Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Творчість Г.Р. Державіна

Реферат Творчість Г.Р. Державіна





еред величчю Творця; в II - усвідомлює себе створенням Бога; в строфі III осягає ту істину, що саме йому Бог довірив стати сполучною ланкою між собою і всіма живими істотами. Строфа IV - радість відкриття того, що людина - улюблене творіння Господа і йому дароване життя вічне. Строфа V - гімн людини Богу. Державінський "Бог" - це і пісню Творцю, і спроба людини проникнути в таємниці світобудови, і здійснення вічної мрії про можливість побачити Бога. p align="justify"> Від оди "Бог" закономірним був крок до осягнення тієї ланки, яка пов'язує Бога і людини. Про це розповідає ода "Христос", основна ідея якої простежується вже в епіграфі: "Никтоже прийде до Отця, токмо мною". В оді Державін звернувся до образу Христа, що не було характерно для поезії XVIII століття і виявилося в центрі уваги поетів тільки починаючи з Пушкіна. І в цьому сенсі ода "Христос" дуже важлива, так як позначила шлях російської літератури від Бога абстрактного, далекого - до Бога живого і близькому. p align="justify"> Ода побудована на риторичних питаннях: "Хто Ти?", вже містять в собі загадку, таємницю, при відкритті якої "жах, морок" пробігають людські "кістки". Державину в оді вдалося злити з "неможливістю можливість", з'єднавши в описі Христа божественне і земне:


Ти Бог, - але Ти страждав від мук!

Ти людина, - але чужий був помсти!


В оді "Христос" порушений головний закон створення оди, в якій всі "елементи поетичного слова виявлялися <...> використаними, конструювати під кутом ораторського дії". Ода закінчується зверненням до Христа, близьким до молитви і її співучої інтонації:


Про Всесвятій! Предвічний Сий! p align="justify"> Світло тихий Божіскія Слави!

Пролий свої, Христе! краси

На дух, на серце і на звичаї,

І жити в мені, не преставала;

А якщо я ухилом

З очей Твоїх і затемнені,

У сльозах моїх знову засяяла!


В оді "Водоспад" Державін звертається до теми швидкоплинності буття і задає питання, що таке вічність, хто з людей має право на безсмертя. Чудова картина водоспаду, якою відкривається вірш, містить в собі алегорію: водоспад - швидкоплинний час, а вовк, лань і кінь, що приходять до нього, - знаки таких людських якостей, як злість, лагідність і гордість. p align="justify"> Більшість людських доль безслідно зникає у вічності, і лише деякі залишаються в пам'яті потомства. Щоб вирішити, хто гідний безсмертя, Державін зіставляє два типи діячів - Потьомкіна і Румянцева. Могутній царський фаворит Потьомкін, влада якого за життя була безмежна, не заслужив в народній пам'яті права на безсмертя, так як він шукав "помилковою слави". Інша річ - Румянцев, який


... користь загальну зберігав,

Був милосе...


Назад | сторінка 15 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Проблеми сенсу життя, смерті й безсмертя в духовному досвіді людини
  • Реферат на тему: «Безсмертя душі моєї ...»: до питання про генезис пушкінського вірша «Я пам ...
  • Реферат на тему: Образи Бога і Диявола в живопису ХХ-ХХI століття
  • Реферат на тему: Триєдність Бога