Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





нович Подозёров одружився на Ларисі Платонівні Вісленевим з найглибшої жалості до неї і християнського співчуття. Лариса сама зі сльозами благала його взяти її за дружину. Вона була у відчайдушному положенні, в занепалий стані, так як мала раніше позашлюбний зв'язок. За своїм людинолюбства Андрій взяв її собі в дружини, але через час побачив як це стало обтяжувати його дружину, як і раніше пристрасно любила свого спокусника. Андрій розлучається з Ларисою, відпускає її, не утримує насильно біля себе. Адже є ж і приказка «Насильно милим не будеш». Покривши її гріх, він подарував «свободу», яку жадала ця безрозсудна жінка. Його подвиг в тому, що він взяв всю провину на себе, прирікаючи себе і на засудження суспільством, і на безшлюбність.

Разючий його відповідь Сінтятіну: «Я хочу, щоб моя дружина отримала право на розлучення зі мною, і вину готовий прийняти на себе.

Але вас тоді приречуть на безшлюбність.

Що ж таке? Тим краще: я переконався, що я зовсім не здатний до сімейного життя.

Ви благородний чоловік, - відповів йому, потискуючи руку, Сінтянін ».

згадуючи, що і Господь так любить людину, що, перш за все, подарував йому безцінний дар - свободу. Бог не насилує волю людини, не змушує його любити Себе, а просто чекає, і довготерпінню Його несть кінця. Господь чекає і кличе нас до Себе, стукає до нас в серці: «CЕ стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього і буду вечеряти з ним, а він зо Мною» (Одкр. 3:20).

Слід зазначити, що «Апологія християнського життя» в роботі розуміється не тільки конкретно на прикладі вчинків лесковских героїв, але і в більш широкому сенсі. Як раніше вже зазначалося, апологія є твердження письменником християнських чеснот через свої твори в душах читачів, які читають ці твори. Але Н.С.Лесков не тільки закликає до доброчесного життя, прославляючи її, а й спонукає вникнути в розуміння віри і в суть життя у Христі. Він примушує нас зазирнути всередину себе, навчає нас бачити і чути Бога як очима душі нашої, так і тілесними очима через долі людей, через життя Його творіння - через природу. Письменник пише не тільки про добрих і праведних людей, які живуть по совісті, хоча, безумовно, ставить це в главу кута. Він пише і про пристрасті, гріхах і немочах людськи. Його зовсім не можна назвати добрим казкарем. Лєсков - реаліст, і його реальність буває деколи і жорстокою. Його сучасник повною мірою дізнавався той світ і ту реальність, в якій жив, іноді з картинами і розгулу, і п'янства і розбою. Але все ж, перш за все Лєсков - письменник проповідник, і проповідував він світло і добро, життя за заповідями Божими, а про темні сторони життя писав для того, щоб показати всю їх згубність і мерзота. Але добро в його творах завжди перемагає зло, «щоб серця батьків дітям, і неслухняних до мудрости праведних». (Лк. 1:17).

Зупинимося на цих питаннях особливо, а саме на темах, в яких показана перемога добра над злом, сумні наслідки зла і вся його нечистота, викриття зла і неспроможність його.

Тема «Про шаленому багатшими». У цілому ряді творів Лєсков дає приклади життя героїв, які мали пристрасть сріблолюбства і були переможені цією пристрастю. До яких страждань і скорбот привела ця пристрасть їх самих та їхніх ближніх, як небезпечно для душі людської навіть не володіння, а саме прагнення до багатства. Господь наш Ісус Христос попереджав Своїх учнів кажучи: «Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже» (Мф. 19:24). Спаситель і в Нагірній проповіді народу каже: «Не можете Богові служити й мамоні» (Мф. 6:24). І пророк Давид в арфі вигукує: «Багатство, аще тече, не прикладайте серця» (Пс. 61:11).

В оповіданні «Скоморох Памфалон» можна бачити, що стало з добродушним Памфолоном, коли у нього раптом, відразу з'явилося багато грошей. Памфалон став злий і підозрілий від того багатства, яке він хотів витратити на себе. Ось що він говорить про свій стан: «Я твердо зважився вдарити секирою всякого, хто б не здався в моєму житлі. Я не хотів знати ні про чиєму нещастя, щоб воно не позбавило мене тією твердості, яка потрібна людині, яка бажає виправити шлях свого власного життя, не звертаючи уваги на те, що де-небудь робиться з іншим. Я не винен у їх нещастях ». Багатство псувало його душу, він ставав чёрств серцем до біди ближнього. І це тільки від одного набуття багатства! Він навіть ще не почав його витрачати, щоб насолодитися земними благами цьому житті і позбутися від ганьби скоморошьего мистецтва, а серце вже стало черствіти. Притча Господа Ісуса Христа про безумного багатшим не випадково має таку назву. Не говориться: «про нещасний багатшими» або просто «про багача», а «про безумного багатшими». Виходить, у багатія цього не було розуму? Він адже розумно вважав і запасав п...


Назад | сторінка 13 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Давид Юм. Його життя і філософська діяльність
  • Реферат на тему: Сенс життя і шляхи його набуття
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Рівень життя і його показники
  • Реферат на тему: Рівень життя, його оцінка