Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Оброблення площині фрезеруванням

Реферат Оброблення площині фрезеруванням





льки один. Хоча Аристотель вважав, що Бог - єдина сутність, а Епікур - що їх може бути декілька.

У християнстві конкретизується вигляд Бога: людина створена за його образом і подобою: І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай володарює вона над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над всією землею, і над усіма гадами, що плазують по землі raquo ;. В античності ж припускали, що людина подібна космосу. Вони ніколи радикально не протиставлялися, навпаки, завжди співвідносилися один з одним, бо космос розумівся як одухотворений, живий, подібний людині.

З думки про подібність людини Богу слід думка про те, що людина повинна уподібнюватися йому щосили. Тобто моральний закон дає людині Бог у вигляді веління raquo ;. Греки ж сприймали моральний закон як закон природи (закон, що наказаний і богу, і людині, оскільки не їм, богом, він встановлений, але його, бога, зобов'язує). Розуміння ж бога як того, хто дає моральний закон абсолютно чуже грецьким мислителям. Доброчесність християн - покора заповідям Господа. А в рамках натуралістичного бачення грека ця чеснота - другого плану. У християнстві відбувається повне переосмислення Бога як наставника людини, тепер Бог не тільки перводвигатель, але і той, чия мета - допомагати людям вставати на правильний шлях.

Аристотель вважав, що Бог є вічне жива істота, оскільки йому притаманні життя і безперервне й вічне існування. Погоджувався з ним Епікур: ... бог є істота безсмертне і блаженне ... Фома Аквінський також вважає, що Бог вічний: Все, що починає або перестає бути, зазнає це внаслідок руху або зміни. Але доведено, що Бог абсолютно незмінний. Отже, він вічний і не має ні початку, ні кінця. Всім своїм буттям він володіє одночасно. У чому і полягає сенс вічності raquo ;. Але Фома, на відміну від античних філософів, розкриває цю думку докладніше: він додає, що раз Бог вічний, значить в ньому немає пасивної потенції (те, до субстанції чого домішана потенція, може не бути. Тобто все, що може бути, може також і не бути, але Бог сам по собі не може не бути, так як він є завжди. Отже, в ньому немає потенції до буття). Також Фома укладає, що Бог нескінченний: все, за своєю природою кінцеве, визначається поняттям якого-небудь роду. А Бог не укладено ні в якому роді, навпаки, Його досконалість містить в собі досконалості всіх інших пологів. Отже, Він нескінченний .

У грецькій філософії були різні рішення проблеми джерел сущого raquo ;: від Парменіда, який вирішував проблему, заперечуючи будь-яку форму становлення, до плюралістів, які говорили про возз'єднання і комбінаціях вічних елементів, від Платона з його ідеєю Деміурга і деміургічною активності до арістотелівського Вічного Двигуна, від пантеїстичного монізму стоїків до метафізичної процесуальності Гребля. Але з тези Фоми Аквінського про те, що Бог не може бути матеріальною причиною речей випливає, що Бог створив світ з нічого. І дійсно, На початку Бог створив небо і землю raquo ;. І створив через слово raquo ;. Бог сказав, стало все. Як і все інше, Бог безпосереднім чином створив і людини: І сказав Бог: Створімо людину ... При цьому він творить з нічого: немає нічого попереднього, ні платонівського Деміурга, ні інших посередників.

Як вже говорилося раніше, Аристотель вважав, що Бог є вічне, найкраще жива істота. Платон стверджував, то Бог досконалий. Фома Аквінський оголошує подібну думку. Як найвищу чесноту він розглядає благородство. Будь-яка річ всім своїм благородством зобов'язана своєму буттю, значить, яка річ за буттям, така вона і по шляхетності. І якщо існує щось, у чому зосереджена вся сила буття, то воно буде володіти всіма без винятку ступенями шляхетності, які є у будь-якої речі. Бог, тотожний свого буття, володіє буттям у всій силі самого буття. Значить, він цілком володіє і всіляким благородством, яким тільки може володіти будь-яка річ. Фома також зазначає, що божественне досконалість не суперечать Божої простоті. Схожу думку викладав і Аристотель, кажучи, що Бог - чиста форма .

Як ми вже позначили вище, Аристотель укладав: щоб бути першопричиною, Богу цілком достатньо мислити. Тобто Аристотель вважав, що Бог мислить. Погоджується з цим і Фома Аквінський: Бог повинен бути мислячим, якщо виходити з припущення, що перше рухоме рухає саме себе, як припускали філософи raquo ;. Також він укладає, що мислення Бога є його сутність. Мислення є акт мислячого, що полягає сам в собі, а не переходить на інше, зовнішнє. Адже мислиме не зазнавав нічого від того, що воно мислиться, а мисляче при цьому стає мислячою. Все, що є в Бозі - це божественна сутність. Значить, мислити - це божественна сутність, і буття Боже, і сам Бог, оскільки Бог тотожний своїй суті і свого буття.

Крім усього іншого, Фома Аквінський укладає з усіх...


Назад | сторінка 2 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Штучний інтелект: чи може машина бути розумною?
  • Реферат на тему: Мова SMS - що це таке. Бути чи не бути йому в нашому житті
  • Реферат на тему: Економічні погляди каноністів. Фома Аквінський
  • Реферат на тему: Сучасний підручник математики. Яким йому бути
  • Реферат на тему: Учитель XXI століття. Яким він повинен бути ...