радицій, оскільки розумів мистецтво як вільну, незацікавлену гру, вигадки веселого самовираження художника-брехуна. Іронія ж виникає в казці Толстого як реакція на занадто серйозне гоніння символістів. Що стосується критики самого радянського дискурсу. Але якщо вона була, то в завуальованих формах: якби читачі вбачали в тому ж «Тараканище» хоч найменший натяк на Сталіна, то такий дитячий вірш не пройшов би цензуру. Більш явно деякі критичні нотки простежуються у казці «Буратіно». А.К. Толстой розчарувався у своїй утопії вільної маріонетки і в можливості більш-менш вільно творити. Він пише у записній книжці 1936 року, під час зборів історичних матеріалів для «Хліба»:

«Сверкают яскраво свічки,

Танцюють чоловічки,

Наш господар прудко

Смикає за нитки ».

Хоча все це спритно ховається за лялькової безтурботністю і награністю.

Звернемося до архетипів, які породжують самі герої. Насамперед, це сам Буратіно. Одна з основних граней його образу - архетип Буратіно - художника. Подібна самореалізація художника не несе загрози влади, найбільше побоюється правди і викриттів. У Буратіно розмір носа не змінюється, в той час як у Піноккіо він росте після того, як той скаже неправду. Це не означає, що Буратіно не бреше. Навпаки, брехня спочатку характеризує цей персонаж. Разом з тим, як зазначає М.А. Чернишова, в «Золотому ключику» знімається важлива для «Піноккіо» антитеза ляльки і людини, ігри та життя. Якщо Буратіно - це alter ego Толстого, то довгий ніс Буратіно - це декларація призначення художника, і в ній Толстой бачить не обов'язок бути глашатаєм правди, а, навпаки, в його здатності захоплююче складати небилиці. Це «лукавство», не суперечить (принаймні, на перший погляд) установкам радянської ідеології, демонструє можливості компромісу, що лежить в основі толстовської утопії вільної маріонетки. Цікаво, що ця маріонетковість у Толстого не трагічно: якщо життя - театр, це саме відповідне місце для ігор і пустощів. Звідси можна припустити, що Буратіно, по суті, не такий і позитивний персонаж: він «не проявляє добро ... по відношенню до дарувальникам, звірам, стареньким і т.п.», не слід благим порад і заборонам мудрого Цвіркуна, тата Карло, Мальвіни та інших розсудливих персонажів. Єдине правило поведінки, почасти відповідне до Буратіно, звучить так: «Обов'язково вибрати самий непоказний предмет, найбільш небезпечний шлях». При цьому дослідник М.Н. Липовецький не згоден з думкою про те, що Буратіно вибирає «найбільш непоказний предмет». Адже навіть на арифметичну задачку він реагує дуже агресивно: «Я ж не віддам Нект яблуко, хоч він бийся!». А «найбільш небезпечний шлях», який вибирає Буратіно, критик приймає і підкріплює його «світоглядної» декларацією: «Найбільше я люблю страшні пригоди. Завтра утечу лазити по парканах, розоряти гнізда, дражнити хлопчаків. Я ще не те придумаю! .. ».

Крім цього Буратіно є медіатором двох протилежних світів (свого вільного та світу «батогів» Карабаса) як трікстер - міфологічний клоун, пустун, порушник правил і меж. Так що погодимося з думкою критика М. Липовецького про те, що архетип Буратіно - трикстера також чітко представлений, як і архетип Буратіно - художника. Причому, він виділений яскравіше, так як Буратіно завжди залишиться грайливим хлопчиком. При цьому види цих архетипів пов'язані: ху...

Назад | сторінка 14 з 22 | Наступна сторінка