Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Феномен двойничества в християнській антропології

Реферат Феномен двойничества в християнській антропології





овичем Бердяєвим. br/>

1.Святоотеческое вчення про двойнічестве людської природи


1.1 Ідея суперечливості людини у апостола Павла в посланні "До римлян" (Рим., 7:15-23)


Християнське благовістя принесло світу і поширило кілька керівних ідей про людину та її призначення. Почасти вони були сприйняті з старозавітної традиції, почасти ж заново дано у християнському Одкровенні. Особливе значення в цьому питанні має ап. Павло, що торкнулася в своїх посланнях ряд антропологічних тим, однією з яких є тема безперестанної боротьби в людині двох найсильніших почав: добра і зла, в церковній ж интерпритации іменованих благодаттю і гріхом.

Зазначена нами тема особливо яскраво виражена апостолом в 7 чолі знаменитого "Послання до Коринтян В»:В« Бо не розумію, що роблю; бо не те роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю ... Бо знаю, що не живе в мені, тобто в плоті моїй, добре; бо бажання добра є в мені, але щоб зробити добре, того не знаходжу. Доброго, якого хочу, не роблю, а зле, якого не хочу, роблю. Якщо ж роблю те, чого не хочу, вже не я роблю те, а що живе в мені гріх. Отже, я знаходжу закон, що коли хочу робити добро, лежить у мені зле. Бо за внутрішнім чоловіком маю задоволення в Законі Божому, але в членах моїх бачу інший закон, що воює проти закону мого розуму і полонить мене законом гріха, що в членах моїх. "(Рим., 7:15-23). ​​

На думку відомого і великого дослідника послань апостола Павла Альберта Швейцера, апостол описує стан своєї душі, яка ще не перестала бути полонянкою гріха, "гріховного закону ", крім того дослідник вважає, що це є опис людини ще освіченого таїнством Хрещення, але однак у самому посланні немає прямих вказівок, що дозволяють так однозначно співвідносити описане апостолом стан з якимись певними віхами в його персональної біографії. Сам же автор Послання саме тут максимально загострює драматичний конфлікт між благодаттю і законом гріха, панівним в тому світі, в якому як і раніше ще живе плотський, "зовнішній" людина.

Думаю необхідно детально розібрати вказаний уривок з послання керуючись тлумаченнями блаженного святителя Феофілакта Болгарського та відомого західного християнського теолога проповідника і егзегета, Івана Веніаміновича Каргел, який у своєму тлумаченні кілька схожий з блаж. Феофілактом, але його пояснення слів апостола має деяку своєрідність. p> Отже в словах: "Бо не розумію, що роблю. "(Рим., 7:15) апостол Павло, за тлумаченням блаж. Феофілакта говорить не про скоєному невіданні тому якби люди грішили в скоєному невіданні, то за що б їм надсилалися покарання? Але має на увазі крайню силу гріховних спокус і захоплення ними. Хоча апостол і пише як би про себе, але все це він говорить про всіх людей жили до пришестя Христа, більше за законами земної плоті, ніж духовним.

Каргель вважає, що і в того життя, де новий людина не є одне з Христом, але живе тільки сам в собі, його досвідом буде: "не розумію, що роблю", так він каже, хоча він нічог...


Назад | сторінка 2 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Праведність від закону або від Христа на підставі послання Апостола Павла д ...
  • Реферат на тему: Послання апостола Павла до Євреїв: теологічній аналіз
  • Реферат на тему: Тема смерті і воскресіння в посланнях апостола Павла
  • Реферат на тему: Вчення про виправдання в посланнях апостола Павла
  • Реферат на тему: Чому я хочу стати фінансистом?