Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Етичне вчення Фоми Аквінського

Реферат Етичне вчення Фоми Аквінського





ави цієї віри зовсім не ті, на які посилаються в її обгрунтування.

Або візьмемо в якості іншого прикладу аргументи, за допомогою яких, як це здається св. Хомі, він доводить існування Бога. Всі вони, окрім посилання на телеологію, виявляємо в неживих речах, покояться на передбачуваній неможливості ряду, що не має першого члена. Будь-якому математику відомо, що це аж ніяк не неможливо; прикладом, що спростовує посилку св. Фоми, є ряд негативних цілих чисел, що закінчується числом мінус одиниця. Але і в даному випадку навряд чи знайдеться такий католик, який залишить віру в Бога, навіть якщо він переконається в неспроможності аргументації св. Фоми; він придумає нові аргументи або знайде притулок у одкровенні.

Твердження, що сутність Бога є разом з тим його буття, що Бог - це своє власне благо, своя власна сила і так далі, ведуть до змішання способу існування одиничного і способу існування загального, яке мало місце у Платона, але вважалося подоланим Аристотелем. Сутність Бога, повинно бути припущено, має природу універсалії, а Його існування її  не має. Труднощі цю нелегко сформулювати задовільним чином, бо вона виникає в системі логіки, яка більше не може бути прийнята. Але трудність ця ясно вказує на наявність відомого роду синтаксичної плутанини, без якої значна частина аргументації щодо Бога втратила б свою переконливість.

В Аквінського мало істинного філософського духу. Він не ставить своєю метою, як платоників Сократ, слідувати всюди, куди його може завести аргумент. Аквінського не цікавить дослідження, результат якого заздалегідь знати неможливо. Перш ніж Аквінський починає філософствувати, він вже знає істину: вона об'явилась в католицькому віровченні. Якщо йому вдається знайти переконливі раціональні аргументи для тих чи інших частин віровчення - тим краще; не вдається - Аквінського потрібно лише повернутися до одкровення [2, 112].


Висновки


Фома Аквінський - домініканський монах, великий теологічний середньовічний філософ, систематизатор схоластики, автор томизма - одного з панівних напрямів католицької Церкви. Основні твори Фоми Аквінського: «Сума теології», «Сума філософії», коментарі до Біблії, коментарі до творів Арістотеля.

Фома Аквінський досліджував проблеми буття Бога і всього сущого. Історичне значення його філософії:

· дав п'ять доказів існування Бога;

· систематизував схоластику;

· закріпив поділ есенції і екзистенції (сутності та існування), що доводило всемогутність Бога і повну залежність від Нього, Його волі всього сущого;

· довів правильність, перевага ідеалізму над матеріалізмом, існування Божественних ідей, які передують речі: панування ідеї над матерією;

· висунув ідею про істинність знання, отриманого розумом тільки в разі відповідності розуму вірі;

· вичленував сфери буття, які можуть бути пізнані тільки через одкровення;

· розділив філософію і теологію, причому філософія поставлена ??в підлегле становище стосовно теології;

· логічно довів ряд положень теології і схоластики.

У 1878 р. вчення Фоми Аквінського рішенням папи Римського було оголошено офіційною ідеологією католицизму. Його трактат...


Назад | сторінка 10 з 11 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Вчення Фоми Аквінського - вершина середньовічної схоластики
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Політико-правові вчення Фоми Аквінського