Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православ'я та творчість

Реферат Православ'я та творчість





ле воскресив те останнього день. Воля Мого Отця, щоб усякий, хто Сина бачить та вірує в Нього, мав вічне життя, і Я воскрешу його в останній день (Ін. 6, 39-40). Тому піклування про віру і спасіння своєї душі є перше з богоугодних справ. Порятунок же людини неможливо без Спасителя і Його Церкви. Якщо не будете їсти Тіла Сина Людського й пити Крові Його, то не будете мати в собі життя. Хто тіло Моє споживає та кров Мою п'є, життя вічне, і Я воскрешу його в останній день (Ін. 6, 53-54). Всякі спроби відшукати альтернативний шлях порятунку, навіть якщо цей шлях претендує на те, щоб пролягти по просторам творчих дерзань, суперечать Євангелію і Божиему Промислу про людину.

Таким чином, вершиною людської творчості виявляється В«розумне продуктВ» - ісихазм, тобто досягнення подвижником безпристрасності, внутрішнього спокою і тиші, богослов'я В«розумноюВ» молитви. Досягається в ісихазм безпристрасність не їсти просте умертвіння пристрастей, але вивільнення в людині її В«кращих енергій В». (18) Подвиг цей складається у спрощенні розуму, в очищенні його від усього зовнішнього, почуттєвого, гріховного і роздробленого, щоб, повернувшись всередину, до простоті єдиного, він міг, сприйнявши божественні енергії, досягти Фаворського світла.

В«ісихастського богослов'я в своїй суті - це поезія за образом Поета-Творця, це народження слова за образом ... Слова В». (19)

Саме в силу цього В«поетика ісихастського богослов'я збігається з його поезією. Поезія є творча синергія подвижника-ісихаста з Самим Поетом-Творцем всього буття, тому поезія творить свою реальність і збігається з нею В». (20) У цьому сенсі творчість не В«відображаєВ» життя, а саме є вищим її проявом.

У найбільшій повноті цей процес життєтворчості здійснюється безпосередньо в Церкві, в самому церковному богослужінні, який є собою таємниче що відбувається Боговтілення. Бо церковне богослужіння містить не тільки спогад про будь-євангельському і церковному подію, наділених в художні символи, а й саме їх вчинення, саму їх реальність: Христос дійсно таємниче народжується в Різдво, дійсно помирає в Страсну П'ятницю і дійсно воскресає у Святу Пасху. p> В«Господь продовжує жити в Церкві в тому образі Свого земного явища, яке, звершившись в часі, продовжує існувати у всі часи В». (21) Дух Святий, який перебуває в Церкві, має владу актуалізувати реальність земного існування Спасителя і священних церковних подій і робити дітей Церкви їх дійсними співучасниками і свідками.

Краса церковного богослужіння - ця слава Божа, явлена ​​церковному народу. Це - те розумне художество, якому відкривається в Церкві В«небо на земліВ»: У храмі стояще слави Твоєї, на небі стояти уявно (тропар Божої Матері з великопісних утрені). Церковний переказ свідчить про те, що саме ця невимовна Краса й була головним аргументом для рівноапостольної княгині Ольги, коли вона В«Вибирала віруВ». p> Ця Краса і об'єднує художню та богослужбову життя Церкви в єдиному т...


Назад | сторінка 6 з 29 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Василь Жуковський, його життя і творчість
  • Реферат на тему: "Життя" в ігровому сенсі цього слова
  • Реферат на тему: Життя і поезія Тао Юаньмін