Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Оброблення площині фрезеруванням

Реферат Оброблення площині фрезеруванням





Введення


Існування Бога можна розглядати як проблему, яку людство ніколи не зможе вирішити, так як людям доступне пізнання чуттєвих речей, але не Бога. Це питання досі залишається відкритим, і кожен вирішує його сам для себе. Довести існування вищих сил намагалися багато, у тому числі Фома Аквінський. Однак навіть найпереконливіші тези не можуть переконати всіх людей, що Бог є, і перетворити всіх атеїстів в віруючих.

Більшості віруючих людей докази в існуванні Бога зовсім не потрібні: вони вважають, що Бог є для всіх, хто вірить в нього. Але в такому випадку з'являється ще одна проблема - розуміння Бога. Адже багато переконані в існуванні Бога по-різному трактують і розуміють його. Різні теорії існували в різні епохи. Одне розуміння Бога було до нашої ери у античних філософів, зовсім інша - в християнстві (релігії, що виникла в I столітті в Палестині). Ми спробуємо порівняти тлумачення Бога в ці дві стадії і укласти, що об'єднує їх розуміння і в чому їх корінні відмінності.


Ми розглянемо загальні принципи розуміння Бога в Стародавній Греції і трактування таких античних філософів, як Платон, Арістотель, Епікур. Як християнську точку зору ми розглядатимемо труди Фоми Аквінського - католицького релігійного філософа - і порівнювати його тези в тлумаченні Бога з античними. Фома пов'язував християнське віровчення з філософією Аристотеля, тому в деяких його тезах явно проглядаються деякі античні уявлення.

Наприклад, п'ять доказів буття Бога Фоми нагадують тезу Арістотеля про перводвигателе. Він вважав, що світ завжди знаходиться в русі і має вічну причину руху - перводвигатель. Він безтілесний, нерухомий, вічний, мислячий самого себе, і це є Бог. Щоб бути першопричиною, Богу цілком достатньо мислити, оскільки матерія як можливість форми буде відчувати прагнення до переходу в дійсність просто в силу самого існування форми як мети. Першопричиною Бога - так зване космологічне доказ буття Божого. Тобто ряд причин не може бути нескінченним, є абсолютний початок, причина всіх причин. І їй може бути тільки Бог. Фома також доводить, що все, що рухається, рухомо чимось іншим. Але цей ланцюжок не може тривати вічно, відповідно є перводвигатель - і це є Бог. Фома поширює це доказ Аристотеля і формулює п'ять доведень, але побудовані вони все за одним принципом. Хома Аквінський вважає, що стати воістину віруючою людиною і переконатися в існуванні Бога можна, лише засвоївши ці докази. Розходиться з його думкою точка зору Епікура. Він вважав, що Боги існують, бо знання про них - очевидність. Фома на це заперечує, що, якщо б існування Бога було очевидністю, атеїстів б не було.

В цілому, у філософів Стародавньої Греції були свої трактування поняття Бог і не завжди певні. Наприклад, розуміння Платона робить можливими різні інтерпретації. Бог то виступає творцем ідей, то виявляється деміургом (грец. Demiurgos - ремісник), що творить світ за заздалегідь заданим зразкам-ідеям. Бог то виявляється живою істотою, досконалої особистістю, то лише розумом, якому протистоїть не створена їм матерія. Іноді Платон розглядає ідею блага і називає її Богом. Нижчою родом богів Платон називає небесні тіла, Землю, створені з вогню Деміургом.

Слід докладніше зупинитися на розумінні Платоном поняття Деміург raquo ;. Деміург створює душу світу з трьох частин - межі, безмежного та їх суміші. Потім світова душа ділиться на дві частини, з яких утворюються два кола - зовнішній (сфера нерухомих зірок) і внутрішній (сфера планет). Разом з небом виникає час, як рухоме подобу вічності raquo ;. Світова душа з'єднується зі світовим тілом, після чого створюються чотири види живих істот. Вищий клас живих істот - виникли боги, які спільно з Деміургом беруть участь у творенні людини. Також Платон вважав, що все існуюче має причину свого існування. І якщо у деяких речей її легко визначити, то як пояснити причину існування, наприклад, космосу? Платон вважає, що причиною виникнення космосу та світу ідей є деміург.

І як Платон вважав, що Бог (Деміург) є причиною всіх причин, так і Фома Аквінський пише, що Богу личить бути першою діючою причиною речей. Отже, підсумовує він, Бог не матерія. Адже матерія може стати причиною чого-небудь дійсного лише остільки, оскільки вона зміниться і перетвориться на щось дійсне. Але Бог нерухомий, і він жодним чином не може бути матеріальною причиною речей. Фома погоджується з думкою античного філософа, але розкриває її докладніше.

До зародження християнства були поширені політеїстичні релігії, засновані на вірі в кілька богів. Наприклад, віра в могутність деяких істот, предметів, явищ природи - язичництво, або грецька міфологія з її богами, що відповідають за певну сферу життя або явище природи. Тобто в античності богів було багато, в християнстві ті...


сторінка 1 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Розуміння Бога у жіттєвіх Переконаний та творах Шевченка Тараса Григоровича