Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





з тим пороком, описаним вище, як в середовищі християн, так і в середовищі інших вір. Тут вже зачіпається тема віри, тема духовного стану людини, що живе по своїй вірі і не живе. Це «Сказання про Федора-християнина і про одного його Абрама-жидовин». Розповідь цей оповідає нам про те, що до офіційного поділу вір всі люди різних релігій жили дружно і в злагоді. Також і батьки Абрама євреї і батьки Феодора християни - сусіди по домівках дуже один одного любили і поважали. Але коли в Константинополі головною з всіх вір оголосили віру християнську, а людям різних вір заборонили один з одним повідомлятися і сказали дітей їх розподілити у відповідну релігії кожного школу - тоді все й посварилися.

Здавалося б, така проста і наочна картина: причина спричинила слідство. Християни стали вважати себе кращим за інших раз їхня віра тепер головна, а інші віри вони стали зневажати. Їх приклад наслідували й інші. У підсумку кожна віра стала вважати себе краще інший, краще за всіх. Чому все так сталося? У чому тут загадка? Християни стали вважати себе краще ... Тут добре видно як спрацювала людська гордість. А логіка її проста: раз нас обрали головними - значить ми всіх краще, а інші гірші. І як наявність пристрасті в людях не залежить від віри, яку сповідують люди, також вона має властивість передаватися іншим. Звідси і вийшла ця злощасна ланцюжок. «А зло в тому, що кожен з людей шанує одну свою віру за найкращу і за саму справжню, а інші без хорошого міркування порочить», - відповів учитель дітей Панфіл. А гордість цю людську тут не інакше як можна назвати фарисейством.

Про що цей маленький, але розумний розповідь? Що хотів нам показати їм письменник? Чому ж все-таки батьки обох синів так і померли в сварці один з одним, а їхні діти ні? Почнемо з останнього. Апостол Павло казав: «Любов не величається, не надимається, не шукає свого ...» (1 Кор.13: 4-5). І ці мудрі слова про любов написані в серці кожного з нас: і в серці християнина і в серці язичника. По-справжньому любляча людина знає їх, бо той, хто любить, той не надимається, не шукає свого. Так завжди було, є й буде, бо властивості любові завжди одні - любов жертовна, перш за все. Але зрощують в собі любов, бережуть її в собі тільки ті, хто хоче цього, ті, хто чистий серцем, хто брехні воліє правду. Це любов до ближніх, про яку нам постійно говорить Ісус Христос: «Люби свого ближнього, як самого себе» (Мф. 22:39). Виходить, що батьки Феодора і Абрама по-справжньому і не любили один одного, а тільки лише поважали, поки справа не торкнулося духовного світу кожного, їх віри. Це була зовнішня любов. Також і інші, ті, хто почитав свою віру за кращу, а інші паплюжив - теж не любили ближніх. Їхня віра була зовнішня, а не внутрішня, бо любити і поважати інших повинен по вірі всякий яку б віру він ні містив. Це і є зовнішнє благочестя: бути другом тільки для своїх по вірі.

Юнаки Абрам і Феодор навчилися ворожнечі від своїх же батьків, від яких колись навчилися вони і дружбі один з одним. Їхні сім'ї були для них завжди прикладом наслідування, тому й діти, як і їхні батьки зненавиділи один одного. Але що ж трапилося все таки потім, що їх спонукало примиритися і ніколи паче не ворогувати? Феодор врятував Абрама від побиття християнами. Чому він це зробив і не пройшов мимо? Тому що Феодор любив Абрама, він зглянувся над ним, побачивши явну несправедливість. Феодор був серцем відданий Христу. Він говорив: «Нам Христос нікого не дозволив ненавидіти, а всіх наказав любити». Феодор був справжнім, а не зовнішнім християнином в глибині своєї душі і цей випадок показав це.

Лєсков говорить нам цією розповіддю те, що головне не то в якій вірі хто з нас народився і знаходиться, а головне завжди залишатися людиною з великої літери цього слова. Адже і Господь кожного з нас на Страшному суді Своєму не запитає, яку хто віру містив, а запитає нас, нагодували ми Його, коли Він голодував? Напоїли Чи, коли жадав? Одягли Чи, коли нагий Він був? (Мф. 25:34)

У творі «На краю світу» ми також стикаємося з зовнішньої вірою «зовнішніх» проповідників. Господь картає героя нашої повісті - одного архієрея з розподілу, що отримав кафедру свою в Сибіру, ??дійсно на краю світу. А картає його Бог, ставлячи його в умови між життям і смертю, подавши сім йому урок на все життя. «Владика все ратував про те, як би звернути в віру християнську язичницькі племена Сибіру, ??і турботу про це поставив він на перше місце. І хотів владика, щоб все сіё справу було зроблено з поспішністю якомога швидше. Треба ж справами займатися, а не дурня валяти; тим більше і в документах число крестившихся іновірців теж повинно бути відображено і представлено вищестоящому начальству, а ніж число це більше - тим і краще », - так міркував діяльний єпископ.

«Я, зрозуміло, Киріака Не послухав, а навпроти - написав до сусіднього архієрею, щоб...


Назад | сторінка 19 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Щоб тобі любили, спершу сам полюби, бо любов віклікається любов'ю
  • Реферат на тему: Сприйняття і розуміння людьми один одного
  • Реферат на тему: Вивчення взаємно впливають один на одного математичних параметрів
  • Реферат на тему: Уявлення китайських і російських студентів один про одного, як про суб' ...
  • Реферат на тему: Віра, надія, любов як родові ознаки людини