Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Апологетика - відстоювання християнського світогляду

Реферат Апологетика - відстоювання християнського світогляду





у? Тому що ми були створені через любов і для любові. У відповідності з християнським світоглядом, наша цінність поза конкуренцією. Ісус мав на увазі, що одна душа цінніше, ніж весь світ, бо що користі людині придбати весь світ, але занапастить чи згубить себе? Raquo;

(Луки 9:25). Це світогляд дає окремої особистості неймовірне гідність і закликає своїх віруючих присвячувати своє життя любові до інших. Це найкраща картина життя з усіх альтернативних, пропонованих релігією і людської філософією, через позитивного впливу, який вона чинить на тих, хто приймає її.

Головна відмінність християнської етики від інших етичних систем випливає з факту, що визначає всі головні особливості християнського світогляду: Бог спустився з небес, страждав за людей, був розіп'ятий і воскрес. Саме дії і поведінку Христа, як і сам Його спосіб життя, є прикладом і еталоном для Його послідовників. Християнська етика не стільки система теоретичних принципів, скільки певний спосіб життя, належний християнам. Всі моральні вимоги ґрунтуються на рятівних діях Бога, а тому можуть бути зрозумілі лише в контексті історії спасіння (справа порятунку, здійснене Христом, не тільки передує моральним обов'язків, але і робить можливим саме їх виконання). Християнська етика підкреслює необхідність для людини благодаті, милості і прощення гріхів, джерелом яких є Бог.

Християнські етичні принципи ґрунтуються на вченні Біблії як книги, що виражає волю Бога по відношенню до людини. Людська воля вражена гріхом, тобто противленням волі Бога. Воля Божа полягає в тому, щоб Любити Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всім своїм розумом, і любити ближнього, як самого себе (Мф.22: 36-40). Благодать Божа змінює людину і дозволяє йому робити правильний вибір і чинити по волі Божій. Як гріх може бути і індивідуальним, і соціальним явищем, так і благодать може проявлятися в індивідуумі і в суспільстві. У християнської етики є богословський аспект - вона орієнтована на ідеал суспільства, Царство Боже, де всі будуть жити в злагоді з Богом і природою.


3. Про істину


Наступний момент на який я хотів би звернути твою увагу Владислав, так це на розуміння, що таке істина, і в коком вигляді вона існуючи проявляє себе.

Постмодернізм вважає, що абсолютної істини не існує, істина відносна. З цієї точки зору, не існує межі між істиною і брехнею, вони можуть мінятися місцями в залежності від соціально-історичних і суб'єктивно-психологічних умов і обставин. Постмодернізм заперечує існування вічних істин і вважає, що у кожної культури, у кожної епохи і навіть у кожної людини своя істина.

Істина являють собою сукупність постулатів, що відображають об'єктивну реальність. Абсолютна істина видається мені порівнянної з Божим всевіданням. Істина абсолютна в тому сенсі, що розуміння Богом природи речей відповідає їй як зовні, так і внутрішньо. Бог має вичерпні знаннями про все, і Його розуміння так само складно, як і сама дійсність. Яким би не було людське уявлення про істину, воно завжди історично обумовлено. Однак наші уявлення про істину не можуть бути об'єктивними, якщо людина наполягає на тому, що це означає піднесення над історичною ситуацією.

Християнство істиною називає не яку-небудь абстрактну універсальну ідею, і не яку-небудь початкову матерію, а основоположну живу особистість Ісуса Христа, який прорік: Я є шлях, істина і життя (Иоан.14: 6). У цьому сенсі, примітно поведінку Пілата, скептично питання на своєму неправедному суді Христа: Що є істина? Raquo ;, і не вислухав відповіді від самої Істини. (Іоан.18,37-38).

Слід зауважити й інші слова Христа про істину, а саме, про ті випадки, коли істина зневажається: Ваш батько диявол, і ви хочете виконувати похоті батька вашого. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, говорить своє, бо він брехун і батько брехні (Іоан.8,44). Цим підкреслюється, що спрямованість волі розумних істот визначає їх причетність або до істини і до вічного життя, або до брехні - вічної смерті. Після гріхопадіння прабатьків всі люди схильні до впливу диявола, тому псалмоспівець Давид (з деяким подивом) вигукує: ... всяк людина - брехня ... (Пс.115,1-2).

Постмодерністи правильно вважають, що люди з обмеженим знанням ніколи не зможуть володіти повним знанням істини. Але, на підставі даного твердження, вони роблять неправильний висновок, стверджуючи, ніби ми взагалі не можемо володіти знанням об'єктивної істини. Але слід зазначити, що ми, будучи обмеженими істотами, можемо володіти певним об'єктивним знанням, хоча і не повним. Ми можемо володіти цим знанням, як обмежені істоти, настільки наблизившись до того, що є дійсною істиною, що у нас не буде підстав говорити про...


Назад | сторінка 2 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Мова і світ людини. Істина і правда. Істина і етика
  • Реферат на тему: Істина і оману. Правда і брехня
  • Реферат на тему: Істина й омани
  • Реферат на тему: Істина як центральна проблема пізнання
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа