Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Онтологічні аспекти картини світу давніх слов'ян. Своєрідність слов'янського язичницького світогляду

Реферат Онтологічні аспекти картини світу давніх слов'ян. Своєрідність слов'янського язичницького світогляду





жественного начала.

Найдавніше свідчення про слов'янське Бога богів належить Прокопу Кесарійському: Бо вони вважають, що один з Богів творець блискавки саме він є єдиний владика всього, і йому приносять у жертву биків і всяких жертовних тварин .

Мабуть, треба розрізняти співіснуючі у стародавніх слов'ян поняття про головні богів і про Бога богів як вищому творить початку, творіння якого охоплюють і сам світ богів, відрізняється функціональної багатоаспектною ієрархією. Це божество іншого, більш досконалого рівня, яке на ролі Творця Всією Всесвіту з усіма підлеглими і взаємопов'язаними в ній планами Світобудови.

Серед безлічі слов'янських божеств, головним є Святовит, бог землі райську, так як він найпереконливіший у відповідях. Головні божества вищих рівнів виділялися також у кожному племінному слов'янському пантеоні. Крім цього могли існувати і общеплеменную чільні Боги.

Питання про Бога богів слов'ян неодноразово піднімалося в науці. У XVIII столітті вперше в Росії думка про наявність в слов'янському язичництві ідеї про Бога богів і підпорядкованої йому ієрархії божеств висловили М.В.Ломоносов і М.І.Попов. М.?? .Попов В попередженні до книзі Опис стародавнього слов'янського баснословия каже, що древні слов'яни зберігали вроджене в їхні душі пізнання про величність несповідимі Творця всесвіту, і визнавали його володарем усього світу. Але малоосіянние правовірністю їх уми мріяли, що сей всесвітній творець залишив над землею нижчим богам надзирание raquo ;. Підлеглими богами дослідники вважали Перуна, Волоса, Купалу та ін.

У XIX столітті один з перших дослідників філософських аспектів слов'янського язичництва И.И.Срезневський в дисертації Дослідження про язичницькому богослужінні древніх слов'ян зазначав, що вірування в єдиного верховного Бога виражено в древніх свідченнях ясно.

За думки І. І. Срезневського, у Верховному Божество слов'яни бачили Господа Миру, воля якого править долями, і промисел якого не допускає ніякої випадковості. Його шанували владикою неба, джерелом божественної сили, його називали Великим богом, Старим богом, прабог. Інші боги у ставленні до нього були прибогами, володарями від нього залежними, посередниками між ним і світом, сильними його силою, і то не всі однаково. И.И.Срезневський припускав, що такі відомі слов'янські божества як Святовит, Сварог, Перун займали підлегле стосовно Бога богів місце.

Паралельно в науці XIX століття, а пізніше і в XX столітті, стали формуватися альтернативні точки зору. Згідно одним дослідникам, які відстоюють ідею слов'янської енетеізма, Богом богів слов'ян був один з головних богів Святовит, Сварог, Перун або Род. Тут можна назвати імена К.В.Болсуновского, Б. А. Рибакова, Я.Е.Боровского та ін. Інші ж взагалі не бачили у слов'ян Верховного Божества і визначали слов'янське язичництво як політеїзм. Це такі вчені як А.С.Кайсаров, Г.А.Глінка, В.Н.Татищев, Н.М.Карамзин" А.Н.Афанасьєв, Д.О.Шеппінг.

Нескінченна різноманітність різнорівневих слов'янських божеств неодноразово було описано в наукових дослідженнях, але виявлення їх потаємного значення, як і існуючих серед них взаємозв'язків, ще далеко не закінчено. Однак не викликає сумнівів, що кожне божество мало свої функції, діапазон дій і сферу впливу, так чи інакше шанувалося і включалося в міфологічну і, відповідно, культову системи.

Ієрархію богів давніх слов'ян розглянемо, обмежуючись в основному російським пантеоном, оскільки принцип побудови божественних систем більш-менш ідентичний для різних слов'янських племен. Дослідження племінних слов'янських пантеонів окремий непросте питання, який дуже далекий від вирішення і вимагає подальшого глибокого вивчення. З різноманітних джерел нам відомі наступні імена давньоруських богів: Даждьбог, можливо, Свентовіт або Святовит, Сварог, Перун, Волос, Стрибог, Подага, Жива, Лада, Мокоша, Хорс, Яровит або Ярило, Чур, Род і рожанниці і деякі інші, менш відомі і спірні.

Різні аспекти прояви різноманіття сонячної енергії мали свої відповідні уособлення в стародавньому слов'янському язичництві, прагнучі розкрити всю повноту впливу божественного світла і тепла на землю, природу і людей в рамках незліченних зв'язків Світобудови. Найважливішими символами сонячної сили стали такі божества як Даждьбог, Хорс, Ярило.

Особливе місце у стародавніх слов'ян займали творчі, жізнеобосновивающіе божества Сварог і інші огненносолнечние боги, Перун і Стрибог, є хіба уособленнями і духовними втіленнями двох небесних стихій вогню і повітря, що відносно підносило і відділяло їх від двох інших стихій землі і води, одухотвореними символами яких були МатьЗемля, Мокош і істоти світу духів.

У російській язичництві одне з головних місць займає ПерунГромовержец,...


Назад | сторінка 4 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Образи слов'янських богів в декоративно-прикладному мистецтві
  • Реферат на тему: Біля витоків слов'янського світу: стародавня історія східних слов'я ...
  • Реферат на тему: Східні слов'яни в древності.Вознікновеніе державності у східних слов ...
  • Реферат на тему: Організація Додатковий міжстанційніх з'єднань волоконно-оптічної Лінії ...
  • Реферат на тему: Боротьба слов'янських народів Балкан з османського пануванням у ХVІІІ с ...