Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Історичні умови виникнення та розвитку християнства

Реферат Історичні умови виникнення та розвитку християнства





мітні суперечності. Посилаючи своїх 12 апостолів на проповідь, Ісус попереджає їх: "на шлях до поган не ходіть, але йдіть радніш до загиблих овець дому Ізраїля ", тобто тільки до євреїв. Ця ж думка майже дослівно повторюється в епізоді з Хананейську жінкою, якій Ісус відмовив у допомозі на тій підставі, що він-де "посланий тільки до загиблих овець дому Ізраїля", а всіх неєвреїв цинічно порівнював з "псами". Але в тому ж Євангелії Ісус надає перевагу Капернаумській сотникові (римлянинові) перед юдеями. У Наприкінці євангелія Ісус посилає апостолів проповідувати "до всіх народам ".

Отже, раннє християнство склалося з поєднання юдейських і язичницьких (Елліністичних) вірувань. Але ми допустили б помилку, якби, подібно дослідникам типу Древса і Джона Робертсона, не бачили, крім цих елементів, нічого нового в християнстві. Християнство, як вказував Енгельс, знаменувало собою зовсім новий етап у розвитку релігії.

В  Ідея гріховності і ідея порятунку

Новою є насамперед центральна ідея всього християнства - ідея гріховності людини і інша сторона тієї ж ідеї - ідея порятунку.

Енгельс неодноразово підкреслює, що центральною ідеєю християнства була саме ідея гріховності:

"... Християнство торкнулося струну, яка повинна була знайти відгук в незліченних серцях. На всі скарги з приводу важких часів і з приводу загальної матеріальної і моральної убогості християнську свідомість гріховності відповідало: так, це так, і інакше бути не може; в зіпсованості світу винен ти, винні всі ви, твоя і ваша власна внутрішня зіпсованість! І де б знайшлася людина, який міг би це заперечувати? ".

З ідеї гріховності випливало два істотні висновки: по-перше, вчення про гріховності як причини всіх нещасть, які обрушилися на людство, відволікало увагу мас від реальної боротьби з соціальним злом. Воно переносило питання з площини боротьби за насущні інтереси в площину позбавлення від гріхів. По-друге, це вчення давало масам свого роду релігійне розраду, бо воно було невідривно пов'язане з ідеєю позбавлення, порятунку. Весь світ лежить у гріху, всі люди за своєю природою гріховні; ця гріховність зводиться міфологічно до гріхопадіння Адама. Але залишилася надія, що хтось врятує людство. Звідси уявлення про божество-рятівника. p> Ця ідея сама по собі не була новою. Боги-рятівники існували в східних культах і мають дуже давню родовід: вони історично сходять до образам культурних героїв, характерних для докласового суспільства.

У християнстві саме ідея порятунку і зробилася центральної, найбільш важливою ідеєю. Тому образ Ісуса Христа, бога-рятівника, повинен був перетворитися на центральну фігуру християнського культу.

Сам образ Ісуса Христа, як уже Говорилося, найвищою мірою складний. Найменування "Ісус Христос" ми звикли розглядати як одне ім'я, хоча і складається з двох слів, і пов'язувати з ним одне поняття. Але в Євангеліях це ще не так: там це два різних імені, відповідні двом різним поняттям. Це обставина цілком правильно підкреслює Р.Ю. Віппер. Ісус - власне ім'я галилейского проповідника, якого одні вважали великим учителем і чудотворцем, інші - обманщиком. А Христос - це загальне ім'я, грецький переклад єврейського слова "месія" ("Мошіаха") - "Помазаник", тобто цар. У Євангеліях обидва імені майже жодного разу не стоять поруч (в оповідної частини зовсім жодного разу) і ім'я Христос взагалі зустрічається рідко. За євангельським оповіданням, Ісус нікому не говорив, що він і є очікуваний Христос, тобто месія. Навіть його найближчі учні не були впевнені, що їх учитель і є Христос. Лише один з них, Симон-Петро, ​​на запитання Ісуса: "А ви за кого мене?" - Відповів йому: "Ти Христос ", і за таку проникливість Ісус одразу призначив його главою майбутньої церкви. Однак, додається в євангелії, Ісус суворо заборонив своїм учням розголошувати, що він і є Христос. Маса народу не хотіла вірити, що Ісус є Христос; про Ісуса казали: "Ми знаємо його, звідки він; Христос ж коли прийде, ніхто не знатиме, звідки він ". Пізніше, коли на суді Ісус на пряме запитання жерців: "Ти Христос" - відповів ствердно, його відповідь був визнаний достатнім доказом проти обвинуваченого - він-де називає себе Христом, тобто месією, царем.

По суті, весь основний зміст євангельських оповідань в тому й полягав, щоб переконати читачів, що галилейський проповідник Ісус, про подвиги якого ходило багато чуток, і є очікуваний іудеями месія, Христос.

Цим євангельське вчення про месію різко відрізнялося від більш ранніх мессіаністскіх і апокаліптичних творів, де месія (Христос) зображувався аж ніяк не у вигляді скромного проповідника, що не має де прихилити голову, а у вигляді грізного повелителя, судді, або у вигляді містичного агнця небесного.

Природно, що саме навколо складного образу Ісуса Христа повинна була розгорітися найбільш загострена ідеологічна боротьба. У боротьбі наступних сект і ...


Назад | сторінка 9 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ісус Христос, нагірна проповідь
  • Реферат на тему: Ідея всеєдності В. Соловйова та його етичне вчення
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Ідея милосердя в різних культурних традиціях