому хвороба тіла, будучи наслідком душевної недуги, виконує в цьому випадку роль щита, оберігаючи психіку людини від більш суворих наслідків, ... бо хто тілом постраждав перестає грішити, щоб решту часу в тілі жити вже не по хотїнню, але по волі Божіей.47

Задача людини - лікувати не наслідок - хворе тіло, а причину - хворий дух. Як лікувати? Христос відповідає: ... Ось видужав ти, не гріши більше, щоб не сталось тобі чого хуже.48

Крім цього, піклуючись про те, щоб скоріше вилікуватися фізично, ми можемо не усвідомлювати того блага, яке принесе нам тілесний недуга.

Другий основою християнського розуміння хвороб є теза "все, що ні робиться - на краще ". Тимчасово страждаючи фізично, ми можемо уникнути більш тривалих духовних страждань. Християни вірять, що все, що відбувається з ними: печалі і радості, хвороби і страждання, удачі і біди - все сприяє вищого блага - порятунку. Більше за інших у це вірив святий апостол Павло. Тому й писав у "Посланні до Римлян": ... знаємо, що люблячим Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на благу.49

Висновок

Християнська антропологія має величезне практичне значення. Картина блаженної, щасливого життя, намальована Христом і Його апостолами, володіє привабливістю майже для сотні поколінь протягом ось вже двадцяти століть. Християнство сформулювало гранично високий ідеал людини і постійно орієнтує особистість на досягнення досконалос...


Назад | сторінка 16 з 26 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Фрейд і його розуміння людини
  • Реферат на тему: Духовний світ людини у творах Василя Бєлова
  • Реферат на тему: Оцінка ризику здоров'ю людини при впливі хімічних речовин на його орган ...