Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





рохи, причому жорстоко побивши останнього. Суспільство людей Дамаска сприймало цих жінок як одних з найбільш гідних і благочестивих людей. Бо життя їх перед людьми була чистою, але на ділі, перед совістю і Богом, перед нещасними вони були нечисті. Благочестя їх було лише видимим і прикривало нечистоту їх душі. Як і Господь наш Ісус Христос, викриваючи фарисеїв, говорив: «Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що подібні до гробів побілених, які гарними зверху здаються, а всередині повні кісток мертвих і всякої нечистоти» (Мф. 23:27).

Також і в оповіданні «Прекрасна Аза» християнська громада, в яку дівчина прийшла хреститися, з презирством відвернулася від неї. Християни, негідні називатися тим ім'ям всіляко приховували своє презирство до блудниці і свою перевагу перед нею. Довго млоїли її, не даючи їй хрещення і дотом навіть до смерті. «Клірики сказали єпископу, а той велів призначити Азе катехізатора, який повинен був протолковать їй символ і всі догмати віри і потім засвідчити її пізнання, і тоді Азу будуть хрестити.

Але Аза не дочекалася: нетерпляче бажання її отримати християнське ім'я і жити з християнами разом з'їдає її; вона скаржилася і плакала, «а всі нехтували нею». І не тільки ця громада християнська відвернулася від неї, а й всі, хто знав її люди, коли Аза стала блудницею. Ніхто не хотів її зрозуміти ».

Чому Лєсков так часто наводить приклади фарисейства серед християн? Не відвертає він тим самим людей від віри християнської? Чи не є його проповідь антіпроповедью віри? Ні. Таким чином, він показує читачеві те, що і християни це аж ніяк не безгрішні люди, а такі ж люди як і всі. Тим самим він руйнує перешкоду між віруючими і невіруючими. Для чого він це робить? Що він хоче цим сказати? Що проповідує? З одного боку, якщо християни також піддані пристрастям, як і нехристияни, то можна зробити висновок, що вони такі ж як і всі люди, а звідси випливає, що кожен може стати християнином, що християнство доступно для всіх. Бо Бог хоче всім врятуватися і в розум Істини прийти (1 Тим. 2: 4). Бути християнином це просто, треба тільки захотіти. Немає ніякої всім перепони. Ось цю-то і віддаленість, навіть як би перевагу віруючих над невіруючими і руйнує Лєсков. Ця проповідь його виражається не прямо словесно, а приховано, в оповіданнях. Адже в оповіданнях своїх він пише і про злих і добрих християн. Зроблю невеличкий відступ. На жаль, в наявності в наш час є осуд священства, яке шикарно живе і їздить на дорогих іномарках. І це є перешкодою для людей, щоб прийти в храм. Можна сказати, що це спокуса для них. Але в більшості випадків, люди, які засуджують священиків, тим самим виправдовують себе, свою лінь. І якщо навіть не виправдовують, то забувають про те, що священики це такі ж люди як і ми з вами. Що все грішні, токмо Бог святий. Люди грішні, а Церква свята. І це змішання понять, і нерозуміння того, що християни це люди не святі, а покликані до святості як і кожна окремо взята людина, і в той і в наш час живе в умах багатьох людей. Так от, це взято для порівняння з нашим часом. З цим і бореться Лєсков, з цим нерозумінням і ідеалізацією християн простими невіруючими людьми. Всі грішні - як би говорить письменник, але всіх любить Бог і закликає до Себе. Вхід до церкви відкритий усім, але, прийшовши туди, треба намагатися дотримуватися заповіді Божі.

З іншого боку, крім цієї німий проповіді доступності християнства для всіх, автор звертається і до самим читачам християнам, застерігаючи від спокуси. Щоб нам християнам не увергнути в спокуса ближніх своїх, не бути християнами тільки зовні, але бути християнами внутрішніми. Це і урок для всіх нас християн. Бо Господь сказав: «А хто спокусить одного з малих цих, що вірують в Мене, тому краще було б, якби повісили йому млинове на шию і потопили його в морській глибині» (Мф. 18: 6). Щоб не було спокуси для невіруючих, щоб знали, що і таке є. Бо якщо вони зіткнуться з цим, то можуть і зовсім піти з церкви, щоб були готові.

Хто-небудь може сказати те, що письменник відвертає читачів від християнства, коли так часто можна зустріти в його творах приклади зовнішніх і злих християн. Але як можуть люди тим самим відвернутися від віри, якщо вони бачать, що ці помилкові християни насправді і не християни, які не послідовники Христа, а фарисеї? А з фарисеями Сам Господь Ісус Христос боровся. А якщо навіть цей приклад зовнішнього християнства в оповіданнях і відверне кого, то тільки того, чиє серце не готове прийняти віру, не хоче приймати Бога, або ж того, чий годину ще не прийшов. Бо цей письменник-місіонер, письменник-проповідник, і як у притчі Христової про сіяча не кожен може вмістити правду Божу, яку письменник в творіннях своїх намагається донести до свого читача. «Вийшов сіяч сіяти сім'я своє, і коли він сіяв, упало одне край дороги, і було потоптане, і птахи небесні його повидзьобували ...


Назад | сторінка 23 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Люди емоцій
  • Реферат на тему: Люди. Техніка. Винаходи
  • Реферат на тему: Інтернет-залежні люди
  • Реферат на тему: Видатні люди башкирської культури
  • Реферат на тему: Видатні люди статистики. П.Л. Чебишев