Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





сподом, і все - для людини, все служить людині і все його відчуває.

Згадаємо про те, що під час мук Спасителя сталося в годину смерті Його. «Ісус знову голосом гучним голосом, віддав духа. І ось завіса у храмі роздерлась надвоє від верху аж додолу, і земля затряслася, і зачали розпадатися »(Мф. 27: 50-51). «Було ж близько шостої години дня, і темрява стала по цілій землі аж до години дев'ятої: і померкло сонце, і в храмі завіса роздерлась посередині» (Лк. 23: 44-45). Що ми бачимо: земля затряслася, зачали розпадатися, сонце погасло, темрява стала по всій землі, і навіть завіса роздерлась в храмі. Вся природа обурилася і була вражена стражданнями і смертю Творця Свого! І чи це не говорить нам про її життя ?! Через природу людина пізнає Бога. «Сотник та ті, які з ним стерегли Ісуса, побачивши землетрус і все сталося, налякалися дуже й казали: Він був справді Син Божий» (Мф. 27:54). І святий апостол Павло у своєму посланні каже: «Бо невидиме Його, вічна сила й Божество, від створення світу через розглядання творінь видимі» (Рим. 1:20).

В оповіданні «На краю світу» ми можемо побачити, як поступово очищується душа єпископа шляхом випробування, посланого йому Богом - стражданнями голоду і холоду. Владика чекав смерті звільнення від мук, як людина вже не має надії на порятунок, як смертельно хворий, що лежить на одрі своєму. «Я не вірив ні в яку можливість порятунку і чекав смерті; але де вона? Навіщо зволікає і колись ще збереться пріпожаловать? Скільки я ще натерзаюсь, перш ніж вона мене обласкає і заспокоїть мої муки? .. »Коли людина стоїть вже на порозі свого життя, то душа його через то мимоволі очищається, як би готуючись до життя майбутнього. Це часто буває неусвідомлено і підсвідомо, що говорить про те, що всеблагої Господь Сам очищає душу страждальця шляхом страждань. Сам очищає і підносить душу смиренну і не ропщущую на муки. Так сталося і з владикою. Господь торкнувся його серця, і у нього відкрилося вже духовне бачення. Він став бачити те, чого раніше не помічав; став бачити те, чого раніше не надавав значення - став бачити красу Божого світу. «На годинку яка вистрибнула за далекими пагорбами сонечко стало обливати покривав ці пагорби сніг дивно чистим рожевим світлом, - це буває там перед вечором, після чого сонце зараз же швидко і ховається, і рожеве світло тоді змінюється самою дивною синявою. Так було і тепер: навколо мене зблизька все засиніло, неначе сапфірним пилом обсипати, - де ритвінкі, де ножний слід або так просто палкою в сніг ткнути - скрізь як сизий димок заклубочився, і через малий час цієї гри все відразу смеркло: степ як Перекинути чашею покрило, і потім знову полегшує ... сіріє ... »

Який тонкою і чутливою стає душа людини, «спокушеного, яко злато в горнилі» (Прем. 3: 6), що зазнало з лагідністю страждання. Від захоплення красою природи, від бачення їм цієї краси і покірливого свідомості своєї долі вилилася з глибини серця чиста молитва до Господа. «Авва, Отче! Не можу навіть ізнесті Тобі покаяння, але Ти Сам зрушив світильник мій з місця, Сам і доручив за мене перед Собою! »Подивіться, як змінилася його душа! Як природа, та сама природа, в якій він гинув, стала сприйматися ним як чудо Боже, як добрий сонця промінь, як неба синява, спокій і тиша. Душа його перетворювалася, в ній був спокій і захоплення, бо вона очистилася стражданнями і відчувала Бога. Через природу пізнається Бог. І Лєсков у цьому моменті, в цьому часі на порозі вічності як би по щаблях очищення показав перетворення людської душі: від смирення в своєї долі перед Господом і ближнім - до бачення краси Божого світу (природи, навколишнього його), до полум'яної молитви до Бога, і, через це - любові до людини - тубільцеві, що врятував йому життя.

У творах письменника сама природа відображає внутрішній стан людини. Наприклад, в оповіданні «Гора» автор підкреслює красу душі головного героя Зенона красою природи, навколишнього його. «Навколо було все тихо; синє небо розстилалося як рівно покритий намет; сонце гріло, в повітрі стояв спеку; на білому карнизі рядком сиділи і співали чорні дрозди. Навколо будинку було безліч лілій і троянд, а біля самих стін і у білого мармурового порога лежали цілі пласти зеленого діаріта. Тут було свіжо, тихо і цнотливо: тут жив художник ». Природа гарна як сам Зенон. Якщо вдуматися в це опис природи, то тут можна побачити метафоричність викладу: «Навколо було все тихо ... в повітрі стояв спеку», - це є як би мир душевний; «Сонце гріло», - світло, сяйво душі людини; «На білому карнизі, у білого мармурового порога», - чистота душі; «Рядком сиділи і співали чорні дрозди, було безліч лілій і троянд», - безліч добрих справ, спів птахів - життя душі, душа жива Духом Святим. Златокузнец Зенон був справжній християнин. Його віддана навіть до смерті Господу душа була сама як квітка, що випускає навколо себе благовонний аромат. Він був як ладан, палаю...


Назад | сторінка 30 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Психологія свідомості. Питання про природу душі: душа як особлива сутність ...
  • Реферат на тему: Сонце, його властивості та вплив на наше життя
  • Реферат на тему: Чи правильно було канонізувати Миколи II і його сім'ю
  • Реферат на тему: Створює людини природа, але розвиває і утворює його суспільство
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя