Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Культура епохи Реформації

Реферат Культура епохи Реформації





він був щирим католиком, який В«щиросердно любив ПапуВ». Зміст тез стало широко відоме далеко за межами Віттенберга, вони викликали гостру реакцію і суперечки. Тези перестали бути предметом богословських диспутів, вони стали вченням, що підриває основи католицької церкви. Трактат проти продажу індульгенцій став бойовою програмою сил, що прагнуть підірвати основи католицької церкви.

Католицький престол не залишився в боргу, священику пригрозили відлученням і фізичної розправою, але бунтівний чернець з Віттенберга відмовився підкоритися. Різка реакція Риму була зрозуміла: Лютер замахнувся на святая святих - на догматику, а саме на ній покоїлося могутність церкви, освячене ім'ям Бога. p> В«Не можна було перемогти феодальні відносини, не зруйнувавши їх ідеологічної основи - догматику католицизму. Фундаментом, на якому церква будувала своє панування, було вчення про те, що церква той священний інститут, поза якого не можливо порятунок релігійної людини В»- зазначає у своєму дослідженні Ревуненкова [3, с.27]. Таким чином, церква претендувала на роль посередника між людиною і Богом, набуття вічного блаженства не можливий без керівної ролі церкви і священства. Боротися з таким авторитетним противником можна лише вдавшись до сильнішого авторитету, ніж сама церква. Таким авторитетом міг бути тільки Бог. Свободу людей від всевладдя церкви можна було відстояти за умови, що існують докази неістинності священного перекази про церкви як особливому божественному інституті, поза яким порятунок людини не можливо. Слід було обгрунтувати думку про те, що порятунок не може залежати від самої людини, ні дари, ні благочестива життя не можуть бути запорукою порятунку, бо воно є дар божий. Тому реформатори піддали сумнів все католицьку догматику, відкидаючи роль церкви як необхідного посередника між небом і людиною, і єдиним джерелом віри оголосили Біблію.

Протестантизм заперечує властиве католицизму поділ людської діяльності на "Сакральну", тобто богоугодне діяльність і мирську повсякденне діяльність парафіян. До богоугодним діяльності ставилася молитва, милостиня, пожертва церкви, купівля індульгенцій, аскетизм, тобто все, що, на думку католика, могло забезпечити йому вічне блаженство. У той же час, мирська, повсякденна діяльність не могла нічого змінювати в питанні про спасіння.

Проти такого розподілу виступив Лютер, для бога важливі не приносьте і домагання грішників, а усвідомлення людиною себе як безнадійно гріховного істоти, його особиста віра в бога і викупну жертву Христа. Не церква визначає порятунок, а вільна воля бога, а тому не повинно бути посередників між людиною і богом, претензії ж церкви на посередництво абсолютно безпідставні.

Фундаментом протестантського вчення стає положення про особисту вірі, бо вона є єдина умова спасіння. Але навіть віра не є особистою заслугою людини, віра - це теж божий дар. М. Лютер чітко формулює цю думку в "Малому катехізисі ":" Я переконаний, що не власною силою і розумом можу вірити в Ісуса Христа, мого пана, або прийти до нього, але що дух святий закликав мене за допомогою Євангелія, просвітив своїми дарами, освятив і зберіг мене в істинній вірі "[4, с.35].

Протестантизм переосмислює роль релігії та її місця в житті людини: священної визнається вся повсякденна діяльність. Адже якщо спасіння людини залежить не від нього самого, то немає ніякої необхідності, магічних вчинках наступних мети порятунку і ізольованих від повсякденного життя людини. Важливо не те, що робить людина, не рід його занять і місце в суспільстві, а усвідомлення ним свого обов'язку перед богом.

Соціально-економічна підгрунтя догматики протестантизму очевидна: концепція обраності до спасіння окремих людей, в індивідуальному порядку усвідомлюють свою долю, освятила авторитетом бога приватнопідприємницьку діяльність, яка в ту пору була позбавлена ​​офіційної санкції. Несумісність буржуазної активності з правовими обмеженнями середньовіччя на мові протестантизму виражалася як протистояння божественної і людської волі. Невизнання за церквою права виступати в якості посередника між людиною і богом, дозволяє людині відчути себе вільним від земної влади, бо він усвідомлює себе як слугу самого бога. Тим самим протестантизм дозволяє обгрунтувати протест проти характерних для феодалізму відносин особистої залежності, зрівнює людей як агентів буржуазних відносин, наділяє їх однакової надією на можливий успіх.

Протестантизм виступив ідеологією Реформації, обгрунтував цінності, що склали підгрунтя культури Нового часу. Протестантизм сформулював основні моральні цінності нових суспільних відносин, відстоюючи особисту незалежність людини, прославляючи працю до рівня релігійної цінності, розглядаючи повсякденну діяльність людини як форму служіння Богу, так як саме в ній реалізує людина своє призначення.

Європейська культура відчуває на собі вплив протестантської етики, яка на відміну від декалога і євангельських заповідей н...


Назад | сторінка 2 з 5 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Вплив католицької церкви на політичну думку Іспанії в XX столітті
  • Реферат на тему: Духовні аспекти заразність в патології людини: аналіз з позицій теоретичної ...
  • Реферат на тему: Соціальні стереотипи и їх роль у спрійманні людиною людини
  • Реферат на тему: Місце та роль Української Греко-Католицької Церкви в процессе національно-д ...
  • Реферат на тему: Відродження свободи людини як цінності вибору бути Творцем Майбутнього