Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





ебе за кілька днів до смерті останнього. Віра викривала, зупиняла зло, а Світозар Водоп'янов прийняв це зло на себе, віддав життя свою «за други своя». Може бути, так вийшло для того, щоб ще кілька днів життя залишилося у графа для покаяння, перед тим як його вб'ють. Виконавши своє призначення на землі Світозар відійшов до Господа також як і Віра, яка померла незвичайної смертю ніби від скорботи відразу після кончини Бодростіна. Як ангел, який виконав доручення Боже вознісся він до свого Отця і Творця. Також він сам передбачив свою смерть і слідом за тим - загальне воскресіння мертвих. Дар його пророцтва розкрився в кінці життя цього героя, до цього він був прікровен. На початку роману письменник не випадково показує нам Светозара Владеновіча «божевільним бедуїни», як його називали. Він пише про нього як про божевільному, несучим всяку нісенітницю і аж ніяк не схожим ні на якого юродивого в прямому сенсі цього слова. Так, він міркував про Бога і бісів, але лише міркував, та й, причому так, що незрозуміло було, про яке Бозі він говорить. Чому ж нам автор відразу не відкрив його святу душу? Тому що він хотів, щоб читач зрозумів, що не всякий, що виглядає божевільним насправді таким і є. Микола Семенович ще і ще раз вчить нас дивитися не на зовнішнє, а на внутрішнє і ніколи не робити поспішних висновків щодо людини, бо зовнішня поведінка не завжди говорить про внутрішній.

Почасти і героя твору Лєскова «Зачарований мандрівник» Івана Флягина теж можна віднести до юродивим. Непряма характеристика цього персонажа порівняння його з Божим немовлям - багатозначна. Вона вказує на дар пророцтва, яким Бог наділяє обраних.

«- А потім коли ж вас вийняли? Вірно, при морозах, бо холодно стало?

Ні-с, це не тому, зовсім не для холоду, а для іншої причини, так як я став пророкувати ».

«І тут-то виповнилося моє прохання, і став я раптом розуміти, що зближується речённое:« егда рекут світ, нападає внезапу всегубітельство », і я виповнився страху за народ свій російський і почав молитися і всіх інших, хто до мене до ями прийде, став зі сльозами перестерігати, моліться, мовляв про підкорення під нозе царя нашого усякого ворога і супостата, бо поблизу є нам всегубітельство. І дано мені сльози, дивно рясні! .. Все я про батьківщину плакав ».

У контексті повісті мандрівка Івана може бути розглянуто як свого роду юродской мандрівка, що виконувало комунікативну і моральну (навчальним, повчальну) функції.

До розряду вищезгаданих героїв можна в чомусь віднести і скомороха Памфалон, розповідь про який входить до циклу «Повісті про первохрістіане». Скомороха Памфалон не можна назвати блаженним або юродивим людиною в повному розумінні цього слова, бо мимоволі взяв на себе він цю ношу, але всі його дії і його життя здаються суспільству, в якому він живе божевільними, дивовижними. Навіть слова його дивовижні й незрозумілі людям чужим духу сему - духу Божому. Своїм скоморошеством ця людина заробляв собі на шматок хліба, врятував від голоду свою матір. Ночами він розважав гетер і блудниць своїми веселими жартами, танцями і сміхом. Але завдяки цьому, завдяки такій «ганебною», всіма засуджуваній і незрозумілою життя, він досяг вищого смирення і не тільки. Він врятував від неминучої загибелі сім'ю бідної Магни, чоловік якої сидів у в'язниці за борги, дітей же якої хотіли оскопити, а її саму зробити блудницею. Він віддав усі свої зароблені за ніч гроші - гроші, які дісталися йому в результаті людський жорстокості, коли його били і сміялися над ним як над нікчемою. І не тільки він віддав усі свої кошти - він віддав і життя своє, щоб врятувати інших. «Надівши чистий одяг, я хотів йти до колишнього ченцеві Аммуна, який займається всякими справами, і закабалити йому себе на ціле життя, аби взяти відразу гроші і віддати їх на викуп від скопця дітей Магни». Його серцем рухала любов до ближнього, та любов, вище якої немає ніякої іншої за словом Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15:13). І Господь, бачачи таку жертву, Сам врятував цю жінку іншим шляхом.

Є на перший погляд непомітна, але цікава деталь у творах Миколи Семеновича, яка говорить про чуйності його богобоязливої ??душі. Це ні що інше як опис природи. «Що ж в цьому такого?» - Скажете ви. Адже кожен письменник в тій чи іншій мірі обов'язково описує природу у своїх розповідях. Але тут хочеться сказати про те, що описуючи природу, природні явища і події, що відбуваються на тлі життя героїв, оповідач відкриває нам іншу сторону буття. Таким чином, тема природи у творах Лєскова займає особливе місце. Природа: дерева, небо, сонечко, травичка, море, тварини - це все живе, це все теж має душу, бо Дух Божий скрізь, і все їм дихає і живе. «Всяке дихання та вистачить Господа» (Пс. 150: 6). І все живе і дихає Го...


Назад | сторінка 29 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: "Життя" в ігровому сенсі цього слова
  • Реферат на тему: Опісові композіційно-мовленнєві форми в творах Т. Прохаська &З цього можна ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Сократ, його життя і діяльність