Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Свобода волі і Промисел. До питання про соціальної пасивності

Реферат Свобода волі і Промисел. До питання про соціальної пасивності





А. В. Грунтовський

Ми говоримо, що йде війна. Війна ідей. Війна на повне руйнування Росії. Так заглянемо в себе, в свої уми і душі ... Які ідеї, які нам здаються на сьогодні істиною в останній інстанції, насправді працюють проти Росії? Замислимося, бути може, вони впроваджені в нашу свідомість ідеологією противника?

Перший Рим протистоїть Третьому не одне сторіччя (та й тисячоліття). З моменту розділення церков, з буйних зіткнень вселенських соборів, і ще раніше - з самого моменту спокуси прабатьків йде впровадження чужих нам ідей: «Не помрете, але будете як боги ...».

Одне з найважливіших, на наш погляд, помилок, характерних для нашої церкви, це вчення про соціальної пасивності.

Ідеалом християнства (втім, за словом Спасителя, недосяжним на землі) є повне ототожнення власної волі з волею Творця: «... Хай буде воля Твоя, як на небі і на землі ...». Тут, в Ісусову молитву, ми бачимо, що воля Божа повною мірою здійснюється тільки «на небесах». Ми можемо лише молитовно просити, про те, що б власної вільною волею здійснити не завжди ясну для нас волю Господню. І по вірі - дається нам і осягнути несповідимий Промисел і здійснити ... Але це вже предмет віри.

Часто-густо стикаючись з діяннями людей творять свою волю всупереч волі Божої, всупереч совісті, правді, звичаям ... ми повинні розуміти, що необхідну при цьому смиренність ставиться до наших пристрастям. Ми не маємо право дозволяти скипати пристрастям при вигляді неправди. Але безумовним гріхом для християнина є бездіяльність при вигляді гріха. (Була б зараз взагалі Росія, якщо б Мінін і Пожарський свого часу, сказали б: «На все воля Божа ... Все від Бога ...» - і розійшлися по домівках?)

Ухилення від істини двояко ... З одного боку, повне заперечення прояви Божої волі в світі (єресь гностицизму) - цілком атеїстичний світ, що живе за законами джунглів ... Що нам і пропонує Захід.

З іншого: прийняття будь-якого руху в цьому бутті за прояв волі Божої (єресь баптизму і т. п.). Тут заперечується свобода волі, відпадає, як наслідок, поняття гріха і покаяння ... Все від Бога, - «немає влади, крім як від Бога». Поняття Рока, а не Промислу.

Такий світогляд у всі часи було конче необхідно можновладцям. Саме таке всесміреніе і всепрощення обізвав свого часу основоположник марксизму «опіумом для народу». Справедливо обізвав. «Так, не все те, що зверху від Бога». Народне прислів'я додає: «На Бога надійся, а сам не зівай!» Тут не атеїзм: тут головне - перша частина: «На Бога надійся». Але от самому зівай не можна - гріх. Ось тут, коли зівай і не діємо і випадаємо ми з Промислу.

Аналізуючи ряд рішень священноначалія, припустимо, синодального періоду (не будемо поспішати з висновками про нинішні часи - плоди їх поки не ясні) - ми бачимо якраз цей «опіум», цю брехливість «баптистську» виправдання будь-якого насильства згори, при проповіді смирення внизу.

Старозавітна релігія тяжіла до року, до заперечення свободи історичного процесу. Марксистсько-ленінське вчення зі своєю «історичною неминучістю», йшло в тому ж руслі. (Втім, сталінська поправка «про роль особистості в історії», вельми примітна!). Зараз нам нав'язують ще один історичний блеф - про неминучий прихід до західної ліберально-демократичної моделі суспільства.

Між тим, історія абсолютно вільна, бо будується із зіткнення і співдіянні вільних людських воль. В історію вторгаються непередбачувані стих...


сторінка 1 з 3 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Співвідношення Промислу Божого і свободи волі людини
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Свобода волі і особиста відповідальність
  • Реферат на тему: Виконання покарання у вигляді позбавлення волі