ував алегоричний прототип «Тараканіща» для боротьби зі своїми політичними противниками (Зінов'євим, Каменєвим і Троцьким). Наприклад, на ХVI з'їзді партії, 2 липня 1930 Сталін говорив: «Риков приєднується до тез Бухаріна ... що Радянська влада загине, на його думку, не через місяць, а через місяць і два дні. Правда, потім, через рік стало ясно, що тарганяча небезпека не вартий і виїденого яйця, праві ухильники починають оговтуватися, заявляючи, що вони не бояться ніяких тарганів, що тарган цей до того ж такий немічний і дохлий ». Так що під комахою-вусанем можна розуміти як самого Сталіна, так і його опонентів. Але в цілому переважає антисталінська інтерпретація «Тараканіща», яка, як вважає М.М. Липовецький, існувала і до, і після 1956 року, про що говорить поет і літературознавець Л.В. Лосєв. У своїй книзі «Похвала цензурі. У цій роботі він розбирає «Тараканище» як приклад політичної алегорії. Він пише: «Чуковський намалював алегоричну картину політичної ситуації, коли нація поставлена ??під чобіт диктатури однієї політичної партії ... Мішенню письменника був не стільки конкретний політичний лідер, скільки авторитарна система правління, пізніше звалася одним словом« сталінізм ».

А.Н. Толстой відійшов від своєї позначки вільної маріонетки і став створювати узагальнений міфологічний образ радянської імперії і критики всього того, що не вкладається в її рамки. Він відкрито іронізує з приводу моралі дореволюційної Росії. Наприклад, зображуючи підлу експлуатацію Дуремаром «бідної людини», який «за чотири сольдо на день ... ловив п'явок, стоячи голим у ставку». Або опис Країни Дурнів, він будує за каноном радянських карикатурних контрастів «світу капіталізму»: худі кури і корови, - і тут же «стоять ... люті бульдоги», що охороняють спокій «ситих котів».

Але у радянських авторів непогано виходило облачати в оболонку міфу радянський соціум. При цьому радянська культура не знає чистого міфу: радянський міф завжди забарвлений в казкові тони. Роблячи міфологію радянського режиму більш привабливою, по-дитячому радісною і оптимістичною, казковість разом з тим позбавляла радянський міфомір трагічної глибини і складності. Так в «Буратіно» його з друзями відвозять в «країну щасливих дітей» (СРСР) на «залізної птиці». Причому відвозять люди в «шкіряних куртках». Літак і ідіоматичні «шкіряні куртки» символічно представляють владу, яка насильством забезпечує могутність перемігшого міфу. І ці ж «куртки» і «залізні птахи» в першій редакції сусідять з безпечністю головного героя і веселими і демократичними порядками, які встановлюються в його театрі. Подібний позитивний посил на життя в країні Рад дає письменник і Валентин Петрович Катаєв (1897 - 1986) свого казці «Цветик - семицветик» (1948), де дівчинка, завдяки чарівному квітці могла виконувати свої мрії. Одним з бажань головної героїні було побувати на північному полюсі. А полярники, як зазначає критик М.Я. Горелик, були популярні в післявоєнні 1950-ті. роки, як в 1960-і космонавти .. Інший приклад - в одному з «Денискина оповідань» В. Драгунського під назвою «Дівчинка на кулі» героїня є яскравим втіленням героїні однойменної картини П. Пікассо. У 1960-е.годи., Коли були написані «Деніскині оповідання», стиль сюрреалізму і кубізму, в якому творив цей французький художник іспанського походження, був реабілітований і дуже популярний в СРСР.

Прикриття казкової парадигмою забезпечує не тільки можливість жи...

Назад | сторінка 12 з 22 | Наступна сторінка