Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Історичні умови виникнення та розвитку християнства

Реферат Історичні умови виникнення та розвитку християнства





єресей різних напрямків головним предметом розбіжностей завжди залишався питання про природу Ісуса Христа.

Таким чином, ідея гріховності, ідея порятунку і спокути, ідея богочеловека-рятівника - ось основні ідеї християнства.

Як християни уявляли собі це порятунок? Тут була використана стародавня, властива всім древнім релігій ідея спокутної або умілостівітельние жертви, пом'якшувальною гнів божества. Ця ідея спокутної жертви і стала однією з центральних у християнстві: вона полягала в тому, що за всі гріхи людей, які успадковані від праотця Адама, була принесена раз назавжди викупна жертва - добровільна смерть Ісуса Христа. Ця добровільна жертва позбавила людство від гріха. Досить увірувати в Ісуса Христа, слідувати його вченню, щоб долучитися до цього спасіння. p> "... Перша революційна (запозичена у філоновской школи) основоположна ідея християнства, - каже Ф. Енгельс, - складалася для віруючих в тому, що одна велика добровільна жертва, принесена посередником, спокутувала раз назавжди гріхи всіх часів і всіх людей ".

Звідси випливав висновок, що інші жертви не потрібні. І в ранньому християнському культі ми бачимо зникнення всяких жертвоприношень та обрядів, як непотрібних.

Про страждання, смерть і воскресіння Ісуса Христа висловлювалися різні погляди. Абсолютно ясно, що ми не можемо вважати євангельська розповідь відображенням якихось справжніх подій: вірно, що бували кари проповідників, але це тільки дало можливість євангелістам наділити розповідь у форму історичного оповідання. З іншого боку, навряд чи можна уявляти собі це "Подія" і так, як уявляли його прихильники міфологічної школи: що нібито тут у наявності міфологічний розповідь про якісь небесних явищах.

Дуже цікава думка, висловлена ​​Фрезером і розвинена Джоном Робертсоном. На думку Робертсона, євангельська розповідь про страждання Христа виробляє при уважному читанні дещо дивне враження: начебто б це оповідання не була літературним твором, а драматичною дією і тільки пізніше був перекладений на текст; наче б ми маємо тут інсценівку якогось обрядової дії і євангельське оповідання є лібрето цієї дії.

Це дуже походить на правду. Подібного роду містерії, зображення в особах страждань і воскресіння, були в Давньому Єгипті, в Греції (елевсинські містерії), в культі Аттіса. Можливо, що й християнські містерії виконували в особах страждання і воскресіння бога. В епоху створення християнської літератури лібрето цієї драми було записано і склало основну канву євангельського тексту; його стали приймати за справжню історію. Це припущення не позбавлене дотепності і представляється в значній мірі правдоподібним.


Формування церковної організації

Перші століття християнства були наповнені запеклою боротьбою ідеологічних напрямів, в яких відбилася боротьба різних класових інтересів. У ході цієї боротьби відбувався поступово і процес формування церковної організації, яка значною мірою забезпечила християнству успіх в його боротьбі з іншими релігіями.

Християнська церковна організація склалася не відразу. У ранньохристиянських пам'ятках ми її майже не бачимо, виступають апостоли і пророки, які є мандрівними проповідниками. З'являються вони на короткий час в окремих громадах і не затримуються більше ніж кілька днів. До початку II ст. керівництво християнськими громадами належало шару, який пізніше отримав назву харизматиків, то є особам, яким приписувалося володіння особливою благодаттю святого духу - харизмою. Ці люди вчили, проповідували, відвідували окремі громади, але не займали в них ніякого офіційного положення.

Пізніші пам'ятники відображають появу в громадах перших постійних посадових осіб - дияконів і єпископів. Диякони обслуговували поточні потреби громади, єпископи завідували матеріальною частиною, грошима і майном громад.

Пізніше з'являються пресвітери - старійшини. У III в. з'являються митрополити - керівники окремих церков, в IV-V ст. - Патріархи - керівники цілих обласних церковних об'єднань. - p> Особливо значну роль у розвитку християнської церкви зіграло посилення єпископату. З перерахованих посадових осіб єпископи мали найбільші шанси на переважну роль завдяки тому, що в їхніх руках перебували грошові кошти.

З II в. єпископи починають грати роль не тільки в господарських справах, а й у питаннях ідеології. Єпископи виступають як головні спеціалісти з питань догматики і культу. Єпископи окремих громад підтримували один одного, що послужило важливим фактором у справі зміцнення християнських громад.


Секти, єресі

Однак це укріплення було досягнуто ціною жорстокої внутрішньої боротьби. Боротьба брала здебільшого форму спорів за догмати. Але за цими догматами стояли різні ідейні течії, що належали різним національним ...


Назад | сторінка 10 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Характер і цілі приходу Ісуса Христа на землю
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа