Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Релігійна мораль

Реферат Релігійна мораль





Для християнської концепції цінностей характерно не лише проголошення їх результатом божественного творіння, а й специфічно богословська ієрархія різних видів цінностей. Богослови поділяють всі цінності на два види: матеріальні та духовні. Найменш суттєвими, з точки зору теологів, вважаються матеріальні цінності, або цінності царства природи. Більш високими вважаються цінності, пов'язані з області духовного життя, - наука, мистецтво і т. п. Вінчають цю піраміду моральні цінності. При цьому богослови мають на увазі не звичайну, земну, людську мораль, а саме мораль релігійну та, вужче, християнську мораль. Оскільки єдиним джерелом моральності визнається релігія, то виявляється, що вищою цінністю є саме християнство. p> Стверджуючи, що "бог в його троичной житті є всеосяжна і притому первинна самоцінність, абсолютна повнота буття ", християнські богослови, по суті, знецінюють реальну земне життя і самої людини. Правда, вони стверджують, що любов до ближнього є однією з найважливіших заповідей християнської релігії, що людина та її життя представляють велику цінність. Але, як свідчать твори теологів, людина представляє цінність тільки тому, що він є творіння бога, а також тому, що він може і повинен бути віруючим. Цінність людського життя-це надана йому богом можливість стати рабом божим. Інакше кажучи, людське життя стає цінністю тільки тоді, коли вона присвячена служінню Богу. p> Богословська концепція цінностей, проголошуючи абсолютною цінністю бога, по суті, позбавляє цінності боротьбу людей за створення кращих умов життя, ігнорує реальні потреби людини. h2> Божественний план і свобода особистості

Релігія розглядає людину як індивід і як особистість Це, по думці богословів, дві незалежні один від одного субстанції в рамках одного і того ж істоти. Основа індивідуума - тіло. Основа особистості - душа. Людина як індивідуум цілком залежить від природи; він частина природи і як такої не може розглядатися в якості мети. Індивід не має самостійності, він розчинений у суспільстві, з нього вимагають тільки беззастережної покори. Він позбавлений волі. Інша річ - людина як особистість. Безсмертна душа створює в людині особливий, людський світ. У відомому сенсі можна сказати, що душа і особистість - це одне й ті ж Особистість наділена душею, незалежна від суспільства. Вона сама собі мету і залежить тільки від бога. Людина як особистість є "подібним богу" істотою, "чином божим ". Щоб стати особистістю, людині потрібно подолати свою індивідуальність. Це можливо тільки шляхом спілкування з богом. Чим частіше людина спілкується з богом, тим чистіше стає його природа, тим більшою мірою він стає особистістю. Він повинен обмежити до мінімуму всі інші потреби. Тільки таким шляхом можна стати особистістю, тобто "подібним богу" істотою. p> Реальне буття людини не роздвоюється на дві субстанції. Як душа невіддільна від тіла, так і особистість невіддільна від індивіда. Людина є цілісне істота. Марксизм розуміє розвиток особистості ...


Назад | сторінка 12 з 24 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Людина як індивід: індивідуальність, суб'єкт і особистість
  • Реферат на тему: Співвідношення понять &людина&, &індивід&, &особистість&, &індивідуальність ...
  • Реферат на тему: Людина і особистість у дзеркалі моральної (християнської) психології
  • Реферат на тему: Людина як суб'єкт, особистість, індивідуальність
  • Реферат на тему: Людина як особистість