Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Ангели в світовій літературі

Реферат Ангели в світовій літературі





ося, подібно миші в коморі?

Як так вийшло, і звідки все пішло, можна розбирати до нескінченності. На цю тему існує величезна кількість трактатів, суперечок, суджень. Люди билися над цією загадкою, відмовлялися від віри, ставали богоборцями, божеволіли. Краще рішення такого питання, мабуть, було у Блаженного Августина, який вважав за краще відмовитися від самого питання.

Але якщо Блаженний Августин відмовився від нього, це, на жаль, не скасовує самого питання.

Оскільки дана робота присвячена вивченню ангелів, я можу запропонувати два або три варіанту не стільки рішення, але хоча б якогось умовного. Висловлюючись метафорично, не маючи ліки проти вогнища болю, я хоча б можу запропонувати протизапальний препарат від набряків.

З одного боку, ми читаємо у Святого Діонісія Ареопагітика в трактаті «Про небесну ієрархію», у Фоми Аквінського в «Сума теології», у Блаженного Августина у трактаті «Про град Божий», а пізніше у таких психологів, як Карл Юнг і Ерік Берн про свободу волі, яка є основним Божественним законом. Бог, створивши ангелів і людей, наділив і тих, і інших прекрасними рисами і здібностями, він спочатку дав усім Вічне життя, можливість радіти і бути щасливими. Але так само він дав і свободу волі, по якій, ніхто не зобов'язаний любити Господа і виконувати його заповіти, а буде робити це тільки за своїм особистого згоди і бажанням. Тому як не може бути любові і щастя апріорі, з примусу. А тільки згідно з власної волі.

На підставі цього, можна розглядати диявола, як ангела, який за своїм особистим переконанням, прекрасно усвідомлюючи, чим він ризикує, вирішив підняти бунт і зробити ставку «на все». Він міг насолоджуватися усіма радощами раю, бути щаслива, і бути другим після Бога. Але йому цього виявилося замало. Гординя, яка була йому дана разом зі свободою волі, взяла гору над цим ангелом, і він вибрав бунт.

Але як же нам розцінювати підсумок битви? Чому Вселюбящій Бог не знищив сатану? Адже він вніс смуту і розлад у ряди ангелів. Але тому й не може знищити Бог сатану, тому що Він - вселюбящій. Виходить, він і сатану теж любить? Можливо, Він його і не любить, але згідно з законом справедливості, не може його знищити. Адже Він Сам дав Свободу Волі кожному. Він мудрий і милосердний.

Мудрість і милосердя Боже тут полягає в тому, що, незважаючи на таку зухвалість, сатана все одно залишився на другому місці після Бога. І навіть більше того, отримав ціле царство у володіння - пекло. Хоча, взагалі кажучи, такого роду милосердя нагадує чорний гумор.

А чи може у Бога бути чорний гумор? А, з іншого боку, Бог же не міг ні покарати або хоча б ізолювати сатану з ангельських сонмів? Адже тут вже мова йде не тільки про свободу волі сатани, але й про те, що він завдає шкоди ангелам, порушує їх свободу волі. Адже вони якраз вибрали вічне блаженство, а яке ж може бути вічне блаженство поруч з бунтівником?

Виходить, що не порушений жоден із законів. Закон вільної волі дотриманий, сатана скинутий в пекло, у відповідності зі своїм вибором Зла.

І далі триває, що можна слідувати за поплічниками сатани, піддаватися на їхні виверти і вмовляння і втрачати, таким чином, свою свободу. А можна вибирати щастя і радість. Але ж це дуже складно. Як же можна відмовитися від сьогохвилинних задоволень, заради примарної свободи і щастя майбутнього? А ніхто й не обіцяв, що буде легко. Шлях в рай тернистий і складний. Легка дорога в пекло. Але ми вільні вибирати.

І все ж, не все гладко виходить. Якщо сатана вибрав зло, значить, зло існувало і раніше? Значить, в раю, спочатку були зачатки зла, як на картині Босха «Сад земних насолод» - в першій частині триптиха. Ця думка з одного боку, страшна. Адже виходить, що саме зло існувало раніше всього сущого, можливо навіть раніше Бога. Але, з іншого боку, така думка вселяє величезну надію і розраду. Адже виходить, що немає ніякої провини Бога в існуванні зла, у виборі сатани, у можливості вибору сатани. Виходить, що Бог разом зі своїм воїнством протягом століть бореться з цим злом. І Бог сильніший, раз він Є, не дивлячись на зло. І добра більше. Тому як сатана потягнув за собою лише третину ангелів. А дві третини залишилися вірні Добру.

Але є ще один варіант. Який запропонував Мартін Лютер. Він полягає в тому, що немає ніякої свободи волі, і свободи вибору. Тому що Бог вирішує, хто спасеться, а хто ні в сваволі, а не за наші діла. Ми можемо вибрати Добро, усе життя йти Добру, але один раз спіткнемося, і потрапимо в пекло. Або будемо вести життя, який загруз у гріху, але отримаємо щасливий квиток, і спасемося. І ми тут не вибираємо, йти по тернистому шляху або легкої дор...


Назад | сторінка 17 з 24 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Л.М. Лопатін. Питання про свободу волі
  • Реферат на тему: Мова SMS - що це таке. Бути чи не бути йому в нашому житті
  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Штучний інтелект: чи може машина бути розумною?
  • Реферат на тему: Відродження свободи людини як цінності вибору бути Творцем Майбутнього