Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Теоретичні основи становлення іслам шиїтського духовенства

Реферат Теоретичні основи становлення іслам шиїтського духовенства





и ж, відомі також під ім'ям Алідів (від Алі), будучи великими індивідуалістами, заперечували за громадою роль всеспасітельніци.

Спостерігаючи значення індивідуальних якостей вождів воюючих між собою фракцій, вони прийшли до висновку, що все вирішує харизматична особистість вождя. Харизматичним лідером був Магомет, який володів обома мечами - фізичним і духовним. Іншими словами, для поширення ісламу, забезпечення благополуччя народу і духовного спасіння потрібний харизматичний лідер. Але за якою ознакою визначати легітимність претендента на керівництво народом Божим? За ознакою спорідненості з покійним Пророком. І ось, на відміну від сунітів шиїти вирішили, що найближчим родичем був Алі, доводився Магомета і племінником і чоловіком його дочки - Фатіми.

Тут почалося вже створення міфів про чудеса, пов'язаних з Али і Фатимой, яка в різних шиїтських хадисах перевтілюється то в Діву Марію, то в Єву, а Алі - то в Адама, то в Христа. Алі приписуються слова, якими він то прирівнює себе до Бога, то називає Христа своїм дядьком. Основний напрямок шиїтів навіть визнає своєрідну трійцю: Бог-Отець, Бог-Дух, він же Христос, і Алі (за іншою версією - Бог, Магомет і Алі) з тією різницею, що у обох випадках останні дві особи трійці є створеними, створеними Богом в якості Своїх помічників. Як вважають історики ісламу, шиїти почерпнули цей погляд на Трійцю від таких християнських єресей як аріани, які заперечували божественну повноту у Христі, називали його богом з великої літери як одне з творінь Бога-Отця, тобто допускали можливість існування або створення Богом та інших таких богів. Мабуть, перших християн араби-мусульмани зустріли в сусідніх Іраку і Персії. Це були в основному несторіане, які заперечували можливість народження Бога від людини - жінки Марії, називаючи її Хрістородіцей замість Богородиці, цим як би натякаючи, що Христос знайшов божественну природу після народження. Треба сказати, що в Персії, Середньої Азії та на території нинішнього Афганістану розповсюдженню ісламу передували, крім християнства, буддизм і зороастризм (вогнепоклонство).

Елементи зороастризму увійшли в такі секти Крайніх шиїтів, як Носейріти, Шемсііти, Кемеріти, про що свідчить їх вчення, що Алі є джерелом ранкової зорі, творцем місяця, і тому слід поклонятися сонця. Від буддизму шиїти перейняли віру в перевтілення, що і відбилося на «перевтіленнях» Алі, Магомета, Фатіми та ін. За їх вченням є 7 категорій переселення душ:

Несх - переселення душі в інше людське тіло;

Месх - переселення в тіло тварини;

Фесх - переселення в велика рослина;

Ресх - переселення в дрібна рослина;

Весх - переселення в бруд або сміття;

Кешх - переселення в висохле рослина або солому;

Кешшеш - переселення в комаха.

Близько до перевтілення за змістом підходить древневосточное містичне вчення про оккультаціі - можливості людини по волі Божій зникнути, як би тимчасово розчинитися у Всесвіті, що, безсумнівно, успадковано від Буддизму з його ідеєю нірвани. Звідси вчення шиїтів про Дванадцятому імамі, що нібито близько 880 року в п'ятирічному віці зник з підвалу в іракському місті Куфа, де він, мабуть, перебував під домашнім арештом, оскільки царювали тоді в Багдаді Аббасидские халіфи (750-945), як і їхні попередники Омейяди, що правили з 661 до 750 роки країною зі столицею в Дамаску, бачили в духовних вождів шиїтів, імамів-Алида, потенційних суперників - кандидатів на халіфської трон. Це підтверджується і тим, що майже всі вони загинули безпосередньо або побічно від руки халіфів, Дамаських або багдадського.

У шиїтських віруваннях присутній сильний вплив язичницького пантеїзму. До останнього належить віра і в переселення душ, і в оккультацію, в якій нібито перебуває з 879 або 880 року Дванадцятий імам, який у 5-річному віці перейшов в оккультацію - зник з видимого світу, але, по вірі шиїтів, не помер. Він з'явиться тоді, коли це буде завгодно Богу, повстане з небуття в якості Мехді, тобто месії-рятівника, і поведе свій народ на останній бій з силами зла; після чого восторжествують мир, справедливість, загальне благополуччя і щастя. В кінці цього періоду прийде Христос, і відбудеться Страшний суд з подальшим райським буттям. Тут ми бачимо явне, хоча і спотворене, вплив християнства і взяті з містичного Одкровення Іоанна Богослова образи царства Звіра, боротьби з ним і торжества хіліастичного (тисячолітнього) блаженства. Ясно, що і 12 імамів аналогічні 12 апостолам.

Вплив християнства на шиїтські секти цим не обмежується. Так, носейріти, наприклад, відзначають багато християнські свята, у тому числі Різдво, Богоявлення (Хрещення Господнє), Вербну неділю (Вхід Господа в Єрусалим), дні Іоанна Хрестителя, святих Варвари,...


Назад | сторінка 2 з 16 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: «Чужий серед« своїх »(250 років масового переселення німців з Німеччини до ...
  • Реферат на тему: Переселення на територію Камчатки Евен в XIX столітті
  • Реферат на тему: Початок переселення гагаузів і болгар в Південну Бессарабію
  • Реферат на тему: Велике переселення народів. Східні слов'яни на порозі утворення держав ...
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...