Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Філософія джайнізму

Реферат Філософія джайнізму





ахом 1. Оскільки прихильність до світу об'єктів означає залежність від цього світу, а сила цієї Залежно стає причиною нового народження, то звільнення, отже, неможливо без усунення цієї прихильності. Володіння, віра і поведінка нерозривно пов'язані; розвиток або виродження одного з них надає відповідну реакцію на два інших. Удосконалення поведінки йде рука об руку з удосконаленням знання і віри. Коли індивід допомогою гармонійного розвитку, знання міри і поведінки досягне успіху в справі подолання впливу всіх пристрастей і кишен - як старих, так і нових, - він звільняється від оков матерії і досягає стану звільнення. Вільна від кайданів матерії душа реалізує притаманні їй потенційні можливості; вона досягає чотиристороннього досконалості - безмежного пізнання, безмежної віри, безмежної сили і безмежного блаженства. h2> 3. Джайнізм - Релігія без бога

Як і буддизм, джайнізм являє собою релігію без віри в бога. Атеїзм джайністов грунтується на наступних положеннях:

Бог несприйнятний, але його існування намагаються довести за допомогою умовиводи. Наприклад, наяйікі стверджують, що, подібно до того, як всі вироблене (скажімо, будинок) створено ким, так і світ (карта}, який теж зроблений, повинен мати свого творця або творця, званого богом. Але це умовивід непереконливо, тому що одна з його посилок - 'світ проізведен'-сумнівна. Як можна довести, що світ проведений? Не можна сказати, що світ зроблений, на тій підставі, що він має частини. Хоча акаша (Простір) і має частині, наяйікі не вважають її створеної; вони говорять, що акаша-це вічна, ніким не вироблена субстанція. До того ж вироблене робиться руками того, хто цю річ створює. Бог же, кажуть, істота безтілесне. Як же в такому випадку він міг створити світ з матерії? p> Подібно до того, як сумнівно існування бога, сумнівні і звичайно приписуються йому якості-всемогутність, єдність, вічність і досконалість. Якби бог був всемогутній, він мав би з'явитися причиною всіх речей. Але це невірно, тому що ми щодня спостерігаємо, що багато речей (будинки, горщики і т. д.) проводяться не богом. Бога вважають єдиним на тій підставі, що якби існувало багато богів, то вони діяли б згідно різним планам і цілям, а отже, і гармонія у світі була б неможлива. Але й цей аргумент не можна визнати правильним, оскільки ми бачимо, що безліч людей (наприклад, мулярів), діючи спільно та злагоджено, споруджує палаци і навіть такі нижчі тварини, як мурашки і бджоли, створюють мурашині купи і вулики. Стверджують далі, що бог повинен бути вічно досконалим. Але вічне досконалість - Це безглуздий епітет. Удосконалення полягає в усуненні недосконалого, і тому безглуздо називати досконалим істота, яка ніколи не було недосконалим. p> Хоча джайністи і відкидають існування Бога як творця світу, вони все ж вважають за необхідне поклонятися досягли звільнення досконалим душам і постійно думати про них. Місце бога, отже, у них займають досягли звільнення душі, володіють божест...


Назад | сторінка 21 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Триєдність Бога