Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





ко твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, а не все тіло твоє вкинуто в пекло». (Мф. 5:29). Він був справжній християнин, і ніщо не завадило йому виконати заповідь Христову буквально. Господь не закликає нас тут розуміти буквально зміст його слів, але говорить Він так для того, щоб ми бачили всю небезпеку гріха спокуси як такого. Також Бог і не забороняє людині розуміти буквально Свою заповідь аби виконана вона була з розумом, в тому випадку коли це дійсно необхідно. Златокузнец Зенон настільки був відданий Христу, що не пошкодував себе заради того, щоб тільки бути з Ним і може бути ще й тому, щоб показати Ніфори весь сором гріха блудодеяния, якого так бажала її душа. Бо завдяки цьому настільки рішучого і страшному за своєю суттю вчинку Зенона Ніфори зрештою і звернулася до Бога. Таким чином ми бачимо, що Господь не залишає відданих Йому людей, а й прославляє їх, як прославив віру потаєними християнина Свого Зенона. І не тільки не залишає і прославляє, а й звертає через сих людей Своїх заблудлі душі.

Наступну чеснота умовно можна позначити «За други своя». Назва говорить сама за себе. Це тема про жертовність героїв, точніше, про жертовну їх любові до ближнього. Вона є виконання ще однієї із заповідей Христа, яка говорить: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх». (Ін. 15:13). Жертовність, як невід'ємне якість душі доброю і безкорисливою, притаманна багатьом героям творів Лєскова. Приклад сей жертовної любові часто є центром або точкою опори творів Миколи Семеновича. Міркуючи, аналізуючи, автор робить висновки і підводить читача до розуміння глибини і краси цього істинно християнського якості.

В оповіданні «Зачарований мандрівник» нашому героєві, вже не раз згадували в інших темах, також властива жертовність і найвища бдагородство. Він жертвує роками своєї свободи заради спокутування душі коханої Грушеньки. Іван Флягин йде в солдати замість чужого сина. «Я стрічкові пошкодував і кажу:« Я б за вас так, без плати, пішов, та в мене паперів немає ». А вони кажуть: «Це дурниці: то вже наша справа; а ти тільки назвіть, як наш син, Петром Сердюковим ».

Що ж, - відповідаю, - мені все одно. Я своєму ангелу Івану Предтечі буду молитви, а називатися я можу всіляко, як вам завгодно ». І відвезли вони мене в інше місто, і здали мене там замість сина в рекрути. Я ці гроші, що від них взяв, двадцять п'ять рублів, зараз поклав у бідний монастир - внесок за Грушину душу ».

Чи не є це жертвування собою заради порятунку відійшла вже душі коханої дівчини і заради єдиного сина строків - батьків проявом істинно християнського духу?

У «Сказання про Божі людях» письменник часто показує нам серця сповнені любові до ближнього, любові, яка не знає себе, готовою пожертвувати всім.

В оповіданні «Скоморох Памфалон» головний персонаж жертвує собою заради порятунку дітей Магни, яких хотіли оскопити. «Надівши чистий одяг, я хотів йти до колишнього ченцеві Аммуна, який займався всякими справами, і закабалити йому себе на ціле життя, аби взяти відразу гроші і віддати їх на викуп від скопця дітей Магни», - говорить Памфалон. Одать душу свою за друзів своїх не означає тільки віддання життя свого. Спаситель говорить не тільки про смерть за ближнього свого. Пожертвування собою заради ближнього це не тільки готовність віддати своє життя, а й рішучість віддати за нього найдорожче, що в тебе є. Не пошкодувати заради порятунку ближнього свого стану, свого становища, своєї свободи, теж означає - «покласти душу свою за други своя». Жертва заради порятунку ближнього не тільки від смерті, але і від біди - ось є справжня любов, про яку говорив Христос, і немає більше тієї любові.

Розповідь Н.С.Лескова «Прекрасна Аза», мабуть, є найяскравішим прикладом жертовності. Добра дівчина-сирота, ставши забезпеченої, відмовилася від усього, що було в неї заради порятунку незнайомця від самогубства, а його дочки Іо від наруги. Чи знала Аза цих людей? Найдивовижніше, що вона побачила незнайомця в своєму саду вперше, коли він намагався звести рахунки з життям, що б дочка його не стала коханкою позикодавця. Аза недовго думала і продала весь свій статок, щоб віддати борг сього незнайомця. Чи це не подвиг ?! Чи це не справжнє безкорисливість ?! Як висока і як прекрасна душа цієї дівчини! Сам автор називає Азу прекрасною. Вона поклала душу свою за ближнього свого. Вона не думала про своє благо, але про благо інших. Її серце виявилося готовим для прийняття Христа. Її серце благоволив обрати Собі обителлю Сам Бог. Воістину: «А тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені за те, що вона полюбила багато» (Лк. 7:47). «Але любов покриває багато гріхів, і багряні плями білить, як хвилю на ягняти ...».

Гідним прикладом високої моральності й же...


Назад | сторінка 11 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Корекційно-розвиваюча програма з дітьми старшого підліткового віку "Пр ...
  • Реферат на тему: Зміст фінансової ДІЯЛЬНОСТІ державних установ (за матеріалами Дубівської се ...
  • Реферат на тему: Голодування заради здоров'я
  • Реферат на тему: Українська республіка в часи Центральної Заради
  • Реферат на тему: Утворення Української Центральної Заради и ее I та II універсали