Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Між двох зол

Реферат Між двох зол





можна опиратися, але повинно приймати зі смиренням, як Іов праведний. І покаянням у гріхах своїх, молитвою і милостинею молити про прощення, і праведним житієм спробувати спокутувати минулі прігрешенія і не робити нові. До того і закликали давньоруські книжники. І князівську владу на Русі сприймали як дану Богом: "Яко ж рече Ісайя пророк: "Тако глаголеть Господь:" Князя аз 'учиняти, свяще бо суть, і аз 'вожу я ", - зауважує автор" Повістей про житіє Олександра Невського ". В його уяві та оцінці" воістину бо без Божого веління бе князювання "Олександра Ярославича!. Але якщо князівська влада дана Богом, то як само собою зрозуміле, і княже служіння - це мирське служіння Богу. Не випадково, до XV ст. основну частину російських святих з мирян становили саме князі та княгині.

Княжа влада малася на увазі і в словах апостола Павла, Дехтяренко вище. Але в середині XIII в. влада православних князів виявилася підкореної Богом монголо- татарському хану Батию. Тут важливо відзначити, що монголо-татари, на підставі "Одкровення" Мефодія Патарського, були сприйняті на Русі як якийсь біблійний народ, загнаний царем Гедеоном за гори, але що з'явився перед кінцем світла, щоб "попленять вся землю від сходу до Ефранта, і від Тігр' до Понетьскаго моря ... ". Влада монголо-татарського хана була розцінена православними росіянами, як влада земного царя, якому Бог підкорив Руську землю. Це очевидно з слів князя Михайла Чернігівського, сказаних ним Батию а Орді: "Тобі, цісареві (цікаво, що тут вжито навіть не царський, а імператорський, тобто вищий, титул земного правителя), кланяються понеже Бог доручив ти є царство світла цього ". І пізніше, в 1382 р. московський князь Дмитро Іванович не зважився виступити проти царя Тохтамиша (тобто проти волі Божої, встановила його царювання), хоча всього двома роками раніше розбив на полі Куликовому не менше грізного супротивника - Мамая, але колишнього всього лише темником!

Російські князі, якщо вони були людьми православними на ділі, повинні були змиритися і підкоритися Промислом Божу - прийняти владу "земного царя" - хана. Здається, не випадково автор "Повістей про житіє Олександра Невського (а були вони написані якщо не самим митрополитом Кирилом, то не без його участі) наводить слова пророка Ісаї: "Князь ... с'мерен, за образом Божим є", тобто вказує на Божий шлях княжого служіння. "Християнський подвиг, - зауважує Г.В. Вернадський, - не завжди є мучеництво зовнішнє, а іноді навпаки - внутрішнє: не тільки лайку видима, але і "лайка невидима", боротьба з спокусами душевними, подвиг самодисципліни і смиренності. І цей подвиг може бути притаманний не лише приватній особі, а й володареві. (...) Подвиг влади може полягати в тому, щоб гідно відстоювати зовнішню незалежність і велич сану - Відстоювати навіть до смерті. Але подвиг влади може складатися також і в тому, щоб, виконуючи основні завдання сану - захищаючи "благочестя і люди своя ", - внутрішньо долати, коли це потрібно для в...


Назад | сторінка 23 з 27 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Домонгольської Русь: князь і князівська влада на Русі VI - першої третини X ...
  • Реферат на тему: Життя і подвиг Олександра Матросова
  • Реферат на тему: Християнський подвиг князів Бориса і Гліба
  • Реферат на тему: Царська влада Олександра і його опозиція в греко-македонської середовищі
  • Реферат на тему: Монголо-татарська навала, суть ординського іга і його вплив на долю Русі