Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнський еволюціонізм П. Тейяра де Шардена

Реферат Християнський еволюціонізм П. Тейяра де Шардена





тарними навчаннями й увібрати їх у себе »(4, с. 212-213). Мабуть, для пантеїст-еволюціоніста велике щастя представляється в тому, щоб вивуджувати у світі нові «гуманітарні вчення», «вбирати їх у себе» і приносити до ніг римського папи, готуючи, таким чином, якнайшвидший прихід «християнського гуманізму». Людині православному цієї принади не понять ...

У цьому зв'язку стає досить значущим одне визнання прот. Олександра Меня, що може пояснити його відому прихильність до католицизму і гуманізму: «Піти з Церкви Тейяр не міг хоча б тому, що в самому його світорозумінні вона була центральним стовбуром еволюції ноосфери» (3, с. XI). Тут під «Церквою», зрозуміло, слід розуміти римський католицизм.

Що ж, як казав все той же прот. А. Мень, «йде духовна еволюція, а всяка еволюція є боротьба, боротьба за існування, але тільки вже за духовне існування» (6, с. 235).

5. «Христос еволюції»

Тейяр де Шарден проголошує нечуване богословське вчення, в якому «оновлена ??христология, де Спокута спасающим дією Слова відійде на другий план» (4, с. 190): «вже не спокута спочатку, а на довершення відновлення , - але спочатку створення (або відтворення), і заради нього (неминуче, але попутно) боротьба зі злом і плата за нього »(4, с. 190).

До апостольської православної віри подібне збочення євангельського подвигу Господа Ісуса Христа не має ніякого відношення. Тейяр виробляє диявольську підміну, коли заявляє: «Христос Відкупитель ... завершується у динамічній повноті ХРИСТА ЕВОЛЮЦІЇ» (4, с. 191). Проте церква схильна вважати, що насправді, Христос Відкупитель в тейярдизм не" завершується, а скасовується і підміняється безплідною і безблагодатною диявольської грою розуму». Думка блюзнірська і обурлива, додає Буфе.

А ось ще одна сентенція «нового богослов'я»: «Логічно завершення наукові перспективи гуманізації зумовлюють існування на вершині антропогенезу останнього центру та вогнища особистості і свідомості, необхідного для направлення і синтезування історичного становлення Духа. А чи не є ця точка Омега (як я її назвав) ідеальним місцем, звідки і надолужити сяяти Христу? »(4, с. 187-188). Про точку Омега пояснює прот. А. Мень: «Омега представляє, з одного боку, те, що православні називають соборністю, - єднання без змішання, злиття без поглинання. З іншого боку, Омега - це щось і в той же час хтось, що діяв з самого початку еволюції »(3, с. XXI). Тут важливо зауважити, що еволюціонізм не передбачає вчення про Кінець Світу, глухим мовчанням обходить вероучітельних положення християнства про воскресіння мертвих. До «вершині антропогенезу» тейярдизм підводить людство спокійно і без потрясінь, точка Омега, «звідки надолужити сяяти Христу», чекає нас ... «Точка Омега науки і Христос одкровення збігаються матеріально у своїй природі універсальних центрів» (4, с. 188) . Тейяр, безсумнівно, усвідомлює, що його «Христос еволюції» нічого спільного не має з Христом євангельським, інакше він не написав би таких рядків: «З одного боку, специфічна функція Омеги - стягувати до Себе свідомі частинки Всесвіту для їх надсинтезу. З іншого боку, Христова функція (традиційно) складається головним чином у підвищенні, спокуту, спасіння людини від безодні. Тут - порятунок за допомогою отриманого пробачення. Там - завершення шляхом відбувся творіння. Тут - викуп. Там - становлення. Наложіми чи один на одного ці...


Назад | сторінка 17 з 21 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Еволюція промислового комплексу як функція еволюції знань і технологій
  • Реферат на тему: Чого не може пояснити сучасна теорія еволюції
  • Реферат на тему: Аналіз торговельної діяльності ТОВ &Омега&
  • Реферат на тему: Ісус Христос, нагірна проповідь
  • Реферат на тему: Новий маршрут як форма підвищення конкурентоспроможності турфірми (на прикл ...