Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Основи православної культури

Реферат Основи православної культури





ться таке надприродне відвідування Богом окремих осіб, переважно святих, при якому їм відкривалися Божого Царства, душі людини, світу. Більшість подібних одкровень носять такий характер, що їх іншому, який не має відповідного духовного досвіду не можна людині. Тому в святоотеческих писаннях і житійної літературі хоча і повідомляється про факти одкровення святим, однак, як правило, передається виключно їх зовнішня сторона. При цьому в індивідуальних одкровеннях не повідомляється будь-яких принципово нових істин, в порівнянні з євангельськими, але дається більш глибоке, дослідне пізнання того, що вже дано в загальному Одкровенні.


2.4 Ветхозатетная релігія


Монотеїстична релігія, яку мали праотці і яка придбала свою повну визначеність через Одкровення, отримане Мойсеєм і пророками до пришестя Месії, Господа Ісуса Христа, називається старозавітній.

До основних рис цієї релігії, відомості про яку ми черпаємо з Біблії, слід віднести, по-перше, її безумовний монотеїзм. Твердження деяких дослідників про політеїстичну характері старозавітної релігії не витримують критики при уважному розгляді наведених аргументів, головні з яких наступні:

в єврейському тексті Біблії з перших же рядків йдеться про В«ЕлогімВ», тобто Богах (суфікс В«їмВ» вказує на множину), а не про Бога, як це перекладено на інші мови;

в Біблії згадуються імена різних богів, яким євреям наказано поклонятися: Адонаї, Ягве, Саваоф та інші;

численні біблійні антропоморфізми щодо Бога говорять про примітивне, властивому політеїстами, уявлень про Бога в старозавітній релігії.

Щодо цих заперечень можна помітити наступне:

суфікс В«їмВ» в єврейській мові вказує не тільки на множина, але також використовується для вираження найвищому ступені. Наприклад, у Біблії небо звучить як В«шаманиВ», вода (як стихія) - В«МаїмуВ» і так далі. У відношенні вживання В«ЕлогімВ» деякі татусі схильні вважати навіть, що цим в Священному Писанні Старого Завіту вказувалося на Троичность Іпостасей в Бозі. Дане вживання мало підкреслити, що мова йде не просто про семітському божество, а про Бога найвищому;

Ягве, Адонаї та інші зустрічаються в Біблії імена Бога означають ні різних божеств, а різні імена єдиного Бога, що вказують на ті чи інші властивості Бога;

антропоморфізми самі по собі не можуть служити скільки-небудь достатньою вказівкою на політеїстичний характер даної релігії, оскільки антропоморфізми притаманні всім релігіям і всякому пізнання людини.

Зазначені заперечення проти монотеїзму старозавітній релігії, виявляється, не мають під собою будь-якої грунту. Але очевидним є той факт, що заповідь про шанування єдиного Бога стоїть першою в десятислові Мойсея і повторюється наполегливо і багаторазово в різних варіантах і ситуаціях на Протягом усієї Біблії.

Старозавітна релігія була свого роду світлим променем в сутінках дохристиянського язичницького світу. Її монотеїзм в ту епоху був явищем в...


Назад | сторінка 7 з 9 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Триєдність Бога
  • Реферат на тему: Як Ви ставитеся до твердження: "Наука довела, що Бога немає"
  • Реферат на тему: Мета Бога для шлюбу та сім'ї
  • Реферат на тему: Образ бога в творчості Фідія