Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Розуміння богопізнання в стародавньому світі

Реферат Розуміння богопізнання в стародавньому світі





функціональним властивістю високоорганізованої матеріальної системи [3]. В основі рушійної сили пізнання, таким чином, лежить необхідність практичного зміни матеріального світу, тобто побутової утилітаризм.

Як наслідок вищесказаного, переважна більшість вітчизняної літератури з антропології, релігієзнавства, цінні мало. Написані з позиції діамату книги, мають своєю кінцевою метою лише його обгрунтування. Дієва критика подібних видань, може лежати тільки у філософській площині, тому залишається за рамками цієї роботи.


I .2 Православне вчення про богопізнання


Текст Святого Письма оповідає про те, як вигнані з Раю прабатьки на гіркому досвіді зрозуміли, що значить для людини спілкування з Богом. Тепер людина повинен шукати Бога. До пришестя на землю Господа Ісуса Христа, можливості людини в богопознании були дуже обмежені. Більшості древніх людей було доступно, лише те, що Господь відкривав їм природним шляхом. p> Природне богопізнання. Для християнина, який вірує в те, що весь світ створений творчим Божественним Словом, всесвіт відкривається як Одкровення вічних божественних ідей. Отже, можливо пізнання Бога через красу, гармонію, доцільність, розчинені у світі. Загалом це є не що інше як природна реакція людської душі, яка, за словами Тертуллиана, за природою своєю є "християнкою". У Священному Писанні можна знайти багато свідчень того, що Бога можна пізнати через Його творіння. Наприклад, (Пс. 18, 2): "Небеса проповідують славу Божу, і про чин Його рук розказує твердь "; (Прем. 13, 1-2):" справді суєтні по природі все люди, у яких не було ведення про Бога, які з видимих досконалостей не могли пізнати Сущого і, дивлячися на справи, не пізнали Винуватця "; Рим. 1, 20: "вічна сила і божество, від створення світу чрез творами, стає видиме ". p> Св. Іоанн Дамаскін у першій книзі "Точного викладу Православної віри" каже: "і саме створення світу, його збереження і керування сповіщають велич Божества "" ... і самий склад, збереження і керування тварюк показує нам, що є Бог, Який все це створив, містить і про все промишляє "[4]. Таке пізнання Бога через творіння називається шляхом космологічного умовиводи, коли людина через споглядання і пізнання створеного космосу сходить вони розуміли того, що цей світ має Творця і Промислителя. p> Самопізнання. Людина може прийти до висновку про існування Бога не тільки через вивчення природи. Це можна зробити також і через пізнання самого себе. Св. Іоанн Дамаскін стверджує, що "пізнання в тому, що Бог є, Він Сам насадив в природі кожного "[5]. p> Всі три основних сили людської душі свідчать нам про існування Бога. Розуму людському є природженою думка про Суті довершеному і нескінченному. Що стосується волі - то це голос совісті в людині і моральний закон, який відчуває в собі людина. В області серцевої життя, або в почуттях - Це вроджене прагнення до блаженства. p> Причому, здоровий розум і моральний закон кажуть людині, що блаженство може бути тільки наслідком доброчесного життя, в той час, як грішники гідні осуду. Святитель Василь Великий у своєму тлумаченні на слова книги Второзаконня (Втор. 15, 9) "Внемли собі", каже: "Якщо озвешся собі, ти не будеш мати потреби шукати сліди Зиждителя в пристрої всесвіту, але в собі самому, як би в малому якомусь світі, побачиш велику премудрість свого Творця "[6]. p> Можливості природного богопізнання не слід переоцінювати. Це лише початковий і вельми обмежений спосіб богопізнання. Таке богопізнання може привести нас тільки до найбільш загальним і невизначеним уявленням про Бога як про Творця і Промислителя всесвіту. Після гріхопадіння природне богопізнання обтяжене ще й тим, що відносини між людиною і навколишнім світом спотворилися, і людина далеко не завжди споглядає у світі красу і гармонію, до того ж і самі пізнавальні здібності людини після гріхопадіння ослабли і запаморочені. p> Вище природного богопізнання, для перших людей, є пізнання з первоевангілія (Бут. 3 .15-19).

Надприродне богопізнання. богопізнання в справжньому сенсі слова, може називатися тільки надприродне богопізнання. Воно дається людині тільки в досвіді, за безпосередньої наити Святого Духа. p> Святоотцівська традиція вбачають в надприродному богопознании два щаблі. Перша ступінь характерний для Старого Завіту, дохристиянського людства. Це Одкровення в деяких зовнішніх образах, наприклад, такі образи, як "Неопалима Купина", сходи, яку бачив у видінні патріарх Яків та ін Ці образи мають для людини виховне значення. Другий рівень богопізнання (богопізнання в справжньому сенсі) до пришестя Христового були доступні.


I .3 Питання антропогенезу


Досліджуючи сутність і способи богопізнання стародавніх людей, не можна обійти один важливий питання, яким буде наш світоглядний підхід до проблеми походження людини. У християнській апологетики позначилися такі точки зору. p> 1) Телеологічний підхід, узгоджувальни...


Назад | сторінка 2 з 15 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Пізнання світу через мови
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Специфіка психологічного пізнання: людина як суб'єкт і об'єкт пізна ...
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури