Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Эссе » Іслам: віровчення та основні напрями

Реферат Іслам: віровчення та основні напрями





ьної практики, що є основою життя мусульманської громади. Іман - це сама віра в істинність Аллаха і всього, про що повідомлялося в проповідях Мухаммеда. p align="justify"> В ісламі існують п'ять основних догматичних положень. Це догмати про єдинобожжя, про божественну справедливість, про пророчої місії Мухаммеда, про воскресіння і Судний день. П'ятий догмат пов'язаний з вченням про имамате - халіфаті, з вченням про наступників Пророка і главах мусульманського світу. Поряд з вероучительного, догматичними положеннями в ранньому ісламі були сформульовані ритуальні, обрядові та моральні приписи. p align="justify"> Основу віровчення ісламу становлять його так звані п'ять стовпів: віра в єдиного Бога Аллаха і його пророка Мухаммеда; щоденна п'ятиразова молитва - намаз; щорічний пост на місяць рамазан - ураза; обов'язкова милостиня, податок на користь бідних - закят; паломництво до Мекки хоча б раз у житті - хадж. Цікаво відзначити, що чисто релігійної догмою є тільки перша, інші стосуються моральних і обрядових приписів. З самого початку розвитку ісламу визначився пріоритет розвитку ісламського права (шаріат) над власне догматикою. Іслам став не просто релігією, а принципами, що організують і об'єднуючими весь завойований швидко формується, арабським халіфатом світ. p align="justify"> Іслам суворо монотеистичен. Культ Аллаха включає в себе визнання його як всемогутнього, безсмертного, милостивого і милосердного Бога, від якого залежить життя і смерть всього живого. Весь світ своїм існуванням зобов'язаний волі Аллаха. Культ Аллаха стає основою мусульманського фаталізму - ідеї зумовленості людських вчинків. Аллах все знає і направляє правовірних у їхньому житті. Сила Аллаха не може втілюватися в окремій людині. Це можливо тільки в мусульманській громаді - уммі, яка стає спільністю всіх правовірних. Належність до неї вище, ніж розподіл на раси, пологи, племена. Мусульманська культура практично не визнає замкнутості, пропагуючи принцип соціальної мобільності. Людина може бути народжений рабом, але випадок, дарований йому Аллахом, зробить його еміром або султаном. У той же час умма контролює життя кожного мусульманина, його образ думок, наказуючи належну поведінку, і в разі необхідності робить його воїном ісламу для захисту цих цінностей. Абстрактна загальність Аллаха тягне за собою невизначеність його зовнішнього вигляду. У цих умовах будь-яке зображення божества сприймається як замах на релігію. Не менш святотатственно представляється мусульманину також зображення людей і тварин, так як це нагадує процес створення, що доступний тільки Богу. Тому іслам забороняє зображення всіх живих істот, що докорінно вплинула на мистецтво Арабського Сходу. p align="justify"> Догматичні положення про Бога, про воскресіння, про загробний світ і судний день визначили космологічні уявлення ісламу, загальну картину світу. У перекладі з арабської мови Аллах означає Бог. Основний віронавчальний принцип ісламу - визнання того, що Бог один і він - існує в однині. Аллах створив землю, всіх живих істот, сім небесних сфер, рай і пекло. Над усім височить престол Аллаха, під яким знаходиться небесний Коран. Рай в ісламі (Едем) - це плодоносний сад з ріками з води, молока, вина і меду. У раю мешкають вічні діви - гурії, створені з шафрану і камфори. Їх призначення - тішення праведників. Ад же (Геєна) - це місце тортур грішників, з яких головною є катування вогнем. У рай веде перекинутий над пеклом міст Сірат. У день Страшного суду Мухаммед заступиться за деяких грішників і проведе їх через міст Сірат. У Судний день після звуку ангельської труби впадуть зірки, земля змінить своє обличчя і помруть усі люди. Але після другого трубного гласу всі люди, коли б вони не померли, воскреснуть і постануть перед судом Аллаха, який і визначить їхню долю - перебування в раю чи пеклі. p> Основні положення ісламу, а також його космологія, есхатологія, віра в месію - рятівника миру не об'єднуються в систему жорстко закріплених догматів. Це призвело до виникнення різних течій всередині ісламу, найважливішими з яких стали суннизм і шиїзм, що утворилися незабаром після смерті Мухаммеда. Для сунітів джерелом віри крім Корану є також і Сунна - життєпис пророка Мухаммеда, для шиїтів вона не є авторитетом. Суніти і шиїти розрізняються також своїм ставленням до влади - суніти говорять про вибір правителя з роду Мухаммеда, шиїти стверджують божественну природу влади, що передається по спадку від халіфа Алі, який правив у 656 - 661 рр.. Сунізм являє собою єдине протягом, яке не знає поділу на секти. Виникнення сект в шиїзмі відноситься до VII - IX ст. - Перших століть існування ісламу, часу нестабільності і династичних криз у мусульманському світі. У цей період виникли такі великі секти, як кайсанитів, зейдитів, імаміти, ісмаіліти. Причина їх виникнення - все те ж різне розуміння проблеми успадкування влади, розбіжності в тлумаченні догмату ісламу, пов'язаного з вченням про имамате-халіфаті....


Назад | сторінка 2 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Прийняття ісламу та його роль в житті волзьких булгар
  • Реферат на тему: Основні напрямки в ісламі: фундаментальний розкол ісламу (VII-VIII ст.)
  • Реферат на тему: Передумови та причини виникнення ісламу
  • Реферат на тему: Роль і місце ісламу в суспільно-політичному житті Пакистану
  • Реферат на тему: Релігійно-історичні витоки і віровчення раннього Ісламу