Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Дурість і Божевілля в культурі європейського середньовіччя і Північного Відродження

Реферат Дурість і Божевілля в культурі європейського середньовіччя і Північного Відродження





приписати померлої гротескної життя взагалі, життя, яка у смерті відродиться ("Як Фенікс, народжений я з полум'я був./Я увись воспарял, але себе не згубив,/Нехай в житті він [читач] слід нині за мною:/ Біжить нерозумний, вкушає спокій. [11, с. 22]). Смерть у Еразма не виступає в явному образі. Але смерть сміється, сміється, якщо не сама по собі, то в контексті бродящей, радісної життя, що висміює себе і смерть в собі.


. 5 Система абсолютної Дурниці


Раніше говорилося, що Дурень в системі Еразма не є центральним елементом, залишаючись при цьому елементом вільним. Сам він вже не може перевертати поняття Дурниці і мудрості, але, Будучи причетним Морії, він залишається субстанцією, в якій змінюють один одного ці сутності (по велінню, зрозуміло, всюдисущої Пані, якої він причетний). Тут цікавим було б згадати рядки з твору під назвою Зброя християнського воїна raquo ;: Нехай ніхто не думає, що християнин народився для себе, і хай ніхто не бажає жити для себе, але все, що він має і чим сам є, він зобов'язаний приписувати не собі, а Бога-Творця [42, с. 175]. Не дарма згадуються тут ці рядки, і саме це порівняння, почерпнуте нами з такого серйозного твору Дезидерія. Незабаром стане видно, як ставляться один до одного Бог-Творець і абсолютна Дурість.

Той же Рабле розвиває цю думку, кажучи про Сократа: якби ви звернули увагу на його зовнішність і стали б судити про нього за зовнішнім виглядом, ви не дали б за нього і ламаного гроша. Але відкрийте цей скриньку - і ви знайдете всередині дивне, безцінне зілля: жвавість думки надприродну, чеснота дивну, мужність незборима, твердість духу незламну [там же]. Бахтін вказує, що, незважаючи на нагромадження раблезіанських характеристик, тут немає різких (за змістом) відступів від прототипу (тобто від Платона і від Еразма) [4, с. 187]. Іншими словами, і Платон і Еразм бачили Сократа саме так.

Сама думка про такий протиставленні зовнішності і сутності гротескна за змістом, тому не особливо потребує саме в такій формі, в якій вона представлена ??у Рабле. Для підтвердження варто навести її такою, як вона сформульована, скажімо у Еразма (цілком зрозуміло, що центральній її фігурою може бути і не Сократ, язичницький мудрець). Відомо, що немає більшого і доброчесним християнина, ніж сам Христос. Згадайте також, що своїх вірних, покликаних до безсмертної життя, Христос називає вівцями laquo ;. Адже кожному відомо, що немає на землі істоти дурніші вівці; пошлюся в тому хоча б на Аристотеля. І, проте, Христос проголосив себе пастухом цього стада і навіть радів, коли його самого іменували агенціями [8, с. 201]. Всередині - мудрість; зовні - Дурість, або наївність всередині і зовнішня серйозність. Обертання цих понять відбувається за допомогою абсолютної Морії  або Триєдиного Бога, Всевишнього, образ якого Еразм проектує на свою концепцію, тим самим і досягаючи її абсолютності.

Чи не зариваючись в незліченні подробиці, скажу коротко, що християнська віра, мабуть, те саме якомусь увазі дурості raquo ;, - говорить Морія вустами Еразма в LXVI чолі [8, с. 202]. Пінський, оцінюючи історичну ситуацію, в якій знаходився Еразм Роттердамський, коли писав Похвалу ... raquo ;, і обгрунтовуючи нею, цією ситуацією антагоністичні риси цього твору, посилаючись на кельнських богословів з їх відомою фразою Еразм зніс яйце, яке висидів Лютер [30, с. 80], і проводячи безліч інших паралелей, нас тепер не цікавлять, каже, що, по Еразм, Дурість - дух християнства laquo ;, а щастя - якийсь вид божевілля, пов'язаний зі злиттям з Богом" (він посилається при цьому на глави LXVI і LXVII). Необхідно тут віддати належне досліднику, оскільки він дуже точно вловив Еразмовская ідею.

Що ж це за ідея? Як система Еразма стає абсолютною? Отже, є Дурні, причетні Морії. Вони - прояви Дурниці, вони керуються нею, оскільки вона - їх невід'ємна властивість, їх ідейний зміст. Це ідейний зміст якимось чином наповнює їх. Дурень живе в царстві Морії, живе божевіллям життя, яке і є їхнє щастя, Божевілля, пов'язане raquo ;, по Пінському, зі злиттям з Богом raquo ;. Фігура Дурня прагне до того, що дає їй вічне життя (Еразм цитує Павла: Ми нерозумні Христа ради [8, с. 200]), але і Дурість не була б такою без своєї свити, тому вона теж прагне до своїх незліченною Дурням (адже тоді кожна людина в знанні raquo ;, - говорить Єремія [8, с. 194]) і возз'єднується з ними в самій вічно вмираючої і знову народжується життя, прообразі живого навіки вічні Христа.

Еразм проектує на свою Дурість атрибути Святої Трійці, що і робить систему абсолютної (але аж ніяк не замкнутою, адже Stulturum infinitus est numerus ( число дурнів нескінченно [34, с.31; 5, с.194]). Під кінець свого монологу Морія вже відкрито підкреслює свою абсолютну сутність: Я uper ta escammena phdw raquo ;, що означає...


Назад | сторінка 20 з 26 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Позакласний захід по темі: "Не можна сказати, що ти необхідна для житт ...
  • Реферат на тему: Доктор Женішбек Назаралієв - людина, яка зробила себе сама
  • Реферат на тему: Основні категорії людського життя (любов, гра, віра, праця, смерть ...)
  • Реферат на тему: Репрезентація уявлень про життя і смерть у повсякденному культурі
  • Реферат на тему: Держава і государ в працях Еразма Роттердамського