Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Іслам: походження, особливості віровчення і культу

Реферат Іслам: походження, особливості віровчення і культу





Іслам або мусульманство є самої пізньої за часом виникнення світовою релігією. Вона з'явилася в VII ст. в Аравії. Але мусульмани дотримуються поглядів, що їх віра існувала значно раніше і лежить в основі як іудаїзму, так і християнства.

Згідно мусульманської традиції, основоположником ісламу був пророк Мухаммед-араб, який жив в Мецці, на Протягом 23 років отримував від Бога В«одкровенняВ», які були були викладені в священній книзі мусульман - Корані (від араб. В«ал-куранВ» - В«читання вголосВ»). Коран включає в себе притчі, молитви, проповіді з якими виступав Мухаммед. Він складається з 114 сур (розділів), які в свою чергу розбиті на 6219 віршів (аятів). Коран написаний арабською мовою. У ритуалах він використовується в арабському оригіналі. Мусульмани сприймають його як безпосередню мова Аллаха. p> Основна релігійна концепція ісламу - таухид або В«єдністьВ». В основі її лежить віра в єдиного Бога. Друга концепція - рису (В«пророцтвоВ»). Вона містить ідею про те, що Творець не може бути понятим людиною. Тільки Його особисте бажання дати людині знання про Себе, викликати до Себе любов, призводить до появи віри і бажанням змінити своє життя.

Символ віри ісламу складається з двох тверджень: В«Немає Бога крім Аллаха і Мухаммеда - Його пророкаВ» (Мухаммед в перекладі з арабської означає розхвалюють В»). Крім Мухаммеда були й інші пророки, в тому числі і Іса (Ісус). Але люди не прислухалися до них. Тому Аллах змушений був закликати ще одного пророка, який вважається найголовнішим.

В основі мусульманського віровчення лежать п'ять В«Стовпів віриВ»:

- визнання єдиного Бога - Аллаха і Мухаммеда, Його посланника;

- обов'язкова молитва (салят);

- пост (ураза саум);

- податок на користь бідним (закят) - благодійність;

-паломництво в священне місто - Мекку (Хаджж);

- до них ще додається вказівку про священну війні за віру (джихад).

Послідовниками ісламу можуть стати тільки ті, хто, згідно з мусульманськими поглядам, серцем сприймає існування Аллаха. Має особистий досвід богопізнання. Хто відчуває повну відкритість - у думках, діях перед Богом. У кого головна мета життя визначається служінням Богу.

Довгий час ісламська традиція виробляла у мусульман негативне ставлення до естетичної формі свідомості. Заборони на різні види мистецтв, з точки зору ісламу, були необхідні для розвитку у мусульман глибокої віри. Заперечення художнього сприйняття світу розглядалося і як шлях подолання пристрастей. Крім цього іслам прагнув укоренити в кожному мусульманину почуття покірності перед Богом. Людина повинна знати своє місце, розуміти, що він не може ні в якій мірі за своїми здібностям і талантам зрівнювати себе з Ним і тому не повинен прагнути до створенню нічого нового. Але, оскільки при всіх заборонах, людина не може повністю відмовитися від мистецтва творчості, ця природна потреба людини втілилася в певних напрямках мистецтва. У мусульм...


Назад | сторінка 2 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Коран як головна книга ісламу
  • Реферат на тему: Релігійно-історичні витоки і віровчення раннього Ісламу
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Прийняття ісламу та його роль в житті волзьких булгар
  • Реферат на тему: Біографія Мухаммеда Махді Акеф - керівника єгипетської організації "бр ...