Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Філософія епохи Середньовіччя

Реферат Філософія епохи Середньовіччя





устин наполягає на приречення Богом долі кожної речі і кожної людини. Після гріхопадіння Адама і Єви Бог був змушений позбавити людей, як і інших природних істот, вічного життя. Відпала і природа, яка була спочатку дарована людині. Але Бог пожертвував своїм сином для того, щоб частина людей змогла знову повернутися до вічного життя. Так, внаслідок благодаті, деякі люди виявляються врятовані і предуготовлена ​​до вічного життя. Хоча ніхто заздалегідь не знає своєї долі, тому всі знаходяться в ситуації вибору і здатні приймати довільні рішення.

У трактаті В«Про град Божому В»АвгустинВ« граду земного В»(грішному, язичницькому світу) протиставляє В«Град БожийВ» - громаду обраних, об'єднаних любов'ю до Бога і церкви. Він проголосив, що церква є самою вищою інстанцією у справі тлумачення божественної істини. Хід людської історії зумовлений божественним провидінням і являє собою боротьбу темних і світлих сил, язичництва і християнства. Людина, що не вибираючи добро, здійснює зло, бо зло - це відсутність добра. Зло відносно, добро в думках Бога і в людину як його образі і подобі - абсолютно. Августин, таким чином, виправдав Бога за зло, яке чиниться в світі, за рахунок людини, наділеної волею і свободою волевиявлення. А соціальне зло походить з піднесення держави над церквою - В«граду земногоВ» над В«градом БожомуВ». p> Августин люто боровся з єресями свого часу - донатизма, пелагіанством і маніхеїв, до яких колись належав сам. Для середньовічного богослов'я Августин був незаперечним авторитетом у питаннях релігії та філософії, одним з батьків церкви. До його спадщини звертаються представники різних філософських напрямів, вбачаючи в ньому свого попередника. p> Фома Аквінський - філософ і богослов, систематизатор ортодоксальної схоластики, засновник томізму, прагнув дати філософське обгрунтування католицькому віровченню, примирити віру зі знанням. За його вченням віра не суперечить розуму, так як і те й інше - істинно. Якщо висновки розуму суперечать одкровенню, то це лише говорить про неправильному ході міркування. Догмати віри поділяються на раціонально збагненні (існування Бога, безсмертя душі та ін), і раціонально НЕ збагненні (створення світу, троичность Бога, догмат первородного гріха). Релігійні догмати і принципи розуму не залежать одне від одного. Фома Аквінський підкреслює, що тіло не тільки соучаствует з духовною діяльністю людини, а й певною мірою зумовлює її (В«людина не є тільки душа, але якесь з'єднання душі і тіла "). Слідом за Августином, Фома у виправданні Бога знімає з нього відповідальність за зло і покладає цю важку ношу на плечі недосконалого людини. У людині, на думку Фоми, інтелект переважає над волею, він благородніше волі. Людина хоче знайти блаженство, а воно полягає не в акті волі, а в торжестві розуму, націленого до вищого блага. Так як людині не дано знати всю повноту божественного блага і досконалості, то людина, щоразу обираючи, може помилитися, але в цьому і виявляється його свобода. Практичний розум, відаючи етичними проблемами, на досвіді розпізнає добро і зло. Досконале пізнання, як і досконале блаженство, полягає в спогляданні Бога, що можливо лише в раю або в стані релігійного екстазу. В основі людської чесноти лежить В«природний законВ», який знаходиться в серці кожного і вимагає уникати зла і творити благо. Метою людини є досягнення загробного блаженства, добродійне життя - засіб для його досягнення. Без сприяння божественної благодаті не можна досягти блаженства. Всі види влади на землі від Бога. Головне завдання державної влади - сприяння загальному благу, турбота про збереження миру і справедливості в суспільстві. Громадський порядок - відображення небесного порядку. Більшість займається фізичною працею, меншість, люди розумової праці, повинні управляти державою. Фома вважав за краще монархію, але вважав, що народ має право повалити несправедливого правителя. Церковна влада вище влади монарха. Всі земні правителі повинні коритися папі римському, влада якого «³д ХристаВ». Філософсько-теологічна система Фоми Аквінського була провідним напрямком католицької філософії і була визнана В«єдино істинною філософією католицизму В», ставши основою неотомізму.


Середньовічна філософія мусульманського Сходу


Основоположником східного перипатетизму є Аль-Кінді, що отримав звання В«філософ арабів В». В основу свого світогляду Аль-Кінді поклав ідею загальної причинного зв'язку, в силу якої всяка річ, якщо тільки вона осмислена до кінця, дозволяє, як у дзеркалі, пізнати в ній весь всесвіт. Ортодоксальні прихильники Корану дивилися на нього як на єретика. З численних творів Аль-Кінді збереглися лише невеликі уривки. Йому належать: В«Огляд творів Аристотеля В»,В« Про п'ять сутності В»,В« Про найближчій причини виникнення та знищення В»,В« Про визначеннях і описах речей В». Слідуючи Арістотелем, Аль-Кінді стверджував, що В«споконвічне - це те, що взагалі ніколи не могло бути неіс...


Назад | сторінка 3 з 4 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога