Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Фемінізм, як філософська проблема

Реферат Фемінізм, як філософська проблема





мпіри. Упирі та берегині, мабуть, архаїчні назви двох протилежних начал - злого і доброго, чоловічого і жіночого.

На другому етапі поклонялися Роду і Рожаниць. Рід - божество, яке пов'язане з водою, небом і блискавкою. Він відповідає за всі три світи: верхній - небесний, середній - світ людини і природи і нижній. Рожаниці - древні міфічні сили родючості та самого життя, які опікувалися жіночим роботам і відповідали за плодючість худоби і багатий урожай, а також розпоряджалися долею людини. Слід відзначити, що на даному етапі протиставлення чоловічого - негативного і жіночого - позитивного відсутня. Рід і породіллі відіграють велику роль у життя слов'янина, вони обидва важливі.

На третьому етапі слов'яни молилися Перуну, він - бог війни, грози, грому. Можна відзначити ще, що руси-язичники клялися Ярилом, Велесом, Родом, Хорсом. Ця група божеств пов'язана з родючістю. З жіночих імен даного періоду до нас дійшла Макошь - богиня щастя, Лада - богиня шлюбу і Леля, яка уособлювала весняну зелень, розквіт і оновлення природи. Усі соціально-значущі ролі віддані чоловічим божествам, жіночі відповідають за домашнє вогнище, їх вплив на соціальне простір звужене до межі.

У християнській культурі Росії жіноче начало вдруге і підпорядковане чоловічого начала. Це проглядається і в православних настановах, і в "Повчаннях Володимира Мономаха" XII в., і в "Домострої" (з XVI до XX ст.). Слід зазначити, що найбільш шанованої і улюбленої іконою на Русі була ікона Божої Матері . Язичницьке шанування жіночого початку знайшло своє вираження саме в цій формі.

Власна і оригінальна сторона цього питання належить В. Соловйову. Для нього Бог - Батько, але "душа світу" це - "Вічна жіночність", вона асоціюється з Вічної жіночністю. Софія як пасивний початок, присвячене Богові і одержує від нього свою форму, є вічна жіночність. "Для Бога Его інше "має від століття образ досконалої Жіночності. Він хоче, щоб цей образ був не тільки для нього, але щоб він реалізувався і втілився для кожної істоти, здатного з ним з'єднуватися. До такої реалізації та втіленню прагне і сама вічна жіночність, яка є живе духовне істота, володіє всією повнотою сил і дій. Весь світовий історичний процес - це процес її втілення у великому різноманітті форм і ступенів.

Як єдиний центр втілення ідеї миру Софія є душа світу, а у відношенні до логосу вона - тіло Христове. Але тіло Христове у своєму загальному вираженні є Церква. Тому Софія є Церква. І як жіноча індивідуальність, вона втілюється в образі Діви Марії. p> У М. Бердяєва і В. Розанова ми знайдемо тему любові. Для Бердяєва еротична енергія - не тільки джерело творчості, а й джерело цієї містичної релігії. "Паркет полярність є основний закон життя, може бути, основа світу ". В. Розанов у книзі "Відокремлене" продовжує цю думку М. Бердяєва, він пише: "Зв'язок статі з Богом, велика, ніж зв'язок Ума з Богом". Виходить, що Бердяєва...


Назад | сторінка 4 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Діалектика чоловічого і жіночого начал в культурі
  • Реферат на тему: Діалектика чоловічого і жіночого начал в культурі
  • Реферат на тему: Особливості чоловічого та жіночого стилів спілкування
  • Реферат на тему: Лексико-граматичні особливості чоловічого та жіночого мовлення в японській ...
  • Реферат на тему: Філософія людини Н. Бердяєва