Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Філософія епохи Середньовіччя

Реферат Філософія епохи Середньовіччя





до інтелекту, який вважався ворожим вірі). Віри бувають різні, в тому числі, неспроможні. Кожна людина вірить; віра - це особистісне самовизначення людини, складова частина його внутрішнього світу. Саме середньовічна філософія вперше розробила проблематику віри. Добра воля - цілеспрямованість до виконання того, чого хоче Бог. Тільки людина, що володіє доброю волею, здатний дотримуватися біблійні заповіти. У античності ж вважали, що добро відбувається за допомогою інтелекту і тільки. Християнство відкрило горизонт волі. Етика боргу, моральний закон - закон, який дає Бог. Людина відповідальний перед Богом. Християнська етика - це етика боргу перед Богом. В античній філософії вважали, що моральний закон - закон самої природи, який на стороні і Бога і людини виступає як чеснота. Совість - пізнання, що супроводжує зв'язок людини з Богом. У Старому Завіті слово В«совістьВ» не зустрічається, а в Новому Завіті воно використовується близько тридцяти разів. Старий Завіт створювався до нашої ери, а Новий Заповіт - після. У такому випадку совість - новий винахід, завдяки якій людина може відкрити свою гріховність, а також шляхи її подолання. Наступною ідеєю є любов . Згідно Біблії Бог є любов. Хто не любить - той не пізнав Бога. Апостол Павло найвищим чином оцінював всі три головні цінності християнства - віру, надію, любов, але любов виділяв особливо. Це цілком відповідає Біблії, де символ любові - серце - згадується близько тисячі разів. Християнська любов - це дар Бога, реалізація совісті, вона не знає винятків: В«любіть ворогів нашихВ». Надія - це очікування, уповання на майбутнє, переживання часу. В античності час вважалося циклічним, повторюваним, в середньовічній ж філософії заперечували циклічність, вважаючи, що народження, смерть і воскресіння Христа не може повторитися. Середньовічна концепція часу - це перехід до лінійного часу, до прогресу. Час не зводиться до природних процесів, його втіленням виступають надія і провидіння , розуміння історії як здійснення заздалегідь передбаченого Богом плану спасіння людини. Християнський світогляд набагато історичніше античного. У античності вважали, що людина володіє тілом і душею, у середньовічній філософії додають ще один аспект - дух чи духовність. Духовність людини - причетність до божественного допомогою віри, надії і любові. Ще однією ідеєю середньовічної філософії є ​​ символізм . Символізм - це вміння знаходити прихований сенс. Два ключових символічних епізоду в Біблії - Це гріхопадіння Адама і Єви і розп'яття Христа. Гріх Адама і Єви зумовив грешность всіх їх нащадків. Гріх Адама ставиться в провину всім людям. Адам в символічному вигляді представляв всіх людей. Відповідно розп'яття Христа також має символічне значення, він замінив собою всіх. Символізм не був чужий і античності, але тільки в середньовіччі він став широко поширеним способом осягнення дійсності. Середньовічний людина скрізь бачив символи. Тим самим він навчався розпізнавати відносини. p> Довести існування Бога не можна. Існування Бога приймається на віру, на основі божественного одкровення, інтуїтивно, без доведення, в силу авторитету Біблії. Існує лише деякі аргументи на користь його існування. p> Багатовікова історія розвитку релігії та філософії сповнена взаємних звинувачень, брутальних суперечок, невиправданих крайнощів, нерідко справа доходила до страт. Стратили і за релігію, і за філософію, від імені релігії і від імені філософії. Сповідують насильство ніколи не були по-справжньому обізнаними в релігії та філософії. Вони завжди були невігласами. br/>

Релігійно-філософські погляди Августина і Фоми Аквінського

Августин Аврелій - християнський теолог і філософ, визнаний в католицизмі святим. Сильний вплив на Августина надав неоплатонізм. Августин зіграв величезну роль в розробці католицької догматики. Йому належить онтологічне доказ буття Бога, що випливає з ідеї про існування всесовершенного істоти не тільки в людській свідомості, а й у дійсності. Бог, який створив цей світ і його атрибути - час, простір, рослинний і тваринний світ, людські тіло і душу, - творить його безперервно. Августин підкреслював вічність і незмінність ідей, логіка його викладу вимагала визначити, що ж таке час і вічність. Час як міра руху і зміни виникло з моменту творення світу, а до цього не існувало. Звичка людей мислити в минулому відбувається внаслідок їх пам'яті, а думка про майбутнє - результат їх здатності сподіватися. У Насправді ж існує тільки сьогодення, і саме воно допомагає осмислювати і нашу пам'ять (минуле), і нашу надію (майбутнє). p> В автобіографічній В«СповідіВ» Августин простежує процес становлення особистості у всій її суперечливості. Він приходить до висновку про необхідність божественної благодаті і загробного спокутування. Блаженство дає володіння істиною, яка досягається шляхом самопізнання. Ця істина і призводить до Бога. p> Авг...


Назад | сторінка 2 з 4 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Віра, надія, любов як родові ознаки людини