Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Творчість Г.Р. Державіна

Реферат Творчість Г.Р. Державіна





їхав і, прибувши в Нарву, залишив свій візок і людей на заїжджому дворі, найняв маленький спокій у місті в однієї бабусі німкені, з тим щоб вона і їсти йому готувала; де зачинившись, складав ону кілька днів, але, не закінчивши останнього куплету цього оди, що було вже вночі, заснув перед світлом; бачить у сні, що блищить світло в очах його, прокинувся, і справді уяву так було розпалена, що здавалося йому навколо стін бігає світло, і з сим разом полилися потоки сліз з очей у нього; він встав і ту ж хвилину, при висвітлює лампаді, написав останню оцю строфу, закінчивши тим, що, справді, проливав він вдячні сльози за ті поняття, які йому довірені були ... " '

По-друге, роздуми поета про жанрову природу оди. В "Роздумах про ліричної поезії або про оді" Державін виділяє в оді саме ліричний початок - "вогонь, жар, почуття", особливо важливі при створенні оди духовної, у якій "дивується поет премудрості Творця, у видимому їм у сем чудовому світі почуттями, а в невидимому - духом віри вбачаємо; хвалить провидіння, славословить благість і силу його; сповідує перед ним свою нікчемність і прогрішення ".

Неодноразово зазначалося, що в центрі оди "Бог" - думка про те, що нескінченний у просторі та часі таємничий Бог створив за своїм образом і подобою людини, який, будучи смертним, маючи завершення в просторі і часу, подібний Творцеві і пов'язує світ Бога зі світом землі. Тому саме людині, на відміну від інших істот, дано право і можливість осягнути Бога:


... Лише думка до Тебе взнестісь дерзає ...


Є. Еткінд зазначив, що в оді В«БогВ» Державину вдалося висловити найменш словесно виразність - поняття Нескінченності і Вічності, що досягнуто сполученням "абстрактного з конкретним, метафізичного з фізичним, духовного з матеріальним":


... Як іскри сиплються, прагнуть,

Так Сонця від Тебе народяться;

Як у морозний, ясний день взимку

Порошинки інею виблискують,

брехати, зиблются, сяють,

Так зірки в безоднях під Тобою ...


Таким чином, ідея виявляється втіленої в стилі з рідкісною адекватністю. "Божественно" гармонійна і композиція оди: вона належить як Богу, так і людині в рівній мірі. Перша частина - п'ять строф - розповідь про Бога. У строфі I робиться спроба визначення Бога стосовно простору, часу і руху. У строфі II описується процес осягнення Бога і відкривається неможливість цього; строфа III оповідає про Творця світу, про Його незбагненному дарі Слова. Строфа IV є визнанням того, що Бог є початок всього живого на землі, джерело життя. Нарешті, строфа V - захоплення величчю Бога, за законами якого живуть всі існуючі світи. Друга частина оди - п'ять строф - належить людині. У строфі I поет як один з людства визнає свою повну нікчемність п...


Назад | сторінка 14 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Триєдність Бога
  • Реферат на тему: Мета Бога для шлюбу та сім'ї