Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Культурологія. Стародавній Єгипет

Реферат Культурологія. Стародавній Єгипет





накше. Вони вчили, що спочатку існував бог Нун - первісний водний хаос. З нього виник бог Атум, пізніше перетворився на Ра. З Атума-Ра виникла перша пара богів - бог повітря Шу і його дружина, богиня вологості Тефнут. Від них народилися Геб - бог Землі і Нут - богиня неба, які, у свою чергу, породили Осіріса, Ісіда, Сета і Нефтиду. Це були найважливіші і початкові боги, від яких відбулися всі інші божества і люди.

Осірісу поклонялися як богу вмираючої і воскрешає природи. Осіріс був втіленням добра і його зазвичай називали В«добрим богомВ». Дружиною і сестрою Осіріса була Ісіда (Ізіда) - богиня родючості, води і вітру, чарівництва і мореплавства. Вона уособлювала подружню вірність і материнство. Ісіда зазвичай зображувалася жінкою з головою або рогами корови. Син Ісіди і Осіріса - бог Гор, бог Сонця, перемагаючий сили мороку, шанувався в зовнішності сокола.

Міф про Осіріса і Горі займав важливе місце в релігійних уявленнях єгиптян. Згідно з міфом Осіріс був колись царем Єгипту. Саме він навчив єгиптян обробляти землю. Його вбив його брат, злий Сет, бог пустелі і суховію. Гор викликав Сета на поєдинок і переміг його, а після цього воскресив Осіріса, давши йому проковтнути своє око. Однак воскреслий Осіріс не повернувся на землю, а став царем мертвих. Його намісником на землі, царем живих, став Гор.

Крім цих богів, повсюдно у всіх областях Стародавнього Єгипту поклонялися богині істини і порядку Маат, богині неба, любові і веселощів Хатхор, богу Місяця і писемності Тоту. Тоту приписували винахід писемності і вважали його божественним секретарем небесного ради при бога Ра. Його просили про допомогу і вивчають рахунок. p> Єгиптяни визнавали присутність божественного початку В«у всьому що є на суші, у воді і повітріВ». Як втілення божества шанувалися деякі тварини, рослини, предмети. Єгиптяни поклонялися кішкам, зміям, крокодилам, баранів, гнойовим жукам - скарабея і безлічі інших живих істот, вважаючи їх своїми богами.

Релігійні обряди нерідко були обставлені із незвичайною пишнотою. Наприклад, культ биків був найбагатшим і урочистим культом, якого коли-небудь удостоювалось тварину. Бик Апіс вважався В«земним втіленнямВ» і В«служителемВ» бога Птаха, символом родючості.

Бик Апіс жив у спеціальному священному хліві при храмі, де за ним упадали підготовлені для цього жерці. При Апіс був гарем корів, яких ретельно відбирали для нього. Бик жив у повному спокої і достатку і єдина його обов'язок полягала в тому, щоб час від часу демонструвати себе віруючим. Коли бик помирав, тіло його бальзамували і ховали з дотриманням складного ритуалу при величезному скупченні народу. Пошуки такого, як він, наступника - В«новонародженого АпісаВ» - були виключно складною справою: Апіс визнавався тільки чорний бик, з білим плямою на лобі у формі трикутника, з наростом під язиком у формі жука-скарабея. Усього таких ознак було близько тридцяти. p> Єгиптяни також поклонялися деревам і рослинам, З яких вони особливо виділяли лотос. Вони вважали, що квітки лотосу були вже в первісному хаосі, і саме з квітки лотоса вийшов бог Сонця Ра. Богом вважали і грунт, її родючу природну силу. З неорганічної природи найбільше шанувалися загострені камені. За аналогією з такими каменями стали будуватися обеліски. p> В даний час висловлено думку, та його дотримуються багато єгиптологи, що всі різноманітні і численні божества єгипетських храмів жерці вважали втіленням Вищого Істоти, єдиного Бога, безсмертного, вічного, невидимого і незбагненного в своєї сутності, який породжує сам себе в нескінченності Всесвіту. Поклоняючись безлічі богів, стародавні єгиптяни насправді поклонялися одному богу таємного, що не має ні імені, ні образу. Єгипетські жерці визначали його так: В«Той, хто існує сам по собіВ», В«Першопричина всякого життяВ», В«Батько батьків В»,В« Мати матерів В». Це Вища Істота - творець Всесвіту - єдине в своїй сутності, але не єдине в своєму втіленні; він породжує себе в собі самому і одночасно є батьком, матір'ю і сином Бога, не виходячи з Бога. Таким чином, в Єгипті було сформульовано поняття Трійці, яке потім буде сприйнято християнством. Вчені, які висловлюють ці погляди, вважають, що жерці в Стародавньому Єгипті висловлювали атрибути єдиного Бога і його різні втілення у вигляді чуттєвих уявлень для того, щоб полегшити народу віру.

Існуюче в реальності єгипетське багатобожжя ніяк не сприяло централізації держави, підпорядкування підкорених Єгиптом племен, посилення центральної влади. Що жив в XIV ст. До н. е.. фараон Аменхотеп IV намагався провести релігійні реформи з метою встановлення єдинобожжя. Він ввів новий державний культ, оголосивши щирим божеством сонячний диск під ім'ям бога Атона. Столицею держави він зробив місто Ахетанон (сучасне городище Ель-Амара) і сам прийняв ім'я Ехнатона, що означало В«угодний богу АтонуВ». p> Він спробував зламати посилилося до того часу могутність старого жрецтва і старої знаті: культи всіх інших...


Назад | сторінка 2 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Кредитний договір, його особливості. Набір документів при його оформленні ...
  • Реферат на тему: Кредитний договір, його особливості. Набір документів при його оформленні ...
  • Реферат на тему: І.В. Сталін і його час. Історичне значення його діяльності