Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





я від Бога. Чим він займався? Він займався самознищенням весь цей час! Все своє життя, замість того, щоб творити добрі справи. Але Господь є любов, і прощає розкаюваних. Данила забув про це, а Господь не залишив його і не дав йому загинути в його духовному божевіллі. «Я твій друг, тому що я не даю тобі спокою, а ти собі ворог, тому що ти шукаєш забути мене. Без мене ти міг би залишитися з оманою, яке б тебе погубило », - говорить Господь йому голосом ефіопа в його совісті. Тут в цих словах автор відкриває нам ще одну властивість совісті. Совість дана людині для того ще, щоб він не величався. Скоївши гріх, особливо тяжкий, людина мучиться. Але як це мучиться? Він розкаюється в гріху, розуміє, яке він скоїв зло, тоді Бог відразу ж прощає стирає його гріх. Але пам'ять людини про цей гріх, якщо він особливо тяжкий, залишається в людині все його життя. Для чого? Для того, щоб людина не величався своєю праведністю і пам'ятав, що він грішний і не міг забути про те, що він грішний і не хизувався, тому що тільки смиренне серце Богові вгодно.

Ця легенда вказує нам на те, яким глибоким і чуйним серцем володів письменник, яка піднесена і мудра була у нього душа, як розсудливий і вправний він був у духовному житті. Через його творіння і ми навчаємося мудрості, і наша душа підноситься. Цією легендою письменник нам говорить і про те, що не треба прагнути під мить стати досконалим як прагнули і Данила і відлюдник Ермий у творі «Скоморох Памфалон». Не в силах це людських і не можна вважати людині себе досконалим. Господь закликає нас, кажучи: «Отже, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мф. 5:48). Це заклик Христа до дії, до невпинного творінню чеснот і життя за заповідями Божими, але не до сумніву, до якого прийшли як в тупик Ермий та Данила. У Єрмія було відкрите зарозумілість, бо він вважав, що крім нього на землі не залишилося жодного праведного людини. У Данила ж, навпаки, зарозумілість було приховане, але воно було, інакше, де смиренне усвідомлення себе грішником і творіння добрих справ ?! Що в одного, то і в іншого не вистачало смирення.

Тепер же торкнемося і розкриємо тему «Зовнішнє благочестя». Хочеться сказати, що Лєсков Микола Семенович приділяє цій темі найбільшу увагу у своїх творах. Як раніше говорилося, письменник намагається показати читачеві не зовнішню форму, насамперед, а внутрішній духовний зміст. Конфлікт зовнішнього світу людини і світу внутрішнього яскраво окреслений у його творах. Пояснивши краще, можна сказати, що це протистояння - антитеза, коли зовнішнє не відповідає внутрішньому, навмисне зустрічається в кожному оповіданні Лєскова. Фарисейство, так часто зустрічається в Євангелії, настільки ж часто зустрічається і в нашому житті і в часи і бутність письменника, що видно в його творах. Письменник показує нам всю користь і неправедність фарисейства. А показуючи нам його непривабливу і темну сутність, він бореться з ним протягом усіх своїх творів і всього свого життя. Бо фарисейство - зовнішнє благочестя є лицемірство, що заперечує правду Божу. Письменник відкриває нам як часом буває цей гріх прихований у людській душі і як він потім розкривається в «зручний момент». Коли людина забуває Бога, а найпаче забуває і про душу свою, про добро і співчутті, живучи лише буквою, а не духом - тоді і серце його черствіє до страждань ближніх. По слову Господа сей стає «ні холодний і не гарячий» (Об'явл. 3:15).

Тепер можна почати з опису життя наших героїв, яка їх оточувала; суспільство і звичаї того часу, в якому вони існували, а також тих осіб, які відрізнялися зовнішнім благочестям, а всередині були «хижі вовки» (Мф. 7:15). І ви побачите, що в кожній повісті, в кожному оповіданні Лєскова зустрічається фарисейство. І ще раз можна сказати, що це невипадково. Тим самим автор проповідує, вчить нас не бути вовками в овечій шкурі, не бути заручниками букви, холодними серцем. Для того ми і бачимо всю нечистоту лицемірства, щоб ще і ще раз зненавидіти беззаконня і возлюбити істину. І знову ж таки тут Лєсков вільно чи мимоволі наслідує Христа, борючись, як і Він з укоріненим пороком лицемірства. Господь наш Ісус Христос постійно викривав книжників і книжників ізраїлевих в їх користолюбстві, брехні і черствості серця кажучи: «Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що чистите зовнішність кухля та миски, а всередині повні вони здирства й кривди. Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що подібні до гробів побілених, які гарними зверху здаються, а всередині повні кісток мертвих і всякої нечистоти. Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що поїдаєте доми вдів і молитесь довго за те приймете тяжче осудження »(Мф. 23:25, 27, 14). Так і твори Лєскова є як би євангельськими розповідями і притчами часто простими за своїм змістом, але глибокими за своїм змістом.

У першому ж творі зі збірки оповідей «Про Божих людях» в «первохрістіане» читач лицем до лиця стикається ...


Назад | сторінка 18 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Чи правильно було канонізувати Миколи II і його сім'ю
  • Реферат на тему: Інстинкт і його роль в житті людини
  • Реферат на тему: Сміх і його роль в житті людини